Стоян Василев: Не е редно министър да заплашва частен инвеститор

Инвеститорът на "Алепу" пред Dnes.bg
Обновена: 8 сеп 2021 11:56 | 8 сеп 2021 11:42, Александър Попов
38
Стоян Василев: Не е редно министър да заплашва частен инвеститор

Бизнесменът Стоян Василев е инвеститорът на строежа до плажа Алепу, придобил известност като "Подпорната стена". Казусът с него ще се решава от Върховния административен съд, но той се превърна в част от сигналите на природозащитници, влезе като тема и в настоящото Народно събрание. Според министъра на околната среда и водите Асен Личев "подпорната стена трябва да бъде съборена". Какво обаче смята самият инвеститор? Ето какво заяви той пред Dnes.bg.

Г-н Василев, пред последните седмици вие и проектът "Антеа резидънс" сте обект на множество атаки, включително и от страна и на министъра на околната среда Асен Личев. Има ли действително нарушения, за каквито се говори?

- Виждам целенасочена атака и срещу мен като инвеститор, и срещу проекта „Антеа резидънс“. Тиражират се стари, известни вече документи и се представят като нещо ново, с внушението, че едва ли не – сега се разкриват някакви нарушения. Може би ще ви разочаровам, но в тези "разкрития" няма новина, или по-точно новината е, че нарушения няма. И наистина, често напоследък трябва да обяснявам, че всичко около проекта е законно.

- Как си обяснявате тогава тези нападки?

- Обяснявам си го с една дума – тенденциозност. За мен зад всичко това прозират някакви скрити цели. Министър Асен Личев ме атакува със стари документи, когато предстои съдът да се произнесе по казуси, свързани с „Антеа резидънс“. Не знам на какво се дължат - неговите действия, дали става  дума за някакви икономически интереси, или пък търси политически дивиденти, тъй като отново предстоят избори, може би трябва да попитате него. Не смятам обаче, че е нормално министър да заплашва инвеститор, че ще го блокира във Фейсбук група, тъй като  – представете си, инвеститорът има неблагоразумието да се защитава от нападки и да опровергава лъжи и неверни твърдения. Тома Белев пък даже вече ме блокира. Аз съм готов да отговоря на въпросите на всеки политик или гражданин за проекта „Антеа резидънс“, защото нямам какво да крия. По всичко личи обаче, че някои хора не искат да чуят истината, а имат интерес да бъде тиражирана само тяхната гледна точка, а другите трябва да мълчат. Така ли трябва да се държат политиците? Това не е демокрация.

Още по темата
И аз, и всеки друг засегнат имаме право да се защитим. Надявам се на честна игра – и като бизнесмен, и като обикновен гражданин.

- Добре, нека да изясним спора за ОВОС. Защо не е направен ОВОС на проекта? И в парламента депутатът Димитър Найденов засегна тази тема.

- В случая с „Антеа  резидънс“ не е необходим ОВОС поради няколко причини. Обясних ги и в диалог с г-н Найденов, но той реши да скрие коментарите ми под пост във Фейсбук по тази тема. По отношение на ОВОС, някои неволно бъркат „ерозия“ и „свлачище“, а други съвсем умишлено не правят разлика, тъй като законът предвижда различни изисквания. За укрепване на свлачище не се изисква ОВОС – какъвто е случаят с укрепителното съоръжение. Когато обаче става дума за ерозия, ОВОС се изисква. Юристи от ранга на доц. д-р. Орсов в свои становища са категорични, че това са две различни неща и не трябва да се бъркат. При проекта „Антеа резидънс“ е налице укрепване на свлачище. Това обаче не е брегоукрепване, тъй като имотът дори не граничи с брега и укрепителното съоръжение не променя бреговата линия. От РИОСВ Бургас съвсем правилно са решили, че не се изисква ОВОС. Такава оценка щеше да бъде необходима, ако ставаше въпрос за крайбрежна дейност за борба с ерозията и крайбрежни съоръжения, които водят до изменение на бреговата линия. Това обаче е съвсем друга хипотеза. Така че – призовавам да не се бъркат двете неща. Мисля, че съм ясен, дори за хора, които не са специалисти.

-Един от аргументите на хора, които са срещу проекта „Антеа резидънс“ е, че той се намира в мрежата на две защитени територии „Натура 2000“. Така ли  е?

- И тук подобно  твърдение не отговаря на истината. Заблуждава се аудиторията, която не е достатъчно информирана, като се хвърлят в пространството  такива внушения. Трябва да се прави разлика между защитени територии и зони. Блатото Алепу е защитена територия, но то се намира далече от комплекса – на 800 метра и няма никаква опасност за него. Няма опасност и за местообитанието на застрашени видове.

