Румъния планира намаляване на ДДС за храните от 24% на 9%

Очакванията са за спад на цените
Обновена: 25 юли 2012 14:42 | 25 юли 2012 13:21, Елка Василева
70
Румъния планира намаляване на ДДС за храните от 24% на 9%
Румъния планира драстично намаляване на ДДС за основните хранителни продукти. Снимка: архив, Reuters

Намаляване на данък добавена стойност от 24 процента на 9 процента за основните земеделски и хранителни продукти ще бъде включено в проекта за държавен бюджет за следващата година, обяви румънският премиер Виктор Понта, цитиран от агенция Медиафакс.

Заради икономическата криза предишното дясноцентристко правителство на Румъния увеличи ДДС от 19 на 24 на сто през лятото на 2010 г.

Представители на работодателите от земеделската и хранителната промишленост приветстваха новината, като коментираха, че намаляването на ДДС за основните продукти ще доведе до понижаване на цените им с 15 на сто и намаляване на избягването на данъци.

Аурел Попеску, председател на работодателската организация в хлебопроизводството Ромпан, заяви, че първият резултат от тази мярка ще бъде увеличаване на приходите в
бюджета. Според него укриването на данъци в сферата на хлебопроизводството ще намалее от 60 процента, колкото е в момента, на 15-20 на сто. По думите му цените ще паднат с 15 процента, включително на хляба.

Сорин Миня от работодателската организация Ромалимента също коментира, че намаляването на ДДС от 1 януари 2013 г. ще доведе до намаляване на цените на хранителните продукти с около 15 на сто, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
39
 
! Отговори
Българин преди 11 години
А когато попитаха Дянков защо не намали безумно високият ДДС върху рлекарствата, той каза, че нямало начин !!!Разбира се, веднага се намери виновник за скъпите лекарства - Огнян Донев - управляващите са невинни.... те не крадат от джобът ни, а само си вземат !!!!
33
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия които живеят край Дунав, ще си пазаруват в Румъния след нова година.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По добре Недоволен човек ......... отколкото Доволна *** !
31
1
 
19
 
! Отговори
Аз съм българче преди 11 години
До 29Алов,това ти ли си!?Не знаех,че си "работещ,с пълен хладилник"!?Другите работещи защо са с празни хладилници!?Може би защото не целуват като теб някой герберски зад..к,а се прокъсват от бачкане да си нахранят децата,за които правителство и социална политика са напълно безхаберни!Наздраве,недоразумение слагаческо!
30
0
 
18
 
! Отговори
? преди 11 години
Бре бре бреййй! Как става това в Роман'ия а в нашта бяла държава не може ???!!!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
eeeee RUMANIQ 6te gledame teb i 6te si me4taem da sme kato teb
28
28
 
2
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Само ГЕРБ!
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
e tova boko nego interesuva vajnoto e toi da e dobre ,za drugoto 6te se izvarti s tanki smetki
26
0
 
16
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Явно за...това мамалигите ще...останат в ЕС;обещали са им не...един,а два...шенгеня.
25
34
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Бойко мачкай *** ха ха гладни комунистиСамо ГЕРБ! Моя хладилник е пълен. Има хляб, салами, лютеница бира защото аз съм работещ европеец а вие сте гадни комунисти
24
1
 
41
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Учете се от румънците гербери, старайте се да ни е евтина храната и по-високи заплатите че инак ..
23
6
 
34
 
! Отговори
Професора преди 11 години
Борисов и Цветанов водят България към 3-та национална катастрофа.Национален Фронт за Спасение на България-партията е последната надежда да се спаси България.Гответе се за решителен отпор срещу мафията и олигарсите.
22
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Румъния свала цените на храните, България качва цените на храните... Браво на тиквата...
21
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цените на горивата се качват умишлено. Парите потъват в нечий джоб. На световните борси цената на петрола пада. Тук гледат колкото се може повече да ни изсмучат сока. Даже забраниха филтрите за домашни цигари за да се купуват техните по 5 лева на кутия.Никъде в Европа няма подобно нещо а само в Мутроландия с народ който има овче търпение и единствено си пишем по форумите. Все едно две кокошки да гледат как готвят друга кокошка и да се възмущават.
20
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В икономиката има 1 голям икономист на име Артър Лафер в той е отчел взаимовръзката между данъчната ставка и данъчните приходи. Когато се увеличава данъчната ставка приходите от данъци се увеличават до един момент. След този момент приходите започват да намаляват ,защото потреблението и производството също намалява. Аз лично смятам че българското правителство отдавна е минал този процент на данъчна ставка която за България е около 10-12% ДДС. А тези 20% ощетяват както гражданите така и държавата
19
1
 
42
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Румънците се излагат,нас цяла Европа ни следва примера-замразени заплати и свръхвисоки цениИ резултатите са налице-все по-бедни хора и огромен брой на имигрантите
18
1
 
22
 
! Отговори
haha преди 11 години
нашите престъпници не искат да пуснат такъв малък кокал като ДДС на даренията, което е истинско престъпление, сега ако пратиш смс 1.20 за болно детенце, 0.20 отиват ддс за държавата, максимум 0.10 отиват за операторите и 0.90 за детето... елементарно е да се гласува закон за отпадане на ддс на даренията, ама нашите *** няма как да лапат от тая работа, друго си е да прокарват лобистки закони за озаконяване на схеми, ваща мамка
17
0
 
24
 
! Отговори
Контакта преди 11 години
В България е по-ниско ДДС само за хазарта :) и имаше нещо и за туризма и там имаше някаква по-ниска ставка, май.Най-важните неща за българина, да играе комар и да препича морно тяло на Сънито и съответно с най-ниското ДДС.
16
19
 
3
 
! Отговори
м преди 11 години
Нека се случи първо, пък тогава коментирайте. Това си е политическа демагогия отвсякъде на комунистите
15
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еййй много прости румънци що ли не вземат пример от финансовата дисциплина на Б.Борисов заплати и пенсии замразени а цени на стоки ,горива и енергия нагоре