Кризата катурна властимащите в Атина

ПАСОК и Нова Демокрация с големи загуби на изборите
6 май 2012 21:43,
119
Кризата катурна властимащите в Атина
Гърци се събират по площадите в Атина. Снимка: БТА

Победители на изборите в Гърция са партиите по крайно лявото и крайно дясното поле на политическия спектър.

Според първоначални оценки, които са базирани на екзитпол, повече от 50 на сто от гласовете са за партиите, които отхвърлят икономическия аскетизъм или дори се застъпват за излизане на Гърция от Европейския съюз и еврозоната, пише Financial Times.

Огромни загуби отчита Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК), което в продължение на две години напътстваше строгите мерки за икономии. От 44% при изборите през 2009 г. сега ПАСОК има около 16%.

Наравно с ПАСОК в първоначалните прогнози е "Коалиция на радикалната левица". Партията  настоява Гърция едностранно да „изтрие“ дълговете си и да прекрати действието на спасителните пакети.

В новия парламент вероятно ще влязат десет вместо досегашните пет партии, включително неофашистката партия Златна зора (Chrysi Avgi), която според прогнозите има 6-8%.

Консервативна Нова демокрация (Nea Dimokratia) е най-силната партия, но е загубила над половината от избирателите си от 2009 г. според прогнозите ще вземе около 17 на сто от гласовете на избирателите.

За първи път в парламента с очакван резултат от около е11% влиза ултранационалистическата партия "Независими гърци", която иска да реши финансовите проблеми на Гърция чрез германските репарации за нацистката окупация през Втората световна война.

Голяма се очертава да е битката между крайнодесните от ЛАОС, Зелените еколози и Демократичния алианс, чийто резултат е между 2,5 и 3 на сто и засега не е ясно дали ще успеят да прекрачат този невралгичен праг от 3%, за да влязат в парламента.

Фрагментирането на политическия пейзаж ще направи трудно или дори невъзможно формирането на стабилно правителство, пише в свой анализ Ройтерс.

Засега нито една агенция за социологически проучвания не се осмелява да даде оценки за разпределението на местата в парламента. Но всички са категорични, че партиите, които се придържат към строгите мерки за намаляване на разходите, няма да могат да сформират парламентарно мнозинство.

Още световни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
насока преди 11 години
Остави ги властимащите, по-лошо е за властнямащите1
94
2
 
23
 
! Отговори
alex преди 11 години
Разликата между гърците и нас не е само в стандарта на живот, а в това че гърците са патриоти и мислят за себе си като за едно цяло. А повечето тука плюете непрестанно. Как може да ви обича някой и да приема държавата ни насериозно, като сами ние не се обичаме??? Жал ми е за вас, защото никога няма да разберете какво е национална принадлежност. Събудете се и най-накрая действайте и мислете като българи! В противен случай винаги ще се борите с вятърни мелници и все някой "бойко" ще ви е виновен!
93
0
 
3
 
! Отговори
до псевдоАр...@@ преди 11 години
Лошо нещо е махмурлука ! Особенно ако си пил "нафта"!
92
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много се заблуждавате, като си мислите че нещо зависи от нас. Българската вътрешна и външна политика се диктува отвън . Ние вече сме безгласни букви. Щом едно медийно творение ни стана премиер ......
91
3
 
8
 
! Отговори
до 105 преди 11 години
Извинявай,че се намесвам в спора Ви, но това е вярно.Действително гръцката икономика е сравнително голяма по обем за европейските мащаби и именно за това кризата в Гърция е голям минус за Балканите и за БГ в частност. Лошото е ,че те имат балкански/ наш/ манталитет, повече почиват и хитруват отколкото да работят. Но и ние БГ не сме стока.....
90
2
 
17
 
! Отговори
Истина преди 11 години
Не съм нито фашист нито краен националист (щото нямаме държава) но вижте кои партии влязоха в Гръцкия парламент , това в България трябва също да стане , но няма да стане защото изборите се манипулират а и се стимулира *** популация , те се ползват като законен начин да си купиш власт.Европа нехае , но в момента Българите работят за да взимат *** социални.
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не го напишат ясно - гръцките комунисти имат малко пред ПАСОК и са втори на 2-3 % от НД. Крайнодесните Хриси авги и Анексартити елини общо имат около 18 %.Архиси епанастаси!
88
5
 
