Не може име Северна Македония, ще кажат, че Благоевград е техен!

Борисов потвърди, че сме против географско понятие в името на съседката ни
Обновена: 8 юни 2012 14:47 | 8 юни 2012 10:00, Елка Василева
326
Не може име Северна Македония, ще кажат, че Благоевград е техен!
Снимка: архив, Reuters

България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, заяви пред ТВ+ премиерът Бойко Борисов.

Според него варианти за име на съседката ни като Северна Македония са абсолютно неприемливи, тъй като от географска гледна точка части от страната ни попадат в това наименование. А това е предпоставка за териториални претенции към България.

Бойко Борисов заяви: "При различни консултации, които са правени с нас, са обсъждани различни варианти. Повтарям, един от вариантите, който попадна при мен, беше за Северна Македония, ако не се лъжа, и аз казах, че това пък ние не бихме го приели, защото утре ще кажат, че Благоевград е македонски".

Още по темата

С тези думи Борисов потвърди вече заявената българска позиция срещу какъвто и да е вариант за името на Македония, съдържащ географско понятие.

Търсенето на име на Македония в географски план би могло да предизвика гражданско напрежение в България, това заяви точно преди година вече бившият ни държавен глава Георги Първанов.

"Давам за пример това, което се чува в последните дни – имена от типа Северна или Горна Македония трябва да се коментират с оглед на това, че част от Северна и Горна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия", каза тогава Първанов.

"Възниква въпросът – какво би казало населението от тази част на България? Но нека намерят нашите приятели общото наименование, ние, българите ще намерим начин да изразим своя конструктивна позиция", каза още Първанов.

България беше първата страна, която призна Македония - през януари 1992 г., при това под записаното в нейната конституция име – Република Македония.

Между Гърция и Македония обаче се води дългогодишен спор за името на Македония, тъй като според Атина Македония е име на географска област в Гърция и е част от собственото й национално историческо наследство. Въпреки дългогодишните преговори и международно посредничество все още не се вижда краят на този спор, поради който в официалните международни документи и отношения, включително в ООН и ЕС, Македония е назовавана Бивша югославска република Македония.

По повод спечелените избори за президент на Сърбия от националистически настроения Томислав Николич българският премиер Борисов заяви пред ТВ+, че уважава избора на сръбския народ и би работил с него и с най-вероятния бъдещ министър-председател - досегашния президент Борис Тадич.

Според Борисов не е проблем това, че Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но в същото време, пострадала от бомбардировките на НАТО през 1999 г., не работи за евентуално свое членство в Алианса.

Бойко Борисов още веднъж подчерта, че България подкрепя всички страни от Западните Балкани по пътя им към евроинтеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
35
 
2
 
! Отговори
Pirin преди 11 години
Всички в Бъгария ги е страх от собствените си Македонци. Над 70% от хората от Дупница до Благоевград, Разлог, Банско, Гоце Делчев и Петрич и Сандански са Македонци. Само дето не давате да се напишем така на пописа. Български Македонци и Македонски Българи това е едно исто. Ние искаме да се делим, ние искаме с нашите братя от Македония да се обединим да си живеем заедно. Но, както и да е Българите повече от 200 години негират Македонците. Пра дедо, дедо, баща, син, внук от БЛГ всички Макета :)
180
4
 
10
 
! Отговори
Иван Бухов преди 11 години
Тази изкуствена държава би следвало, временно, докато се съедини с майка България, да получи временно название "Вардария", понеже почти цялата й територия е в поречието, във водосбора, на тази велика река, а населението Вардарци. Хората, които живеят там са българи и се отличават само по територия, като Трънчаните, Родопчаните, Струмяните, Добруджанците, тракийците, мизите и т.н. Македония е разцепена на три и несправедливо Великите сили, вместо цялата, са ни дали най малката част от нея!
179
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Препоръчвам на всички да видят клипа със заглавие Докога ще търпим македонското робство?има го във вибокс
178
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
....и понеже са аз им казвам за разлика от този ,който ги кани у нас:"ДРАГИ ЕТНИЧКИ И АНТИЧКИ макЕдонци ние НЕ ВЕ САКАМЕ,кой ве сака да ве земе....няма вече луди в България да им се трЕсат гащите за вас!а малцината нормални македонци от БЮРМ да си взимат парцалите и да си идват тук!
177
3
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Гърците нямат право на името Македония.А на нас не ни трябва да я присъединяваме и така да си вкараме в гащите и албанци фундаменталисти и всякаква шиптърска ***.
176
2
 
