Гърците не щат да излизат от еврозоната

"Чужденците – вън" скандираха на шествие на крайнодясната "Златна зора"
Обновена: 30 май 2012 10:21 | 30 май 2012 10:21, Елка Василева
99
Гърците не щат да излизат от еврозоната
Привърженици на "Златна зора" на факелното шествие. Снимка: Reuters

Мнозинството от гърците - 80,9 на сто желаят страната им на всяка цена да остане в еврозоната, 77,8 на сто се обявяват за корекция на меморандума за икономиите, а 66,4 на сто казват, че биха предпочели коалиционно правителство, пишат вестниците днес, като се позовават на социологическо проучване.

Резултатите от него сочат, че консервативната партия Нова демокрация, която подкрепя мерките за строги икономии като начин за излизане от кризата, ще получи най-много гласове на парламентарните избори на 17 юни.

Непосредствено след нея е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, която се обявява против плановете за строги икономии, а социалистите от ПАСОК, които също подкрепят мерките за преодоляване на финансовата криза в Гърция, са класирани на трето място.

Междувременно снощи с факли в ръце и с призиви "Чужденците - вън" близо 2000 привърженици на крайнодясната партия „Златна зора“ преминаха по улиците в централната част на Атина.

Факелното шествие на десницата, което бе охранявано от подсилени полицейски екипи, приключи без произшествия.

Партията Златна зора спечели 7 на сто от гласовете на изборите, състояли се на 6 май, и 21 депутатски кресла в 300-членния парламент. Някои от лидерите на партията не скриват адмирациите си към Адолф Хитлер.

Изборите на 6 май не доведоха до съставяне на правителство заради силните противоречия между представените в парламента партии дали Гърция трябва да спазва постигнатото през март споразумение с ЕС и МВФ за отпускане на финансова помощ срещу драстични мерки за икономии. Новите избори са насрочени за 17 юни.

От своя страна президентът на Франция Франсоа Оланд призовава гърците да подходят внимателно на парламентарните избори на 17 юни, като изтъкна: "Вашият избор ще има последствия не само за вас, но и за нас".

„Гърците са дали много в последно време и заслужават нашето уважение“, заяви още Оланд в интервю.

Факт е, че има много богати гърци, които не си плащат данъците и това не трябва да се допуска. Мисля обаче, че не е правилно да кажем на гърците: "вижте положението си, сравнено с африканците, които живеят по-лошо от вас". Не, нужно е уважение и аз съм за това уважение, казва Франсоа Оланд.

В интервю за лондонското издание "Гардиън" в събота управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард изтъкна ширещата се практика на неплащане на данъци в Гърция, заявявайки, че гръцкият народ трябва да помогне сам на себе си. Тя изтъкна, че съчувства много повече "на малките деца в селско училище в Нигер, които учат по два часа дневно заради отсъствието на елементарни условия и силно искат да получат образование".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
8
 
! Отговори
ONASIS преди 11 години
Много сте зле...Българите сте адски зле....пратих дъщеря ми да учи право в България, а тя взе че стана компаньонка ! Жена ми ме напусна, а магазинчето ми за ГИРОСИ фалира !
49
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
гърчолята да не реват.малко ли са им 500 млр. евро които им дадоха.нагли.за първи път им въведоха данък недвижимо и движимо имущество и реват.е ние си плащаме данъци и винетки па пътищата са в дупки градовете без канализации ....ама така ще е за нас празен джоб от европейците а за тях голяма пица.най-лошото е че боко ходи и ръси колко сме добре.аз не виждам да сме добре ама щом кристалина и тиквата казват сигурно е така или може би те съдят по себе си а народа никой не го пита.
48
7
 
9
 
! Отговори
ONASIS преди 11 години
Ей,рани кьопек да те лае. Неблагодарни помиари.Половин България е зачислена на порцион у нас и другата половина се прехранва с просия,курварлък и джамбазлък.
47
1
 