20
 
! Отговори
ceco преди 11 години
Предлагам га направим подарък на гърците. Да им изпратим всички ГЕРБ-ерасти!
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НФЦБ е поредната партия, готова на всичко за да седне пред държавната ясла и да ***. Хахаха, стига са крали ГЕРБ, време е ние да крадем, хихихихи!
86
5
 
21
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Безхаберните маляки влизат в нашия сценарий. Така както са го подкарали, скоро ще ни стигнат и задминат в класацията отзад напред...
85
4
 
5
 
! Отговори
НФСБ преди 11 години
НФСБ лансира умерен национализъм, запокити лидерския принцип и води откровен диалог с обществото. В редовете му се вливат недоволни читави персони с широка социална база. Логичен е наказателен вот на българите. Нищо чудно НФСБ да консолидира 40 % от избирателите. И това без нито стотинка подкуп...А крадените пари на ГЕРБ кой ще излапа? Естествено - ***! И хоп...подмяна на вота! Това е демокрацията в България! Факт!
84
3
 
8
 
! Отговори
към Националистите преди 11 години
Българският национализъм трябва да се изчисти от крайностите не само в приказките си, но и на дело. В него трябва да залегнат социални идеи, които да се отстояват. Сидеров направи грешката си, че подкрепи ГЕРБ в антисоциалната му политика. Затова Атака престана да бъде първа националистическа партия. НФСП трябва да го има в предвид. Крайностите плашат хората. Българите се нуждаят от радикална социална националистическа партия, насочена към проблемите в България - междуетностни и социални.
83
1
 
12
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ преди 11 години
Ужас! Това ли е лицето на демокрацията? Срамно е да си с вълчи глад откъм устата и безхаберен, вонящ и скверен откъм ануса! И да се изживяваш като националист! Платон, Сократ, Демокрит...трева да пасат! Май от прословутата демокрация на Стара Гърция остана само творението на Плутарх : "Където не достига лъвска кожа, пришиват лисича!"
82
9
 
16
 
! Отговори
така ли? преди 11 години
Гръцката икономика произвеждала 10 пъти повече от нашата???!!...Какви ги пишеш бе,това е най-голямата фантасмагория,която съм чел.......Всичко при гръцките тарикати е един голям фалш,само Господ знае какви са истинските неща там!!...
81
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Гърция е в криза, ние сме си направо мъртъвци.Гърция прецака и ЕС, а ние ще си бъдем винаги прецаканите.
80
4
 
6
 
! Отговори
Balkanski преди 11 години
Ne znam kakvo ima i kakvo niama v Garcija, no e vidno i jasno ,che tova sa nai-golemite LAZCI v sveta,ot koeto te se gordejat a balamite plashtata li ,plashtat.Ne viarvam da ima oshte balaci da im viarvat na vechnite lazi.
79
2
 
26
 
! Отговори
Somebody преди 11 години
В Гърция посегнеш ли на парите на народа падаш от власт, а в Бг, направиш ли го - бетонираш мандата си - жалката картинка сме ние! Гърция до година ще напусне еврозоната, за ЕС е малко вероятно. Много е възможно да върнат и драхмата, а това по-скоро ще бъде полезно за икономиката им, съчетано с умерена инфлация. Ще видите, че след 5 години, Гърция пак ще е добре, а ние и след 25 пак ще сме бедни!Истинската демокрация е тази, при която народът има реалната власт да свали властимащите...
78
2
 
25
 
! Отговори
мързеливи хитреци преди 11 години
Както се очертава Гърция си е наумила да излезе от ЕС.Хич не им пука на гърчолята, че повече няма да има кой да им дава заеми. Достатъчно е да не върнат тези който вече са взели. И няма да ги върнат. Ще ги връщаме всички останали от ЕС.Куриоза при тях е, че държавата е задлъжняла и няма пари, а народа има и пари и имоти. Остава само да се научат да работят, което ще е най-трудното за тях.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
stava interesno v evropa ,da vidim v bg schi zaduhali vjatur ili naroda schet e vse v magla
76
7
 
21
 
! Отговори
СМЪРТ ЗА КОМУНИЗМА преди 11 години
Демокрация във грция няма,щото гърците са богати със заеми,ние сме бедни и почти се добрахме до демокрация изпращайки червеногъзите безродни комуноиди на *** на грция.Всъщност какво искат грците,изкуствена държава,създадена от московските рашки.Извинявайте но историята на грция,такава дори каквато ни разказват че е ни най малко не може да накара грците да имам национално самочувствие.Минало , настояще и бъдеще - мизерия.А малко на север - начало Българското Възраждане !!!