Гърците не щат да излизат от еврозоната

"Чужденците – вън" скандираха на шествие на крайнодясната "Златна зора"
Обновена: 30 май 2012 10:21 | 30 май 2012 10:21, Елка Василева
99
Гърците не щат да излизат от еврозоната
Привърженици на "Златна зора" на факелното шествие. Снимка: Reuters

Мнозинството от гърците - 80,9 на сто желаят страната им на всяка цена да остане в еврозоната, 77,8 на сто се обявяват за корекция на меморандума за икономиите, а 66,4 на сто казват, че биха предпочели коалиционно правителство, пишат вестниците днес, като се позовават на социологическо проучване.

Резултатите от него сочат, че консервативната партия Нова демокрация, която подкрепя мерките за строги икономии като начин за излизане от кризата, ще получи най-много гласове на парламентарните избори на 17 юни.

Непосредствено след нея е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, която се обявява против плановете за строги икономии, а социалистите от ПАСОК, които също подкрепят мерките за преодоляване на финансовата криза в Гърция, са класирани на трето място.

Междувременно снощи с факли в ръце и с призиви "Чужденците - вън" близо 2000 привърженици на крайнодясната партия „Златна зора“ преминаха по улиците в централната част на Атина.

Факелното шествие на десницата, което бе охранявано от подсилени полицейски екипи, приключи без произшествия.

Партията Златна зора спечели 7 на сто от гласовете на изборите, състояли се на 6 май, и 21 депутатски кресла в 300-членния парламент. Някои от лидерите на партията не скриват адмирациите си към Адолф Хитлер.

Изборите на 6 май не доведоха до съставяне на правителство заради силните противоречия между представените в парламента партии дали Гърция трябва да спазва постигнатото през март споразумение с ЕС и МВФ за отпускане на финансова помощ срещу драстични мерки за икономии. Новите избори са насрочени за 17 юни.

От своя страна президентът на Франция Франсоа Оланд призовава гърците да подходят внимателно на парламентарните избори на 17 юни, като изтъкна: "Вашият избор ще има последствия не само за вас, но и за нас".

„Гърците са дали много в последно време и заслужават нашето уважение“, заяви още Оланд в интервю.

Факт е, че има много богати гърци, които не си плащат данъците и това не трябва да се допуска. Мисля обаче, че не е правилно да кажем на гърците: "вижте положението си, сравнено с африканците, които живеят по-лошо от вас". Не, нужно е уважение и аз съм за това уважение, казва Франсоа Оланд.

В интервю за лондонското издание "Гардиън" в събота управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард изтъкна ширещата се практика на неплащане на данъци в Гърция, заявявайки, че гръцкият народ трябва да помогне сам на себе си. Тя изтъкна, че съчувства много повече "на малките деца в селско училище в Нигер, които учат по два часа дневно заради отсъствието на елементарни условия и силно искат да получат образование".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 11 години
a we iagi mahaite tia murzeli. Az ako ne si vursha rabotata na rabotnoto miasto shefa vika aide moito mo4e uvolnensi.taka i tia zimat zaplata ama ne rabotata emi kato ne vurshat rabota yvo i tova e
69
5
 
26
 
! Отговори
писна ми преди 11 години
престанете да ни занимавате с Гърция...защо трябва да ми пука за тях, заради това, че яли пили и се веселили на чужд гръб и сега недоволстват, че началната им заплата била 1200 евро. Да не говорим какво им е отношението към нас, а ние едва ли не трябва да им съчувстваме. Да се махат от еврозоната и да спрат да мрънкат.
68
5
 
5
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
Каквито ти определено нямаш и никога не си имал...защото ти си мишок който драска ли драска
67
1
 
18
 
! Отговори
Бай Ганьо- Нане преди 11 години
Браво Нане! Разсъждаваш напълно правилно.Единственото което може да загуби роба това са оковите,но затова са нужни истински мъже , с топки между краката.
66
0
 
15
 
! Отговори
Нане преди 11 години
Ние сме, най големите щастливци на Балканите , защото така или иначе няма какво да загубим в кризата , понеже нищо не притежаваме! Значи, излиза че сме на кирия- печеливши от цялата игра! Нали Вуте?
65
1
 