2
 
! Отговори
до 49 преди 11 години
Винаги от страната на парите
46
1
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
А ти от кои си?
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, че не искат да напуснат еврозоната не е истинският въпрос, а дали другите искат да ги оставят. Ако им пускат още заеми за цоцане - значи им трябват. А гърчолята ще опукат мангизите с ясното съзнание, че няма да ги връщат. Веднъж вече им опростиха 100 млрд еввро, защо да не им опростят и други? И естествено чужденците са виновни (разбирай МВФ, ЕС и прочие виновници), гърците са невинни за положението си като агънца на целена полянка. Смешници, ама има кой да им дава...
44
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Horata v Balgariq rabotqt-moje da poluchavat malko zasega, no bachkat, a ne troshat chinii po tavernite!"- - - Братче не засега, а винаги ще бачкате за малко, и никога няма да трошиш по таверни. Знаеш ли защо? - защото сте ниско образовани, не знаете да правите пари, не сте много хитри, не сте нагли а се мислите че сте най-най във всичко. Кво се радвате че Гръцита са зле, вместо това виж како може да се възползваш от това, и ти да направиш някои лев, малко джоба да ти се радва
43
11
 
16
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Най- голямото удоволствие за българите е да се радват на чуждото нещастие.
42
9
 
4
 
! Отговори
Чужденец преди 11 години
Срам ме е да ти призная,че това ще бъде края, аз съм чужденец и ще ида по далечОт родината си бягам, бягам и на всеки *** лягам, но такъв ми е животадърпам здраво аз хобота!
41
1
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
Това са пълни глупости.Нарочно пускат тази новина да тушират напрежението на борсата иначе еврото ще се изравни с долара.За да си в евро зоната трябва да отговаряш на сериозни изисквания,а Гърците вече няма да отговарят.След като почнат да правят икономии с цел оставане в евро-зоната и след като се поуспокоят пазарите, Евро-лидарите сами ще ги изхвърлят в точно определен момент когато най-малко ще се отрази на Борсовите пазари.Това се нарича "Контролиран фалит"
40
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
гърците вън от еврозоната.докога ще ги храним тези мизерници.дали били много-какво че не се сещам.а нашите политици стига ни продаваха на гърците чрез европейците.в България всяка чужда фирма влиза през гърция а оттам ние работим а те прибират парите.гърците са мързеливи но много добре се защитават.крайно време е да се спрат помощите на тези мързели .
39
1
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 11 години
Звучиш сякаш ти е харесало даже
38
2
 
7
 
! Отговори
Гого преди 11 години
Протестите им не са израз на себеуважение а на нагло настояване досегашния им живот да продължи - редовни и големи заеми (без връщане или с опции за опрощаване), щедро публично финансиране, неплащане на данъци, 13, 14 и пр. заплати, обилни помощи за *** и пульо, маса празници и здрав мързел, подкрепен с високомерия към останалите (особено към българите). А дали ще излязат от еврозоната - мисля си, че просто не са в позиция да решават това. Да имат късмета да спрат плащанията по дълга - екшън
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ги уважават, защото те себе си уважават първо, а не като нас - *** грандомани с претенции, а дори не умеещи да си защитят правата за елементарно човешко съществуване. Ама, на теглете хомота, българи от МИЗЕРИЯ към прогрес и стабилност. *** народ с алчни управници и болни мозъци.
36
1
 
6
 
! Отговори
Бо преди 11 години
Това което сам си сториш, никой друг не може да ти го стори.
35
3
 
4
 
! Отговори
ideyazabulgaria преди 11 години
Абсолюттно неграмотно и децинформиращо предадена информация. Фактите са абсолютно други и показват че СИРИЗА печели.
34
0
 
1
 
! Отговори
Ей така преди 11 години
Момо на ей такива едно мадо първо , после една благословия и за джанки ги пращаш. :Д
33
0
 
5
 
! Отговори
gft преди 11 години
ами как ще искат?нали тогава ще спрат кинтите.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не искат, но ще продължат да ги хранят защото "трябва да ги уважаваме". Ако ниеу сме в тяхното положение дали и нас ще ни хранят от уважение?
31
4
 
20
 
! Отговори
Как ? преди 11 години
Сакис ти какъв си такъв "чистокръвен" грък ?! С баща турчин, като гледам и добре български знаеш. Сигурно и в България живееш ?! Не знам за *** , нищо лошо не искам да кажа, но просто не разбирам как можеш да се наречеш "чистокръвен" грък. И кое ти е по-добре ?! "Твоята" държава си отива и с нея удобствата. Няма да има като едно време сиртакита-миратакита. Толкова , каквото беше си замина :Д Ние българите сме корави кучета , за това не ни мисли нас. Ние ще надживеем и светъ !!!!!