Вандализъм с кауза: Екоактивисти заляха с картофено пюре картина на Моне

Все още тече проверка дали платното е с трайни щети
Обновена: 24 окт 2022 09:37 | 24 окт 2022 09:36, Камелия Цветанова
66
Вандализъм с кауза: Екоактивисти заляха с картофено пюре картина на Моне
Снимка: БГНЕС, архив

Двама активисти срещу климатичните промени от движението "Последно поколение" заляха с картофено пюре ценна картина на френския импресионист Клод Моне, изложена в музей в германския град Потсдам край Берлин, съобщи БТА като се позова на ДПА.

Все още тече проверка дали платното от поредицата “Les Meules” („Купи сено“) на Моне е претърпяло трайни щети, каза днес говорител на музея "Барберини".

Още по темата
Двамата активисти, облечени в светлоотразителни оранжеви жилетки, са се залепили за пода. Според говорителя общо в протеста са участвали четирима души.

"Последно поколение" публикува видео от акцията в Туитър, в което се казва, че веществото, хвърлено срещу картината, е картофено пюре и призова политиците да вземат ефективни мерки срещу климатичните промени.

"Ние правим този Моне сцена, а обществото – публика. Ако е необходима картина – залята с картофено пюре или доматена супа – за да накараме обществото да си спомни, че пътят на фосилните горива убива всички нас: тогава ще ви дадем картофено пюре на картина!"

Лица, свързани с групата, проведоха серия от протести през последните седмици, включително в Германия. Изглежда, че климатичните активисти са развили предпочитание към хранителните продукти при акциите си, като двама демонстранти, макар и от различно движение, бяха арестувани в Лондон преди седмица, след като хвърлиха доматена супа по картината „Слънчогледи“ от Ван Гог. Платното там обаче претърпя само леки щети по рамката, защото е защитено със стъкло.

Засега не е ясно дали в Потсдам са били извършени арести. Полицията потвърди само, че е била извикана в музея в неделя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: картинаМонееколози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
терористи с кауза = сащ
7
5
 
11
 
! Отговори
oт.СидниАавстралия преди 1 година
Фосилните горива са с лимит 10-20 години НО нефта в шела на океаните е неизчерпаем, има залежи за 3000 г. напред. Повтарям 3 хиляди години. Той се образува от хидрогени съединения. Неизчерпаем е. Но струва 5 пъти повече добива. Това са технологии които до преди 15 години промениха всички теории, които сме учили в училище и университета. Ако не знаете, възможно е защото са нови неща, можете да прочетете офицялни източници
6
1
 
24
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Обикновен жендеризъм в действие!Я да ги натикат да бачкат по цял ден в някоя фабрика няма да само да се чудят с какви простотии да си 6биват времето!Или на фронта в Украйна сред пушеци и желязна скрап!
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ходят да заливат с картофени пюрета, доматени супи и каквото още си искат политиците и управниците, а не произведенията на изкуството. Голяма част от тези екоактивисти са разни безделници
4
1
 
22
 
! Отговори
Абе защо не заливат преди 1 година
централата на BMW, Ford, Shell, BP и т.н. а налитат на музейни експонати?
3
0
 
17
 
! Отговори
въпрос преди 1 година
превода с гугъл транслейт ли е
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eко талибаните станаха доста агресивни.
1
0
 
35
 
! Отговори
преди 1 година
Докато едни създават, други рушат. Тези в случая не са постигнали нищо в живота си и за това с лека ръка съсипват и настояват някой да ги слуша. Такива хора трябва да бъдат оставени залепени за стената на тъмно и студено. Да погладуват малко и ще им дойде акъла.