31
 
! Отговори
Вуте преди 11 години
ВутеСамо когато гъркините започнат да проституират и да си продават децата в България и гърците да плячкосват банкоматите у нас, ще повярвам че сме по добре от тях!
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В мътна вода.. се пръкват всякакви *** от вида на СИРИЗА и Златна зора, но това е логично след, като традиционите партийни шайки (ПАСОК и НД) се компрометираха до край!Така, че е абсолютно в реда на нещата обществото да се маргинализира в различни посоки.Появяват се всякакви лъжци, които обещават какво ли и сочат проблемите там, където не са! И все пак вина за това имат най-вече ПАСОК и НД.
63
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хем искат във еврозоната хем не искат да спазват правилата там,хем искат заеми и хем не искат да ги връщат.
62
2
 
6
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
Явно не си живял в Гърция или си бил само на екскурзия там. Или греша?
61
6
 
9
 
! Отговори
Гръцка ФустА преди 11 години
Аз съм горда собственичка на гръцки женски полов орган, който употребяват предимни заможни вулгари, туй като мойта татковина фалира !
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците май искат и вълкът сит, и агнето цяло. Трудна работа.
59
5
 
14
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
Мило момче, твоята майка и летя ти са просто ***. Такива ще са и в България и в Гърция и в Африка - *** си е *** навсякъде, но не се хаби за без пари. Та гърците имат парички, дето други чичковци и леки им дават, а те ги дават на *** и леля ти. Такаще е докато свършат паричките. После мама и леля ще заминат при други платежоспособни чичковци.
58
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мит е, че гърците са мързеливи. А, ние какво сме бе, работещи за малко пари от сутрин до мрак (за лудо работи за луда не стои) и накрая не можеш да си платиш консумативите, винаги поставени в унизително положение за трохи хлебец. Не можеме да ги стигнеме тях, те не борят за статукво, а ние дори не се бориме за хляба. Какъв народ волски сме това не е геризъм да си твърд да оцеляваш, това е тъпотия и антипатия към всичко, липса на съзнание, липса на чувство за свобода.
57
3
 
12
 
! Отговори
8 годишен-хлапак преди 11 години
Мама и леля работят в Гърция като компаньонки и са много доволни.Винаги ми носят мнооого подаръци и разправят колко симпатични, шедри и с какво внимание и обич се отнасят там към жените.Та въпроса ми е ако те (гърците) са ***, защо нашите майки и каки не правят компания на нашите ***? Поне ще си бъдат у дома. Ъ?
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пари при пари отиват, за връщане не става дума!
55
2
 
2
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
Не разбрах - византийска ***, фурнаджийска лопата или ветропоказател? Или просто отворко-паралия?
54
3
 
9
 
! Отговори
осъзнайте се... преди 11 години
Осъзнайте се сънародници.Никой от БГ и от Европа няма интерес Гърция да фалира, да живеят и там хората зле /като в БГ/. Стабилна и силна Гърция ще е рамо и за бедна БГ. А коркото до това че не искат да работят, то ние БГ -искаме ли? Всеки иска да лежи и друг да му плаща сметката. Ни стога с тази злоба към съседите. Затова че сме бедни сме виновни ние българите.По данни на Сметната палата 20 милиарда лв са похабени за 20г. от БГ, поради неудачни управленски решения.Та това е почти целия ни дълг.
53
6
 
9
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
е прости и злобни ще си останете гърците.добре че си поживяхте 20 години.сега ви предстои работа.1988 години бях за 1 месец в гърция по-голяма мизерия не бях виждала-къщите ви бяха в земята а като видехте шпеков салам очите ви ставаха като грамофонни плочи.гърчоля мързеливи незавиждайте винаги сме били по-добри от вас във всичко.сега бегом да работите че германците вече не харесват меркел която ви дава.
52
1
 
8
 
! Отговори
Тия византийци... преди 11 години
Естествено, нали само лапат кинти от него. Кой е луд да връща баницата, когато му я дават... И защото знаят какво ще стане, когато излязат от зоната. Но това така или иначе ще се случи. Всеки трябва да плаща за това, че е ял и пил на кредит, който не може да върне.
51
0
 
8
 
! Отговори
рим преди 11 години
вече далеч не става въпрос за това какво искат или не гърците