Гърция планира специални икономически зони с БГ заплати

Целта е икономиката на страната да се измъкне от депресията
Обновена: 29 авг 2012 14:58 | 29 авг 2012 13:45, Елка Василева
121
Гърция планира специални икономически зони с БГ заплати
Гърция готви специални икономически зони, в които заплатите ще са като българските. Снимка: архив, Reuters

Фалиралата Гърция, която не може да се справи с предизвикателното неплащане на данъци, предлага на нейна територия да бъдат изградени специални икономически зони, като тези в Китай, но с български заплати, съобщава в. "Димократия".

Целта на това предложение е в Гърция да бъдат създадени зони за инвестиции, чрез които страната да измъкне икономиката си от депресията.

Предвижда се зоните да предоставят на инвеститорите данъчни и административни преференции. Атина вече води разговори с Европейската комисия (ЕК) за одобрение на проекта, каза министърът на регионалното развитие Костис Хадзидакис. "Вярваме, че тези зони ще подкрепят реалната икономика чрез своя специален режим за привличане на инвестиции и генериране на износ", казва той.

"Създаването на такива зони ще превърне Гърция в инвестиционна дестинация", пише в. "Нафтемборики".

Смята се, че за да привличат местни и европейски инвеститори, заетите в тези зони трябвало да бъдат с български заплати, за да не ходят в България.

Предложението за специалните зони идва в момент, когато Гърция се опитва да вдъхне живот на икономиката си, преживяваща пета поредна година на рецесия. Такива зони съществуват в някои развиващи се страни като Китай с цел да стимулират растежа.

Все пак структурните реформи като понижаването на заплатите и либерализацията на трудовия пазар остават ключови за спасяването на Гърция, договорено с Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС).

Атина критикува този план за това, че отделя твърде голямо внимание на бюджетните икономии и твърде малко на мерките за растеж.

За периода 2008 г. - 2012 г. гръцката икономика вероятно се е свила с около 20 на сто частично поради бюджетните икономии, предписани на страната за понижаване на дефицита и дълговата й тежест.

Хадзидакис призовава партньорите на Гърция в ЕС да приемат плана за създаване на специалните икономически зони в страната. Според него някои страни от съюза имат възражения срещу подобен проект, тъй като това би дало на Гърция конкурентно предимство, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ниски заплати означава, че хората ще бъдат принудени да натрупат нови дългове, за да си купуват храна.
44
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахаха, това да не са заспалите българи. Нали народа ще изкочи всичкия по площадите. Някой *** ни весели. Никой няма да трае да го мачкат и унижават и без пари да прави фокуси за да оцелява.
43
17
 
35
 
! Отговори
ООД преди 11 години
Няма значение кой ще ми работи във фабриката - българин, грък, американец... или друг бачкатор. Трябва да е изпълнителен, да работи качествено и няма грижата за добрата заплата.
42
12
 
35
 
! Отговори
БГ ПИЧ преди 11 години
До шменти капели Абе и аз не познавам, но засега. Ще се намерят обаче след време. Споко. А сега сериозно - Гърция няма да се оправи, ако под "оправяне" разбираме предишния комунизъм. Напротив, и други държави ще слезнат надолу по стълбичката дотолкова, че в средносрочна перспектива спокойно ще се виждаме и ще си махаме като "кколеги". Така редат икономистите, а те са са все масони и "уши" на Новия световен ред.
41
8
 
45
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
на това и гърците не вярват, че ще стане. целта е да се стимулира активност и да се изкрънка още някоя разсрочка. тепърва ще има да слушаме всякакви предложения и идеи от гърците
40
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Припомням на *** неграмотници, че заплатите в България преди идването на власт на БКП бяха по-високи от гръцките.БКП вече не е на власт и е нормално отново да бием гърците по доходи. Въпрос на време.
39
16
 
39
 
! Отговори
Тодор Ж...ков преди 11 години
САМО ТАКА : "Давай Бойко, бий *** по канчетата, яху-у-у !" Ми той ,(Бойкото) трябва най - напред него си да бие по "канчето" - нали Тато му е даскала .
38
8
 
35
 
! Отговори
Апис преди 11 години
Мъртвородена идея са тия зони с БГ заплати. Ако искат да заработи такава зона може би ще стане с 50% от БГ заплатата, но пак не е много сигурно поради факта, че там ще нарасне социалното напрежение до неузнаваемост, а няма фирма, която да рискува инвестирайки в такъв район, който отгоре на всичко в краткосрочен план ще се опита да си върне стария стандарт...
37
13
 
38
 
! Отговори
кой преди 11 години
Борисов нареди да се намалят заплатите на гърците до нивото на българските и Меркел веднага се разпореди. Е, кой управлява сега Гърция? Борисов или Меркел?
36
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
GARCIQ NIKOGA MNQMA DA BADE S BG ZAPLATI TOVA SA PALNI GLUPOSTI SAMO PI6AT TAPACITE A TAM E SAVSEM DR,RAZVITO SELSKO STOPANSTVO TURIZAM KORABOSTROENE I DR TAKA DAITE DANESE SRAVNQVAT BG S GARCIQ
35
13
 
43
 
! Отговори
бундесканцлер Меркел преди 11 години
Скоро българските заплати ще са мечта в Гърция. Обещавам! България е съюзник на Германия, докато Гърция винаги е била ***.... та на Европа.
34
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"българска заплата" ще стане нов икономически термин, а както точно значи ние си знаем до болка
33
12
 
39
 
! Отговори
ПЛЕБЕЙ преди 11 години
Кво сте изненадани ве. В тези зони ще работят българи. Чорбаджии ще са гърците и заедно ще измъкнем Гърция от кразата. Пожелайте им успех. УСПЕЕХ.
32
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Готин виц.
31
14
 
38
 
! Отговори
САМО ТАКА преди 11 години
Давай Бойко, бий *** по канчетата, яху-у-у !
30
9
 
43
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
докато Гърция не си реши проблема с дълга,и не премахне зависимостта от външно финансиране няма инвеститор които да отиде там, ако ще заплатите да са като в Бангладеш.
29
10
 
51
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Никой капиталист не може да вземе опита от Бг защото никъде по Света няма по робски народ от българският-никой народ няма да ги търпи -ще ги изгонят с камъни
28
12
 
49
 
! Отговори
шменти капели преди 11 години
не познавам Грък който да работи за 200 евро и едва ли ще познавам
27
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Гърция реално няма никаква сериозна икономика. Над 40% от населението получаваше заплата от държавата и харчеше пари взети назаем от Европа!
26
10
 
48
 
! Отговори
смяххх преди 11 години
Хаха, че те ако въведат български заплати в Гърция....тя ще обезлюдее, това е може би тройно по-ниски заплатки, кой грък ще се съгласи на това унижение, това да не са българите бз мнение и готови на всичко да *** чуждестранни ***?!