Брус Дикинсън запя „Ерген деда" на български език

„Концерт за група и оркестър от Джон Лорд и музиката на Deep Purple“
19 мар 2023 11:27, Елка Василева
58
Брус Дикинсън запя „Ерген деда" на български език
Снимка: архив, БГНЕС

Брус Дикинсън запя „Ерген деда" на чист български език под съпровода на кавала на Теодосий Спасов. Това се случи в събота вечер, на първия от двата напълно разпродадени спектакли „Концерт за група и оркестър от Джон Лорд и музиката на Deep Purple“. Зала 1 на НДК е домакин на събитието.

Изпълнението на популярната фолклорна песен от Петър Льондев беше голямата изненада на вечерта, коментираха фенове на рок музиката. Големият български кавалджия беше специално поканен от групата за това шоу, за да изпълни рок версия на „Ерген деда", но до последно не се знаеше, че ще звучат и вокалите на Дикинсън.

Вечерта започна с 50-минутен „Концерт за група и оркестър" от Джон Лорд, в който кратко соло имаше Брус Дикинсън. Програмата продължи след антракт, в който пиесата Bourrée, последвана от две авторски песни на Брус Дикинсън - Tears of Dragon и Jerusalem. Кулминацията на вечерта бяха няколко от вечните класики на Deep Purple - Pictures of Home, When a Blind Man Cries, Hush, Perfect Strangers. Бисът беше със Smoke on the Water.

Освен фронтмена на Iron Maiden и симфоничния оркестър „Кантус фирмус“ с диригент Пол Ман, на сцената бяха също Таня О’Калахан (Whitesnake) - бас китара, Джон О'Хара (Jethro Tull) - клавишни, Кайтнер Зи Дока (Ian Paice Band) - китара, Бернхард Велц - барабани (Ian Paice).

Както писа БТА, още с пристигането си Брус Дикинсън каза, че проектът с музиката на Джон Лорд е много важен за него, защото реализира огромната му страст към творчеството на Лорд и Deep Purple. Концертите в София са част от турне, което минава през Букурещ, Сараево, Загреб, Любляна и Оломоуц, както и няколко от големите мегаполиси в Бразилия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
12
 
! Отговори
Брус преди 1 година
Беше жестоко. Който не го харесва, да си слуша чалгата. Това, което сътвориха с оркестъра е страхотно и се радвам, че бях там. Апропо, първият концерт се разпродаде доста бързо, както и вторият за неделя.
35
1
 
12
 
! Отговори
Сенеката преди 1 година
Чалга племе ....просто и ограничено...само като чета коментарите и ми се др.айфа...
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой тук се спира, само от чалга разбира...
33
0
 
8
 
! Отговори
Браво преди 1 година
на Брус! И добре, че успя да пребори рака! Да си кара самолета със здраве още дълги години! :)
32
1
 
24
 
! Отговори
браво преди 1 година
Човека пее и му се радват. Хубава музика, страхотни музиканти! Радвайте че идват, все оща...А Дикинсън има къде 130 милиона зелено, тука някои 130 лева не виждали скоро...Айде по малко злоба!
31
13
 
6
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Добре, че е България, да има кой да ги рани на стари години;))) На Запад започна да става много тегаво;)))
30
0
 
4
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
Абсолютна лъжа,бях там няма нищо такова
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, да и чета Илф и Петров, Достоевски, Гогол и прочие импералистическа руска литература. А Чехов от Винице, особено. Укрите даже не знаят, че Чехов е от Винице и е дефакто е украинец. Всичко що говори на руски да бъде заличено.
28
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради такива рока ми стана омразен. Минах на Чайковски, шостакович, Прокофиев....
27
4
 
2
 
! Отговори
Издислав преди 1 година
Ако трябва да напиша нещо хубаво, то е поне че явно тези не са предрусали щом са оцелели досега. Разните там Линкълн линкин паркове уейн статик, всичко друсалки и заминаха.
26
0
 
2
 
! Отговори
ехо преди 1 година
До АнонименА за Ковърдейл епохата нещо?....там какво чудо бяха...
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
28 Маккартни още го канят по либерастките телевизии, там с онзи проваления Джими Фалон. Ако го закъса с парите може и да го пратят тук, ама освен да дрънка по интервюта едва ли нещо друго. Това са ходещи мумии вече и колегите им отдавна не са сред живите.
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше една статия мисля че в "автора" беше каква беше реакцията на феновете след като Продиджи си отмениха първия концерт в София и дойдоха доста след това, заради бомбардировките в Сърбия. Общо взето хората в тясната зала тогава даже скандираха "Страхливци!" въпреки че са на концерт. Аз бих добавил за такива, които гледат да изкарат и някой долар на дърти години и че са лицемери. Тежко и горко на феновете, които не го осъзнават.
23
10
 
6
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
Лили Иванова е много по добра.
22
11
 
22
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Ми как да дойдат преди 1989 като бяхме в московската соц кошара!!!
21
11
 
23
 
! Отговори
Велики преди 1 година
Iron Maiden the Great!!! ...metal will never die!!!!! Тази музика ме спаси през годините преди 1989г. Сега ги гледам на живо! Да живее България и ЕС!!!
20
14
 
6
 
! Отговори
:)))) преди 1 година
По- добре да не идват да се излагат и да стават за смях.:)
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави впечатление, че като всички чукнат 70 и пристигат в България, поне на джулая. Само сър Пол Маккартни се въздържа, ама като стане на 90, мое и той да ни навести.
18
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах, колко мило! Толкова ли е закъсал?
17
2
 
3
 
! Отговори
:)))) преди 1 година
След 5, 6, или 7, а може и след 8 години ще е още по-ефектно:)))