Гърция планира специални икономически зони с БГ заплати

Целта е икономиката на страната да се измъкне от депресията
Обновена: 29 авг 2012 14:58 | 29 авг 2012 13:45, Елка Василева
121
Гърция планира специални икономически зони с БГ заплати
Гърция готви специални икономически зони, в които заплатите ще са като българските. Снимка: архив, Reuters

Фалиралата Гърция, която не може да се справи с предизвикателното неплащане на данъци, предлага на нейна територия да бъдат изградени специални икономически зони, като тези в Китай, но с български заплати, съобщава в. "Димократия".

Целта на това предложение е в Гърция да бъдат създадени зони за инвестиции, чрез които страната да измъкне икономиката си от депресията.

Предвижда се зоните да предоставят на инвеститорите данъчни и административни преференции. Атина вече води разговори с Европейската комисия (ЕК) за одобрение на проекта, каза министърът на регионалното развитие Костис Хадзидакис. "Вярваме, че тези зони ще подкрепят реалната икономика чрез своя специален режим за привличане на инвестиции и генериране на износ", казва той.

"Създаването на такива зони ще превърне Гърция в инвестиционна дестинация", пише в. "Нафтемборики".

Смята се, че за да привличат местни и европейски инвеститори, заетите в тези зони трябвало да бъдат с български заплати, за да не ходят в България.

Предложението за специалните зони идва в момент, когато Гърция се опитва да вдъхне живот на икономиката си, преживяваща пета поредна година на рецесия. Такива зони съществуват в някои развиващи се страни като Китай с цел да стимулират растежа.

Все пак структурните реформи като понижаването на заплатите и либерализацията на трудовия пазар остават ключови за спасяването на Гърция, договорено с Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС).

Атина критикува този план за това, че отделя твърде голямо внимание на бюджетните икономии и твърде малко на мерките за растеж.

За периода 2008 г. - 2012 г. гръцката икономика вероятно се е свила с около 20 на сто частично поради бюджетните икономии, предписани на страната за понижаване на дефицита и дълговата й тежест.

Хадзидакис призовава партньорите на Гърция в ЕС да приемат плана за създаване на специалните икономически зони в страната. Според него някои страни от съюза имат възражения срещу подобен проект, тъй като това би дало на Гърция конкурентно предимство, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
11
 
44
 
! Отговори
до 75 преди 11 години
А бре гурел, ние имаме държава от 130 години бре! Единственото време, когато реално сме били по-добре от гърците и съм ги виждал да идват тук с автобуси и да тъпчат секакви храни в дисагите е точно по времето на соца! Единствено по време на режима на полковниците и малко след това там е било мизерия и глад, а ние правехме рекорди по поливни площи и добиви на земеделска продукция, а годишните обеми на Балканкар, СО МАТ, Трансимпекс и Кинтекс беха колкото целия БВП на Гърция...
84
9
 
38
 
! Отговори
blackseapearl преди 11 години
Благодаря на Ал. за източника.Не злорадствайте много в оргинала пише "....The zones, however, would not allow investors to pay workers especially low salaries, said Hatzidakis, who is the cabinet minister in charge of economic growth policy....." Повечето знаят предполагам английски, а за тези които не знаят - това означава, че няма да бъде позволено да се плащат особено ниски заплати в тези зони.Така, че не знам, откъде днес.бг са измислили "българските заплати"
83
12
 
36
 
! Отговори
Боби преди 11 години
Гърция, България, Румъния и прочие будят само ирония. Гледат на нас снисходително и ни възприемат само като периферия. Даже един чех в Брюксел ни истопоса като нужник. Чудя се ще се обърне ли някога палачинката? Целият ни регион е стагниран, действително и от Гърция включително младите хора бягат.
82
11
 
35
 
! Отговори
Дянков преди 11 години
Да, ама ще трябва да привлекат и български матриал да им работи, защото толкова прости гърци няма да се намерят.
81
10
 
53
 
! Отговори
Алекс2 преди 11 години
А защо не измислят зони където парите да падат от небето...баси гръцкия кеф, *** сиртакито ще пада
80
10
 
42
 
! Отговори
акуд преди 11 години
подобди селски действия от страна на гърция са още едно доказателство, че зад много злини за мен и атентата в Бургас стои само една държава и това е гърция и нейните кредитори който имат интерес в региона да няма по добра икономика, каквато ще стане БЪЛГАРСКАТА!
79
9
 
32
 
! Отговори
do 83 преди 11 години
интересно,ти какъв мислиш,че си?
78
10
 
51
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 11 години
"Грък, желателно да не е мързелив" - абе,човеко, то е все едно да търсиш дървено желязо...
77
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E по този пример и в БГ може да се направят зони с Видински,Врачански,абе северозападни български заплати.Там са западнал край с ниски доходи.Значи гърците искат да им бачкат българи с български заплати,ама в Гърция.Хехехехе...кой ще остане тогава да работи там.
76
26
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато някок грък изпадне до край и се чувства зле, казва, че се чувства като българин! Българите са най -жалката нация в Европа!
75
13
 
42
 
! Отговори
перо преди 11 години
Аз и така не мога да проумея на какво толкова се радвате на новината. Та нали в Гърция работят стотици хиляди българи? Като заплатите на гърците станат като нашите, какво става с тях. Обратно в България,май?Безработицата тук не е ли и без това висока , за да се влеят в нея или те или Вие?
74
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нормално икономическо поведение. Скоро след реализацията на тази идея ще четем че бг правителството ще прави зони с индийски заплати. Така е на пазара.
73
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Гърция данъците ежедневно ще нарастват и кой човек ще започне бизнес там, та да му намаляват печалбата? Самите гърци ще избята, както ние бягама, а те на инвестиции се надяват, само ако са в концлагери, със задължителен труд.
72
11
 
61
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 11 години
"Икономически зони с български заплати" - абе, гърците да не са решили да правят концлагери бе?!
71
10
 
49
 
! Отговори
maroder преди 11 години
до 5-6 години ще четем следните обяви във вестниците....''Търся да наема кравар - за предпочитане грък, желателно е да не е мързелив и да говори сносно български- добро заплащане- 15 лв на ден осигурена закуска''
70
18
 
40
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
Изчакай първо да се прибере половината ти род от женски пол,който сега слугува в Гърция,пък после си мечтай за гъркиня-слугиня.
69
13
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През последните 200 години, като изключим средния и късен соц + прехода винаги сме били икономически по-добре от гърците. Нещата полека-лека си идват на мястото.
68
9
 
44
 
! Отговори
AI преди 11 години
Отново подвеждаща статия - в оригинала на Ройтерс никъде не се споменават 'български заплати'reuters/article/2012/08/28/us-greece-economy-zones-idUSBRE87R09820120828
67
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Под икономически зони разбирайте нови европейски гета като София с процъфтяваща търговия на амфетамини и хероин.
66
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Масовата заплата сега е 350 лева. Равни на 70-лева преди 25-години.