8
 
! Отговори
Handel преди 11 години
Не е според "Атина", бре некадърни преводачо, а спроед историята. Пак си превел някое политически коректно левичарско издание.
175
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
205Нещо ги бъркаш нещата - според договори румъния е трябвало да върне след 100 години северна добруджа на България - а гърция да ни даде излаз на бяло море, а турция да изплати милиарди на България - има ги тия договори и до днес - но нищо от това не се е случило. А относно македония -Македония е област откъсната от България - ей това е истината. Но комунистическите сръбски с терор накараха много хора да се мислят за македонци - какви македонци - от 5-6 век до 19 век никой не споменава никъде за македонци - в 19 век почва да се споменава македония като област от България и видиш ли били древните македонци - а истината е, че голяма част от населените места в македония са правени от Българи и до днес там има хора с Български корени
174
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
македонци са се САМОнаричали Българите и куцовласите в цялата географска област Македония,така че македонците отдааавна СА СИ В България,от 1200000 през 19 век половината са прогонени от сърби и гърция в България,от останалата половина ГЛАВНО В СРПСКА ВАРДАРСКА БАНОВИНА всичко можещо и знаещо да чете,пише и мисли е ИЗТРЕБЕНО,сега ТИЕ СЕ макЕдонци от српско-влашко потекло,със сръбски имена,полски фамилни имена,говорещи полусръбски,с претенции че Александър Велики и Яне Сандански са сънародници!!!
173
8
 
5
 
! Отговори
Не се косете преди 11 години
до 10 години све пак ще е османски обединени щати
172
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mc Donalds
171
3
 
9
 
! Отговори
Gruppensturmfuehrer преди 11 години
Само едно име им отива -ФИРОМ и нищо друго. Чудя се защо нашите ***-политици са толкова меки по отношение на с промити мозъци наричащи себе си антички македонци....Спрямо такива рецептата е една- бой по канчетата, гаврене до последно и вето до откат....
170
3
 
14
 
! Отговори
БУЛТРАС преди 11 години
MAКЕДОНИЯ Е ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ.КРАЙ.
169
3
 
13
 
! Отговори
Великобългария преди 11 години
Аз предлагам Великобългария - на три морета
168
10
 
9
 
! Отговори
Точно се чудех преди 11 години
Точно се чудех какво са си говорили пефа на ЦРУ и РазБойко вчера. Ако иска да остане на власт на РазБойко му трябва конфликт и война. Та кои от комшиите са по слаби от нас? Скоро ще има война саките, за да си подсигури подлогата на ЦРУ нов мандат. Тия хамериканци ще подпалят балканите. На Мутрафона малко му трябва, той пращи от пожарникарски акъл, да драсне клечката. Ако са умни маките ще мълчат, което ме съмнява. Ако не подейства, чакайте следващата по-силна провокация от страна на РазБойко
167
28
 
4
 
! Отговори
букурещ преди 11 години
според букурещкия договор(този документ се пази в женева и едно копие има един македонски политик от партията тморо написан е на френски)пише че територията на Македония се разделя между трите ОКУПАЦИОНИ държави сърбия гърция и българия сърбския окупатор върнал взетото остват още останалите два окупатора така че благоевфрад е македонски град под българска окупация както и цела пиринска и егейска Македония така излиза от договора
166
2
 
20
 
! Отговори
ще,ще преди 11 години
Баш мъката на макетата ще дойде от албанците. И бог Македон няма да им помогне.
165
3
 
13
 
! Отговори
KOKO преди 11 години
Запалиха Африка и ориента,време е на балканите и европа.Има много сиониско оръжие за продан а и земята не може да изхрани 7 милиарди.Пожарния ако не подкрепи путангиз ще страда
164
11
 
12
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 11 години
БОЙКО СТАВА СМЕШЕН. Македонците щели да кажат, че Благоевград е техен. А да не би сега да не го казват?! Те за Луната казват, че е ЗЕМЯ МАКЕДОНСКА, че за някакви си мижави Благоевград, Банско, Гоце Делчев и пр. няма да кажат.
163
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се присъединят към нас мирно и кротко, да коленичат и признаят на всеослушание, че са си българи и живеят в България. А не само когато искаха българско гражданство за да ходят из Европата! То не бяха молби, не бяха сълзи и уверения как баба им казвала , че са чисти българи. И веднага след като получаваха бълг.гражданство, отново се превръщаха в неблагодарници.
162
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 195 - Не се прави на македонец, разпознахме те, че си от платените да правят дразги във форумите