Маестро Карталов: Рихард Вагнер е актуален днес с посланията и идеите

Откриваме Вагнеровия фестивал с най-внушителния шедьовър, заяви той
7 юли 2023 22:57, Йоана Цонева
10

Фестивал, посветен на Рихард Вагнер, започва в Софийската опера. "Откриваме Вагнеровия фестивал с най-страхотния и внушителен шедьовър на композитора, заради това е наричан и сравняван като Микеланджело", каза директорът на Софийската опера и балет маестро Пламен Карталов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му събитието се преживява не само от артистите, но и от публиката, която идва специално за "чудовищния" цикъл на Вагнер - тетралогията на "Пръстенът на нибелунга".

"Заложихме на нова визуализация на музикалната драматургия, свързана с това, че Вагнер е един Космос, а оперните театри са планети, населявани от публика. Връщането ни към това заглавие, има повод за втори път да бъде показано в Германия", коментира маестро Карталов.

Публиката е безбрежна нива, която дава възможност по нов начин да се намери, онова, което той е търсил, сподели гостът.

"Вагнер е актуален днес с посланията и идеите. Притежанието на властта и на стремежа към постигане на най-висши цели, благодарение на корупция, посегателство, е едно голямо внимание към всички нас", посочи директорът на Софийската опера и балет.

Според него липсват ценности във волята, усилието и стремежа да променим нещата така, че да не забравяме възрожденския пламък, който е дал на българина и воля, и устои.

"Вагнер е специален композитор. Ако ние увлечем една публика, която да бъде общество на неговото верую, ще стане много лесно. Възхитен съм от моите колеги. Това е много по-добра постановка от предишната", смята маестро Карталов и покани всички зрители да не изпускат спектаклите на фестивала, защото "един път в живота могат да се отдадат на този полет с музиката на Вагнер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един чичко с вертикален мустак беше намерил едни други послания в неговата музика.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НЕ Е СЪМНЯВАМ, ЕС СЕ ПРАВИ ТОЧНО ПО РЕЦЕПТИТЕ НА ВАГНЕР И НИЦШЕ ЗАТОВА Е ТАКА ПРОКОПСАЛ
4
0
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 9 месеца
антисемитизмът не е от немците, първо. Въпросното племе са ги гонили хиляди години, на много места. Второ, по времето на композитора Вагнер е разцвета на двибението романтизъм, една от основните характвристики на което е оформянето и утвърждаването на народностното начали и на националното самосъзнание. Оперите са по стар СКАНДИНАВСКИ епос.Това 2. Трето: мащабната форма обаче е в традициите на източните (Япония) сценично-музикални произведения, където представлението трае ПОЛОВИН ДЕН.
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Несъмнено Вагнер е актуален и днес. Очаквам концерта в Киев, но предполагам, че ще бъде другата година, защото московският диригент иска турнето да е пестеливо, за да може оркестърът да е в максимално пълен състав. Очаква се гвоздеят на програмата да бъде "Летящият юдеонаркоман". Билетите се продават в Кремъл, но представлението ще се излъчва по цял свят, въпреки че се очаква западните медии да се правят, че такъв концерт не е имало.
2
5
 
5
 
! Отговори
Край преди 9 месеца
Так давай, Вагнер, играй. Оркестнатов своих поднимай. Поднимай легким взмахом смычка Наша русская ЧВК.Вагнер е ... Питайте Пригожин.
1
3
 
10
 
! Отговори
С Кои си Точно Идеи преди 9 месеца
Бъдете точно, Защото да Цитирам Уикипедия: 1850 Вагнер Публикува Есе с АнтиЮдеюСемитско Съдържание, една от Причините Вагнер на е Любият Композитор на Фюрера! и до ден Днешен, Вагнер, Достоевски и Хенри Форд са Едни от най-Заклетите АнтиЮдеюСемити...