Не може име Северна Македония, ще кажат, че Благоевград е техен!

Борисов потвърди, че сме против географско понятие в името на съседката ни
Обновена: 8 юни 2012 14:47 | 8 юни 2012 10:00, Елка Василева
326
Не може име Северна Македония, ще кажат, че Благоевград е техен!
Снимка: архив, Reuters

България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие, заяви пред ТВ+ премиерът Бойко Борисов.

Според него варианти за име на съседката ни като Северна Македония са абсолютно неприемливи, тъй като от географска гледна точка части от страната ни попадат в това наименование. А това е предпоставка за териториални претенции към България.

Бойко Борисов заяви: "При различни консултации, които са правени с нас, са обсъждани различни варианти. Повтарям, един от вариантите, който попадна при мен, беше за Северна Македония, ако не се лъжа, и аз казах, че това пък ние не бихме го приели, защото утре ще кажат, че Благоевград е македонски".

Още по темата

С тези думи Борисов потвърди вече заявената българска позиция срещу какъвто и да е вариант за името на Македония, съдържащ географско понятие.

Търсенето на име на Македония в географски план би могло да предизвика гражданско напрежение в България, това заяви точно преди година вече бившият ни държавен глава Георги Първанов.

"Давам за пример това, което се чува в последните дни – имена от типа Северна или Горна Македония трябва да се коментират с оглед на това, че част от Северна и Горна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия", каза тогава Първанов.

"Възниква въпросът – какво би казало населението от тази част на България? Но нека намерят нашите приятели общото наименование, ние, българите ще намерим начин да изразим своя конструктивна позиция", каза още Първанов.

България беше първата страна, която призна Македония - през януари 1992 г., при това под записаното в нейната конституция име – Република Македония.

Между Гърция и Македония обаче се води дългогодишен спор за името на Македония, тъй като според Атина Македония е име на географска област в Гърция и е част от собственото й национално историческо наследство. Въпреки дългогодишните преговори и международно посредничество все още не се вижда краят на този спор, поради който в официалните международни документи и отношения, включително в ООН и ЕС, Македония е назовавана Бивша югославска република Македония.

По повод спечелените избори за президент на Сърбия от националистически настроения Томислав Николич българският премиер Борисов заяви пред ТВ+, че уважава избора на сръбския народ и би работил с него и с най-вероятния бъдещ министър-председател - досегашния президент Борис Тадич.

Според Борисов не е проблем това, че Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но в същото време, пострадала от бомбардировките на НАТО през 1999 г., не работи за евентуално свое членство в Алианса.

Бойко Борисов още веднъж подчерта, че България подкрепя всички страни от Западните Балкани по пътя им към евроинтеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИМЕТО Е ЯСНО - "БИВШАТА РЕПУБЛИКА". ТОЛКОВА!!!ПЪК ТЕ НЕКА СИ СТРОЯТ ТРИУМФАЛНИ АРКИ И ДА СЛОЖАТ ОТГОРЕ И БОГ ШИВА, АКО ИСКАТ.
200
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей Марийо,Кирил и Методий почитате а не знаете да пишете на кирилица! Не сте ли смешни?
199
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доживях български политик да тропне по масата по този въпрос !
198
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Внимавайте какво приказвате,че бог МАКЕДОН ще ви порази с македонска мълния :)
197
14
 
2
 
! Отговори
MARIJA преди 11 години
Do 235 Jas ne sum istoricar i verojatno nekoj ima sto podobro ja znae taa problematika, no edno znam dekamoite roditeli i babi i dedovci sekogas se izjasnuvale i custvuvale kako MAKEDONCI.Znaci stvoren e eden podolg period i stvorena e edna percepcija koj vo denesni uslovi e smesno da se negira i omalovazuva.A nesto znam deka na ovie prostori se odvivale cetiri do pet vojni taka da ne e cudo deka sekoj za sebe se osecal osloboditel sto ne taka sekoj sto dojde nepokanet a e so oruzje e OKUPATO
196
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MARIJAПотърси малко исторически факти, но не манипулирани от македоно-сръбската власт. Има една поредица РАЗОБЛИЧАВАНЕ лъжите на македониститеПотърси в гугъл и виж истината. Запитай се как така прадядо ти е бил българин - пък ти си македонка?
195
18
 