- Казвате комплексът. Появиха се  коментари какво точно е разрешено да се строи. Комплекс или укрепително съоръжение?

Ясно е, че проектът е на два етапа – първият е за изграждане на укрепително съоръжение, а вторият – за курортен комплекс. Не знам защо има изненадани, тъй като това е ясно още от първите документи.  

- В частните парцели около вашия може ли да се строи и би ли било това противозаконно?

- Да, в частните парцели до нашия и зад него може да се строи, разбира се, като се спазва законът за ограничено застрояване като обем. По никакъв начин не е незаконно, нито неморално никъде по света да се строи на първа линия, и в нормалните държави не използват инвеститорски проекти с политически цели и не правят злонамерени и неоснователни атаки така, както се случва в България. На останалите имоти в близост до „Антеа Резидънс“ ще бъде разположен еко къмпинг, според най-високите европейски стандарти. В момента преговарям в тази посока. Каквото и да се прави, при всички проекти е важно обаче е да се спазва законът и аз съм привърженик той да се спазва, даже повече и от хората, които протестират срещу строителството. За всичко последната дума има българският съд. Оспорването на един аспект от проекта не обезсилва целия проект и не го прави незаконен. И никой няма право да отправя безпочвени обвинения и да се произнася като фактор от последна инстанция, преди да е ясно решението на съда.

- Поехте голям имиджов риск, като се ангажирахте с този проект. Съжалявате ли за това?

Не съжалявам, макар че действително не съм очаквал такава атака. Спокоен съм обаче, защото знам, че всичко около проекта е законно и че съм помогнал на района.

Какво би се случило, ако съдът реши да бъде премахнато укрепителното съоръжение?

Укрепителното съоръжение предотврати срутване на земните маси на това място, както знаете – там има свлачище, което е регистрирано в Геозащита-Варна още през 2009-та. Ако свлачището не беше укрепено, можеше да пострада пречиствателната станция, която се намира на границата на имота. Не искам да мисля какво може да стане, ако съоръжението бъде премахнато – има риск за пречиствателната станция, има риск и за плажа, както и за залива, може да се стигне дори до екологична катастрофа. Това е най-песимистичният сценарий. Не виждам основания за събаряне на съоръжението. Освен това според мен и инженери трудно биха измислили как може да се премахне изграденото – и в такъв случай на мястото зад него трябва да се направи друго укрепване, нещо като язовирна стена. Това едва ли ще стане – държавата да даде милиони за такова нещо и да обезщети собствениците на земята. Тоест, ако популизмът спечели и съдът се произнесе в тази посока, на мястото ще остане една бетонна гробница. Можем да я наречем гробница на популизма, която ще надживее и внуците ни. Да, сега е грозно, но когато проектът се завърши, ще стане прекрасно. Ще озеленим района, комплексът ще бъде изграден с природосъобразни материали, и хората ще могат да се наслаждават на един изключително красив плаж. 


38
Още по темата: Стоян Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е човека, платил си е и си иска своето! Само, че сметката с ГЕРП/ДПС не излиза! Познайте защо? Хи хи хи хи !
30
1
 
1
 
! Отговори
Бетонно море преди 1 година
Плажът на това място беше 10 метра от морето до 40 метровите надвиснали земни маси, приютили хиляди лястовици(прелетни птици).Всяка година на насипваха пясък за да има плаж, като дори тези 10 метра плажна ивица(с дължина 200 метра) бяха изкуствено поддържани.Сега всичко е потънало 100 метра навътре към пътя, който води към комплекса"Св.Тома".Всъщност подпорната стена е изградена, както и новият хотелски комплекс, до самия асфалтов път, остава само да се сложи дограма и да му се направи покрив
29
0
 
4
 
! Отговори
Обезценен народ преди 1 година
Изгребани са 2 милиона тона земна маса, вие си вадете изводите са размерите на Безобразието"Г.Е.Р.Б.".Направени са 50 000 курса с тежкотоварни камиони по чакъловия път до плажа, за да се изнесе тази земна маса, трябва да има пътни листове, да са проверявани тези камиони къде са я изсипвали, дали в блатата или някъде по-нависоко.Самите камиони трябва да са били свръх мощни, над 400 к.с., защото е много стръмен пътят до плажа, с такава техника не разполага всеки.Нерегулиран имот с чакъл и бетон
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е редно и да се строи в забранена зона по предтекст че се укрепва свлачище. Изривай всичко без подпорната стена
27
0
 
