Гръцка телевизия пусна "новини на помашки"

Тв предаванията разбуниха духовете в Родопите
Обновена: 31 яну 2011 14:43 | 31 яну 2011 13:13, Елка Василева
270
Гръцка телевизия пусна "новини на помашки"
Златоград. Снимка: Булфото

Гръцка телевизия от град Ксанти пусна новини на „помацки“ (помашки).

"И сега зафатот хабереве на помацко от Канали Екси. В понеделник сабаланто умря от грипен една женана, настанена в Серес. Женана не бола хич бална и сичконо стана от грипене..."

Така започва емисията новини на гръцката телевизия. Наречени новини на помацки (помашки), предаванията разбуниха духовете в Родопите, където перфектно ги разбират, тъй като са близки до местния диалект, пише „24 часа“.

„Какви новини на помацки, това си е български с няколко думи на гръцки и турски“, гневят се хората.

Преди да се отвори пунктът при Златоград, няколко пъти на връх св. Костадин на граничната бразда се правиха българо-гръцки събори, на които роднини от двете страни на границата се виждаха за първи път след години откъсване. Сега обаче вместо гранична тел, хабери на помацки отново разделят близките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още по темата: ГърцияКсанти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
3
 
1
 
! Отговори
"!" преди 13 години
Днес имаме 48% от деца, чийто майчин език не е български, а догодина ще бъдат малко повече. Затова е важно да акцентираме, че всички сме български граждани, но в обединена Европа", посочи министърът на образованието Сергей Игнатов.
196
0
 
0
 
! Отговори
истински националист преди 13 години
СеСеСеРЕ (СеРеСе) ти пък кой си дето се бъркаш където не ти е работата....а?
195
0
 
0
 
! Отговори
До 196 преди 13 години
И кво ми дреме даже и да е така ? Преди 1500 години може и с марсианците да сме имали родствена връзка.
194
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В самоуправляваща се територия се очертава като помаците в региона Тъмраш се бореше да се избегне влиянието и властта на българите християни и руснаците след Руско-турската война. Председателят на територията е Ахмед Ага Tamrashlyata. Той е участвал в Априлското въстание, с подкрепата на жителите на селото Тъмраш от страна на робство, така че, когато две години по-късно на български и руски сили напредваха на юг, той и другарите му избягали още по на юг за избягване на репресивни мерки. След като руската армия се оттегля от трудно да се снабдяване Родопите, Ага и неговата партия се върнали в селата, за да се установи самоуправляваща се територия. Ахмед Ага Tamrashlyata наложени три пъти по-ниски данъци, което доведе до разширяване на територията 17-21 села през есента на 1880 година. В същото време Република Тъмраш изпрати представител в Пловдив и въведе визи. [редактиране] Но през зимата на същата година от длъжностни лица Тъмраш, Османската империя и ръководството на Източна Румелия изпълнени и се съгласиха, че новосъздадените добавя 4 села трябва да бъдат върнати на Източна Румелия.
193
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 197:Ако се смяташ за добър българин, то бъди грамотен българин.Пишеш с правописни грешки.Пък и не видях никъде омраза към България.
192
3
 
4
 
! Отговори
Войвода преди 13 години
Че не знаеш добре български, е видно, Мустафа. Че си с турско самосъзнание, също. За езика и религията, се сещам. А сега ми обясни какви претенции имаш към Българи я българите ... Имаш ли въобще право на такива претенции ...
191
4
 
1
 
! Отговори
:))) преди 13 години
Я колко умраза към България :))) Що не си ходите по белия свят ако не ви харесва тук ?
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Доколкото знам май селжуките са клон на рода Дуло"Ако това се окаже истина, много нази-та ще си изядат *** от яд :DХаххаха!
189
4
 
3
 
! Отговори
Наско преди 13 години
А престанете да копирате Wikipedia тука де,никой не ги чете тия огромни постове!
188
4
 
4
 
! Отговори
антиЕС преди 13 години
много се палим на националистическа вълна,но само някой ден да не се окаже ,4е с турците имаме родствена връзка.На тогава ще падне голям майтап.Доколкото знам май селжуките са клон на рода Дуло
187
0
 
