24-годишен и небинарен: Швейцарският певец Немо спечели "Евровизия"

Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел
795
24-годишен и небинарен: Швейцарският певец Немо спечели "Евровизия"
Снимка: БГНЕС

Швейцарският певец Немо спечели песенния конкурс на „Евровизия“ в шведския град Малмьо, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Немо получи 591 точки с песента The Code. На второ място е хърватският изпълнител Бейби Лазаня с предизвикателната песен Rim Tim Tagi Dim и 547 точки, следван от Альона Альона и Джери Хейл от Украйна. Тяхната емоционална и религиозна песен Teresa & Maria събра 453 точки, уточни ДПА.

„Благодаря Ви толкова много. Надявам се този конкурс да изпълни обещанието си и да продължи да отстоява мира и достойнството на всички хора по света“, каза просълзеният Немо, като приемаше наградата.
Швейцария печели конкурса за трети път.

Немо е на 24 години и е небинарен – не се определя еднозначно като мъж или жена. Той излезе на сцената в  розова пола и пухкав топ и  балансираше върху движещ се се метален диск, докато изпълняваше песента The Code, която е с оперни елементи.

Конкурсът, учреден от Европейския съвет за радио и телевизия като аполитичен, тази година премина под сянката на протести заради участието на Израел.  За първи път в историята му участник – нидерландецът Йост Клайн беше дисквалифициран преди финала след инцидент с операторка. Няколко часа след това норвежката водеща се оттегли заради участието на Израел.

Песенният конкурс на „Евровизия“ се провежда всяка година от 1956 г. Излъчва се по телевизиите на участващите държави и привлича голям зрителски интерес. През 2023 г. са го гледали над 160 милиона души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


795
Още по темата: Евровизия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
563
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Край, това беше последният знак! Ставам небинарен!
562
5
 
30
 
! Отговори
просто не разбирам преди 1 месец
Това недоразумение е дълбоко комплексирано и изключително страхливо!Сигурно баща му е бил алкохолик и го е пребивал като малко дете!Не разбирам защо се гаврят с момчето и го пускат по ТВ!?Само за пари ли?Или има и още нещо?
561
6
 
51
 
! Отговори
БРАВО!!! преди 1 месец
Браво! Страхотно "същество" !!! (щото го незнам какво е) Това е бъдещето на любимата ни Европа! Да са не честити новите безценни европейски ценности!
560
40
 
3
 
! Отговори
х преди 1 месец
По големи фpикoве, извратеняци и генетични oтпaдъци от булгурите няма в тази вселеа.
559
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 578 АнонименКакъв ад бе ! Там няма да ги допуснат никога освен директно в котела с врящия катран
558
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Makak така урките не спечелиха ? Зелето ще протестира и изисква !
557
1
 
34
 
! Отговори
Нма изненади преди 1 месец
При такава бомба, хвърлена в обществото, ядрена война не е необходима. Загиването е предопределено от вътрешните закони за развитие. Това няма как да се размножи, освен в мозъците на вече родените люде.
556
2
 
24
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Изглежда като недоразумение този младеж. Това със сигурност не би могла да бъде моята визия. До колоото разбрах и песента му е била микс от всякакви стилове. Буламач.
555
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
юровизия се превърна в паноптикум на фpикoве, извратеняци и генетични oтпaдъци.
554
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците ронят сълзи - "Госпади, от какво ни лишиха..." Хахахахахаааа
553
1
 
52
 
! Отговори
АлаБала преди 1 месец
Евровизия е нагледен пример какво точно са европейски ценности.Колкото си по извратен и незнаещо какъв си толкова по модерно. Радвам се че България не успя да се класира именно заради това че няма чак такива С О Д О М И Т И заради които да се срамувам
552
3
 
40
 
! Отговори
?!?!?! преди 1 месец
Вярно ли искаме да влизаме в небинарната Европа, ОТВРАААТТТТ на макс ?!?!?!
551
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спирайте я тази Евровизия.Бесове пеят от сцената как са ходили до ада и са се върнали,защото са счупили кода.Това си е опасно за гледане,защото после ще трябва да ходим на екзорсист.Заприлича на филм на ужасите,но с реални ритуали за викане на зли сили и ще трябва пред телевизорите да сядаме със светена вода и кръст...Не е добре да се призовават такива бесове.Водят със себе си болести,война и разруха.В миналото и друг път е било...не си научиха урока!
550
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Toя конкурс май е направен от недоброжелатели на Европа. Да показва европейците в лоша светлина. Като все едно парад на изpoдитe. Все едно "Вижте ги! Такива са им певците!". И всеки се сеща от къде идват парите. Ако се появят техни хора на конкурса, си личи. Макар да не са европейци, пак да пеят.
549
2
 
6
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
"Поздравявам" "бг мужиците" също!За малко да го изпусна.Щеше да се обиди,ако не бях го споменал,та затова.Айде,таз година "булка",догодина...милионер!!!
548
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Швейцарски Киркоров
547
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
24 годишно небинарно - това трябва да е заглавието. Вие говорите за това същество в мъжки род, а то не нито мъж, нито жена.
546
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като е небинарен, защо пишете Швейцарският певец? Бъдете толератни! Пише се швейцарското недоразумение (среден род) и готово.
545
1
 
20
 
! Отговори
До 564 преди 1 месец
Не ме познаваш, за да правиш квалификации,не знаеш кой е шефа ми, най малко пък си наясно какви телевизии гледам! Искам да кажа следното на теб като новоизлюпен небинарен, а и на вашите поддръжници следното, много талантливи творци са г*й, но не всички гейове са талантливи творци. Следователно таланта не се предава по полов път!Кой разбрал, разбрал, кой не, ами да е!
544
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
568 де това на гробището ли ,ами да почерпя тогава не всеки ден срещаш такива .Некрофилите са достоини за уважение загубеняци ,при толкова живи те си държат на мъртвите