8
 
! Отговори
ааа преди 1 година
скрий се бе ***. На кого ги разправяш тея глупости!? По закон е забранено да се строи върху плажове, няма значение има ли свлачище, няма ли. Ей такива "инвеститори" бетонираха плажа на Обзор. Хотелите са построени върху пясъка и какво се води чо документи е все тая. Същата работа е около Созопол. Алчни и корумпирани типове изкарват, че плажа е картофена нива.
26
1
 
6
 
! Отговори
Мразешки преди 1 година
Тоа е идин истински пич.Вижти ква аристократичност,*** ква достолепна осанка и колко е честен и искрен.*** кво не сте доволни от Стоенчо?Той е обещал аку напрай хотела да даде няколко милиона и за образование и здравеопазването.Сигурно.Вервайте.Сигур шъ ги даде на бащицата Бойку пък той...той знае как да съ хвали и къде да ги вложи за просперитета ни.Той е загрижен за нас.А кът *** Синодът шъ *** канонизира- Светий Бойко Безсребърний умрял от лишения зарад род и вяра Герберунска!
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ша въ ибъ в дописниците, изкарахте крадеца жертва на кражба. Жалки сте бе.
24
1
 
16
 
! Отговори
Тиквоний Герберасян преди 1 година
И защо ,бе п..уйки му давате на този безобиден мушмурок да лънготи .*** той от километри вони на алчност!
23
1
 
11
 
! Отговори
плажуващ преди 1 година
тоз юнак от къде има пари за да строи , теглил е студентски заем ли или е спестявал ?
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ясно е, че проектът е на два етапа първият е за изграждане на укрепително съоръжение, а вторият за курортен комплекс. Не знам защо има изненадани, тъй като това е ясно още от първите документи."След като още в началото се е знаело какво ще се строи, защо тогава цялата герберска управа воглаве с Борисов говореха, че това е подпорна стена, но не и хотел??? Пита се, лъгаха ли герберите???
21
2
 
8
 
! Отговори
Мунчовци с Шлемофони преди 1 година
Единственото, което се случва в момента в това Безвремие е стълпотворението от комари и оси, което им разказва играта на големите собственици на "Главболгарстрой", докато се плацикат на частния си плаж, но пък скоро ще имат и асансьор, с който, като решат да се изтеглят нагоре, ще могат бързо да се скрият от комарите и да потънат в блаженство в уютната си хотелска част - да му мислят къмпингарите, с липсата на лястовици...
20
0
 
26
 
! Отговори
Мунчовци с шлемофони преди 1 година
Снимал се е един подставен бизнесмен на фона на морето, но не е снимал в противоположната посока, да се види каква простотия е сътворена на защитена територия.Унищожиха местообитанието на хиляди лястовици, изгребаха милиони тонове земна маса((100 метра навътре от плажа, висока над 40 от нивото на плажа, на ширина 500 метра), направиха си трамбован черен път с чакъл за камионите, стигащ до плажната ивица, почти до въпросната тераса на снимката, а строежът зад нея вече е на пет етажа, с обособени
19
4
 
22
 
! Отговори
аз преди 1 година
Безсрамен!! Почти като ГЕРБераст
18
1
 
12
 
! Отговори
Мунчовци с Шлемофони преди 1 година
Толкова са самоуверени Милите, че дори са закупили на Людмила Живкова бетонния комплекс, който беше към Асанблея"Знаме на мира" и стои много десетилетия, като "бетонна гробница", дори вече е оградена и цялата прилежаща територия към него - стотици декари, до плажа...Сигурни са, че могат да безобразночат и го правят и съм сигурен, че ще превърнат тези бетонни погреби, в нещо печелившо за собствениците на "Главнолгарстрой"...
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключително безпардонен и нагъл човек! За съжаление в съда са негови хора и той затова смело бута нещата да се решат там. Цялото ни крайбрежие вече е заграбено и обезобразено завинаги от такива престъпници.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затвор! За такива като теб и за тези, които са ти дали гръб. Добра сделка е било......
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това говорим. законите са направени в подкрепа на такива, които разграбват, рушат където и както могат, БЕЗНАКАЗАНО! Защото в Исландия хората се обединиха и няма нито зелени, жълти, червени....., обединиха се срещу корупция и крадливи политици. Затова мечтаем да живеем в такива страни и правим всичко възможно да се преместим в една държава със закони. А просто трябва да се обединим и да си направим нашата прекрасна страна в мечтано място за живеене....за какво са ни партии? Не ги ли виждате?
14
1
 
28
 
! Отговори
роден в софия преди 1 година
Kолко е нагъл, умишлено заобикаля въпросите, ...за морала на такива хора въобще не говорим.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нагла работа!
12
0
 
16
 
! Отговори
Bo преди 1 година
Няма да стоиш и това е.....ТОЧКА!!!!!!!!!!!