2
 
! Отговори
СеСеСеРЕ (СеРеСе) преди 13 години
# 192Ти ли си тоя лудия дето Amenhotep разправя за него? Виждайки стила ти на писане и срвнявайки го със стила на писане на другия писач (който явно е светил на Amenhotep) стигам до заключението, че сте едно и също лице. Не знам какво тоя човек ти е бръкнал в здравето, но като гледам е бръкнал доста надълбоко.
186
0
 
3
 
! Отговори
Mustafa(Zuahid) преди 13 години
Ей наркоман, вземи върви и се лекувай. Наложащо ти е. Тук в този сайт изобщо не влизам и не пиша, простата причина е, че изобщо не го уважавам сайта, защото цензурира всякакви опити да се орпговергаят постинги и шозифрении наречени клевети, а откровенните клевети като твойте, ги оставя на показ.И друго запомни. Аз винаги пиша с името си, и никога от позицията на анонимен, както това го правиш ти и 6 - 7 други *** във отрепаният ви форум.Така че не си забване Убитако.
185
3
 
0
 
! Отговори
Чеч преди 13 години
С названието Тъмръшка република или Помашка република се означава опитът за обособяване на помаците от родопската област Тъмръш. Тя е просъществувала от 1879 до 1886 година.1 История 1.1 Предпоставки1.2 Обособяване1.3 Организация на републиката2 Управление3 Преговори и дипломация4 Вижте още5 Литература6 Източници История [редактиране] Гробове от заличеното село Тъмръш.Тъмръшката република е самоуправляваща се общност на помашки села, известни още като Непо
184
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Pелигиите са създадени както и езиците за да се разделят хората,за да се командват по лесно--Разделяй и владей--Когато се двама се карат третия печели --- и така нататък.Да ви напомня ,че има две Българии :Дунвска България и Волжка(сребърна )България.Волжка българия приема мюсюлманството 928г.,а през 1552 е завладяна столицата и Казан от Иван 4 Грозни княза на Русия,цялото население на града е избито,а на път за Москва руснаците си натоварват 30 кораба със злато.Волжка България е основана през 7 век от един от синовете на хан Кубрат ---хан Котраг.А преди да умре хан Кубрат казва на 5 -те си синове да не се делят ,заедно ще основат голяма държава и ще са непобедими.След смърта му те започват да воюват и вище сега до къде я докарахме.вече никой не се съобразява с България,ходим слугуваме на Сулю и на Пулю,разпиляхме се като бели гълаби по света,а можехме да сме по- силни и от Америка ида владеем Европа,както в 4 -ти век Атила ,той също е от рода Дуло като Аспарух.Другите партии завиждат и затова само плюят
183
1
 
2
 
! Отговори
Наско преди 13 години
864 г княз Борис I покръства България!А сме източно православни християни,защото сме гравитирали около Констанстинополската църква-Византия.До 10-11 век е нямало делене на римокатолици и източно православие.
182
2
 
6
 
! Отговори
Войвода преди 13 години
Ей, влечуго, кой си ти, че да ми казваш дали съм българин или български гражданин и да ме гониш от родината ми. Аз съм и български гражданин и българин. Но първо съм българин, пък тогава български гражданин, защото можеше примерно да живея в щатите, но едва ли щях да съм индианец ...
181
0
 
3
 
! Отговори
Войвода преди 13 години
Докато ти не приемаш източно - православието, докато умуваш за произхода му ..., докато търсиш неща, които ни разединяват, тука някакви "чечове" се обединяват върху нашата територия ... Затова губим и докато не го осъзнаем, може да сме изчезнали ... Продължавай да умуваш и може да станеш албанец, междувременно ...
180
1
 
5
 
! Отговори
pseka преди 13 години
Това движение иска,чрез Канал6 да запазят диалекта си и да се разграничат от настъпващото турчеене.Гърците искат да закрият този канал и да продължават да асимилират българите там.В някое клипче се споменаваше тази информация.Та този канал е в български интерес драги плюещи!!!
179
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България няма българи има български граждани, на който не му изнася да си дири корените във "ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ" някаде на североисток
178
1
 
4
 
! Отговори
СеСеСеРЕ (СеРеСе) преди 13 години
Помашки език съществува толкова, колкото съществуват тексаски език и австралийски език!