Гърция обвърза евробъдещето на РСМ със спазване на договорите

Мицотакис: Президентът Силяновска подкопава бъдещето на РСМ
Обновена: 13 май 2024 12:55 | 13 май 2024 12:55, Елка Василева
23
Гърция обвърза евробъдещето на РСМ със спазване на договорите
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис реагира остро на вчерашната клетва пред парламента в Скопие на новоизбраната президентка на Северна Македония Гордана Силяновска, която не нарече страната си с конституционното ѝ име Северна Македония, а само „Македония“, става ясно от публикация на Мицотакис във фейсбук, цитирана от АНА-МПА.

Още по темата
„Провокативното решение на новия президент на Северна Македония да наруши официалния текст на клетвата си и да назове страната си с различно име представлява незаконна и недопустима инициатива. Акт, който нарушава Преспанския договор и самата конституция на държавата ѝ. (По този начин) обаче тя подкопава и бъдещето ѝ, както вече заявиха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел“, пише гръцкият премиер.

Той припомня, че като опозиция през 2019 г. партията му Нова демокрация е гласувала срещу ратификацията на Преспанския договор, но вече на власт е зачитала подписа на Гърция под един международен договор. „За съжаление последните събития потвърждават правотата на трайно резервираната ни позиция“, допълва Мицотакис.

Той подчертава, че „Гърция отхвърля действия като тези, с които започва мандата си г-жа Силяновска (и) я призовава да се върне към законните си правомощия и към начина на поведение, който следва от ролята ѝ. Заявяваме категорично, че няма да приемем подобни отклонения и повтаряме, че всякакъв напредък в двустранните отношения, както и всяка стъпка на Скопие към Европа, зависят от искреното спазване на договореностите. От точната употреба на конституционното име на съседната страна. И, разбира се, от избягването на провокации“.

Подобна позиция изрази още снощи и гръцкото министерство на външните работи.

През 2018 г. Атина и Скопие подписаха в Преспа договор, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на „Република Северна Македония“, а Гърция оттегли възраженията си към присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Балкани
Студен климат: РС Македония трудно ще започне преговори с ЕС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
като окъпеш македонец и изхвърлиш сръбската помия остава чист българин
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За разлика от преди РСМ в момента се оглежда за бъдеще, различно от ЕС и тези заплахи трудно биха ги стреснали. Никога не биха изнагляли толкова ако не си вярваха, че с другия лагер биха били по-добре. Също така и населението им не протестира. Видно е, че завиват в посока Сърбия/Китай/Русия. Само не знам с НАТО как ще се оправят. Излъгаха се да влязат, НАТО веднъж настани ли се няма връщане назад.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това което беше преди 2014та в Украйна с руснаците и българите е официализирано в РСМ.Тоест псевдопатриотизма който си е нацизъм е приет от държавните органи и се преподава на децата и следващите поколения ! "Братчедите " гърци им го измислиха това Северна Македония ,сега северномакедонците трябва да мълчат ! Каквото сам си направиш ,НИКОЙ друг не може да ти го направи.
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За Македония е достатъчно да е в НАТО и да има най-голямата военна Американска База на Балканския полуостров!
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Швейцария и Люксембург не са в ЕС и не им пречи да са най-богатите в Европа. Само съдебни реформи и икономически реформи може да оправят една държава. Борбата с корупцията също така. Аз ако съм на място на Македонците, не бих кандидатсвал за ЕС при тези безумни искания на България и Гърция.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Македония не и трябва Европейски Съюз, а реформи. Ако ги направят и премахнат корупцията, не и е необходим ЕС.НАТО и стига.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да погледнем нещата от хубавата им страна: ромеите ще свършат цялата работа вместо нас! Язък за дисниленд-площадчето на Скопие!
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 12 Кражбата на чуждо име и история не е никакво право още повече фундаментално. Самоопределението не включва присвояване на чужда идентичност. Това е измама и кражба.
13
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
РСМ нямат бъдеще. Те искат да се наричат македонци и те самите не знаят защо, само защото така са им казали. Ще стоят в изолация и мизерия докато не се разпаднат или албанците не ги превземат. Сами си утежняват положението.
12
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
това е фундаментлно човешко право да наричаш държавата си както искаш...това е все едно аз да съм иван и да нямам право да се начричам така...гърция няма право!
11
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
представете си,че гордана силяновска не е президент а обикновен гражданин на държавата...е той има ли демократичното право да нарича своята земя македония?така както никой не пречи на гърция да нарича северните си провинции македония...
10
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
напротив гърция не спазва споразумението от преспа 2018 г.!!!
9
2
 
38
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Твърдият гръцки отговор не закъсня.Както и се очакваше.Гордана ако не се осъзнае,ще ги удари ново гръцко вето.
8
2
 
36
 
! Отговори
Аха преди 1 седмица
Каквото един македонец може да си направи, никой друг не може да му го направи....
7
6
 
21
 
! Отговори
Киро Пералнята преди 1 седмица
БЮРМ е протеже на Сърбия. Гърците и да скачат и да не скачат, пътят на тази държава се пише в Белград ! Ако наистина има желание от ЕС и НАТО БЮРМ да продължи напред просто трябва да ударят Сърбия.За жалост, дивият неолиберализъм дава криле на сръбския шовинизъм и това е резлутатът. Опити за дестабилизация на Босна, Косово, Черна Гора, БЮРМ..една плюнка държава като Сърбия *** цял един континент..
6
2
 
6
 
! Отговори
anon преди 1 седмица
Те не случайно от ЕС бързаха да стартират процеса по евро интеграция. Сега като поемат РСМ към Русия, и от запад имаме 2 съседки които са сателити на Русия... Питам ви тогава по-добре ли ще ни е на нас. А ако региона стане нестабилен?
5
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тук македонците много сбъркаха щото Гърция не е България и има силно лоби в Америка, а и дължи доста пари на яки кредитори и си има протекции свише! Гърция е ключова и за Китай дори с пристанището в Пирея, така че македонците много ни помогнаха да пакетираме донякъде и нашата позиция и да преборим тази държава - хулиган!
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държава, която иска да има бъдеще, не се навира в "Зона за сигурност около ЕС", наричана Западни Балкани. Това го пише в по-горната статия. Ние сме точно държава от "Зоната за сигурност" и такава държава ще си останем.
3
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде сега пак горете български знамена макета, нали ние сме ви виновни за всичко :)))
2
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крайно време е тая пародия на държава да бъде разделена между Гърция, България и Албания, и да се приключи с жалкoто й, и безсмислено съществуване...