5
 
! Отговори
MARIJA преди 11 години
I mene me zaenteresira kazanoto od B.BORISOV i vo toa ne vidov nekoja histerija no naprotiv edna zelba eden gorliv problem konecno da se resi. A od druga strana citam i vo ovoj vesnik a isto i DNEVNIK eden neviden napliv na vreganje,ponizuvanje i se kakvi drugi gnasotii protiv MK i mojot makedonski narod ,sto stvarno ne e ubavo.Zosto tolku zloba pa nie sme sepak tuka edni do drugi i svatete ednas za sekogas deka nie si ja sakame MAKEDONIJA I sme gordi na toa no isto gi pocituvame i drugite naro
194
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
231Определено бъркаш - Българите дават много жертви, за да се борят за освобождението на Българската област македония от турско робство - не са били окупатори - а освободители. Неведнъж "великите сили" са се опитвали да откъсват парчета от България - сега същото правят в ирак, авганистан, либия, сирия и много други държави. Македонците са си българи - имали са такова съзнание - признавали са го - препоръчвам ти да видиш клипа от коментар 215
193
18
 
1
 
! Отговори
казах преди 11 години
нищо не бъркам територията на Македония се разделя между трите ОКУПАЦИОНИ държави сърбия гърция и българия така пише потпис са сложили великите сили и окупаторите край п.с и без омраза моля фактите си са факти
192
2
 
8
 
! Отговори
до 228 преди 11 години
А Родопа не искаш ли? хахахахахахахахахахаха Не гледай в купичката на съседа, за да не останеш без собствената си. Пирина никога не е имал нищо общо с Македония, освен че няколко изгонени от Охрид макета са решили да се заселят там. Виждал съм макета да живеят и в Стара Планина, сигурно и тя е ваша а? :)
191
2
 
12
 
! Отговори
до Pirin преди 11 години
Пич , никой никого не е спрял да емигрира. Спокийно може да отиде и да кандидатства за ФИРОМ-ско гражданство (не вярвам да го върнат), а отказ от българско такоава се получава за 20 мин в най близкото БГ консулство/посолство. Ако някой от 3 000 000 -та ти братя македонци държани на сила в България е поискал да се върне, можел е да го направи.
190
2
 
8
 
! Отговори
до макетата преди 11 години
Ей макета, от много акъл ще цъфнете и вие в положението на гърците. Започвайте да учите албански, че се очертава редуциране на територийката ви.
189
2
 
18
 
! Отговори
македонец преди 11 години
Чудна работа, що така над 100 000 македонци са признали българското си потекло, а няма нито един българин признал етничко македонско потекло. Значи целата работа е да се крадат чужди територии, затова искат географско определение - в крайна сметка Македония винаги е била географско определение и НИКОГА не са съществували етнически македонци.
188
5
 
2
 
! Отговори
до 226 преди 11 години
Дайте ни пирина веднага давам западна македония на шиптарите, без Охрид разбира се :)
187
2
 
8
 
! Отговори
до dragan преди 11 години
Не ви трябваме за нищо, освен за танкове, оръжие, храна, автомобили и гражданство нали така макенце? :)
186
4
 
4
 
! Отговори
Олигофрен преди 11 години
А ние първо да си опраим нащата с Турците в България, ***, и младите Българи дето бягат от държавата като от дявол, и след това да се занимаваме с Макетата...за 50 години няма да остане един Българин в България и всичко това поради нашите крадливи мутренски политици, заради тях заплатата е 300 лева и всички бягат
185
3
 
7
 
! Отговори
до Pirin преди 11 години
Вие също имате малцинство при вас - викат им шиптари. Защо не им разрешите да се обединят с братята си от Албания? И без това 60% от населението на Македония са вече албанци - факт.
184
1
 
7
 
! Отговори
до Dragan преди 11 години
Браво Драгане, ти си горд наследник на великия Македон!
183
2
 
4
 
! Отговори
кан Кубер преди 11 години
Омо,омооо що не кажеш че Европейския съд ви осъди бе антички, къде ги тия статистики
182
2
 
11
 
! Отговори
... преди 11 години
Еничарленд - отговаря на същността им, а и има европейско звучене.