В Скопие "Яне Сандански" стана "Яшар бег"

4 училища в македонската столица осъмнаха с табели с новите си имена
31 авг 2012 22:05, Елка Василева
428
В Скопие "Яне Сандански" стана "Яшар бег"
Четири училища в скопска община носят вече имена на албански герои. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Основните училища „Райко Жинзифов“, „Цветан Димов“, „Яне Сандански“ и „Никола Вапцаров“ в община Чаир в Скопие, населена предимно с албанци, от тази сутрин носят имена на албански герои. На училищата вече са поставени табели с новите им имена  - съответно „Исмаил Кемали“, „Хасан Прищина“, „Яшар бег“ и „Имри Елези“, пише на сайта си македонският вестник „Дневник“.

Македонският министър на образованието и науката Панче Кралев заяви вчера, че община Чаир няма разрешение за промяна на имената на училищата и че решението е незаконно. Той обясни, че ако новите табели бъдат поставени, ще се процедира съгласно законите и ще има парични санкции за отговорните. Кралев е категоричен, че без одобрение от министерството не може да има никаква промяна на имената на училищата.

От своя страна от община Чаир заявиха, че макар и да няма разрешение от министерството на образованието и науката, преди началото на учебната година те ще променят имената на училищата.

Също вчера директорът на Инспектората за местно самоуправление Ванчо Шехтански каза, че ако община Чаир постави табелите с новите имена на четирите училища, това ще е неказонно и ще трябва да се намеси полицията. Днес се очаква на терен да излязат инспекторите от Държавния просветен инспекторат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


428
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
1
 
13
 
! Отговори
орце.. преди 11 години
темава ке сопре кога и последниот 'македонец' е пак бугарин!!! фамилиата ми не е изселена од вардарско за да гледам некакви сърби, антички и македонци во нивната земя..
281
0
 
7
 
! Отговори
до александър преди 11 години
никой не се занимава с античките югословени, немай гайле..занимаваме се със земите си, които скоро ще си вземем обратно..а ти отивай в белград или марс или където искаш, но такива като теб нямат място в българските земи.
280
4
 
2
 
! Отговори
orce преди 11 години
Gospoda dovolno bese po taa tema vece videna zloba i omraza na toj nacin ne se dobivat simpatii pa za toa eve vi dve NOVI temi za pisuvanje.1.Denes vo vasiot Dnevvnik objavija deka vo CILE se uapseni dvajca kradci na paro od bankomati a samo pred tri dena fatija cetvorica isto taka BULGARI LOPUZI vo mislm UGANDA.E pa sega kzete mi uste vo koj del vo koja dupka na svetot ne se procu svetoto ime bugarsko so lopovski gen.E sega kazete mi deka sme isti pa kaj se videlo kaj nas tolku lopvi SRAM DA
279
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
алооо, 397..турските си теории ги обяснявай на баба си, дето се е праскала с башибозука..преди 'аспарухово' време там са живели точно българи и славяни, дошли от север; в перидоа 410 до 650 г. само солун е опожаряван и превземан 24 пъти от нашенци. после се заселват куберовите българи. македонци не е имало! а османските 'ти турци' са опънатата от разни азиатци твоя баба и нейните наследници. и последно - чувашите НЕ ГОВОРЯТ турски, нито татарите.
278
21
 
6
 
! Отговори
18 1 81 преди 11 години
Наистина македонците българи ли са? Според мене НЕ! Преди Аспарухово време в тия земи са живеели хора наричани македонци. След като българите се дошли с вожда Аспарух в тия земи българите говорели чувашки (един от турските езици). Тогава славянския език се е говорил от македонци о други народи но не и от българи. Когато българските земи достигнали до там където има много македонци, езикът на българите започнал да се променява от чувашки на славянски. Когато османските турци дошли в тия земи и без това се е говорело турски.(дори и царския дворец) Според мен това показва че македонците не са българи а на против, българите говорят македонски език.
277
17
 
3
 
! Отговори
Aleksandur преди 11 години
Bugare sprete da ni svurzvate so bugaria. Nemame nisto obsto s vaze, ne ni se brukaite u rabotata, ke zagazite.
276
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македонците е време да свикват.Като най-големите врагове са им българите и българия, ще им гледаме сеира след десетина години...Нека ни плюят и злобеят, малко им остана на античните македонци да си останат антични а настощите явно ще са предимно албанци
275
2
 
4
 
! Отговори
азз преди 11 години
до форумниците!В момента в страсбург се провежда мирно шествие на кюрди,подкрепящи своя лидер!скандират призиви за свободен кюрдистан от турския "хомот"!видях около 100 човека на шествието!незнам има ли и на други места в франция шествие...едва ли ще бъде отразено по медиите!видях само една камера!а полицай,дал бог!:-)))от какъв ли зор са излезнали точно сега?с кое ли има връзка?
274
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 389:ТОЧНО ПЪК С ТЕБЕ НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ОБЕДИНИ *** СЛАВЯНИН.... МАРШ ОТ НАШИТЕ БАЛКАНИ ВЪШЛИВ ПЕС.... НИЕ СМЕ ТРАКИЙЦИ А ВИЕ СЛАВЯНИТЕ НЯМАТЕ НИКАКВА РАБОТА НА БАЛКАНИТЕ!!!!
273
1
 
15
 
! Отговори
BG преди 11 години
"Райко Жинзифов", Цветан Димов, Яне Сандански и "Никола Вапцаров" - Чудно ! Защо училищата в една "чужда държава" с етнос и език "нямащ нищо общо с българския" носят имената на български писатели и личности от българската история ?! Щото са потомци на античните македонци, пък ние сме "*** татари" както ни наричат !Аз пък не знаех че Никола Вапцаров е и той наследник на Александър Велики - виж ти, какви чудни работи, значи !
272
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора събудете се! Както Сърбите се бият срещу шиптерите и не още не призниват Косово, така и ние трябва да се въздигнем срещу македонската ***, която ни взима историята, взима ни религията, а на всичкото отгоре е българска земя! Такива държави като македония и албания - НЕ СЪЩЕСТВУВАТ! С вяра в бога нека бъдем единен народ, а не сини,червени и жълти! Всички сме братя и нека това, което ни принадлежи бъде наше!
271
1
 
27
 
! Отговори
Аз казах! преди 11 години
а така мама ви македонци .. докато крадете история и се опитвате да хапете като въшливи палета , албанците ше ви хлъзнат и майките ... ама ... на кой му пука ... отдавна вече не сме братя ... ше отида да хладилника да си взема една бира и чипс ..
270
5
 
15
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Когато ни ислямизират всички на Балканите вече ще бъде късно - и да се обединим тогава - след дъжд качулка! Така че трябва да се действа докато ВСЕ ОЩЕ има време! Само обединението на християнските народи на Балканите може да ги предпази от идващият от запад и изток ислям!
269
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Език, обичаи, история,генетика - или сите сме българи, или сите сме македонци.
268
8
 
3
 
! Отговори
до 386 от славянин преди 11 години
Не им се радвай, защото това е на път да започне да става и в България! Тъпите *** Балкански не вдяват, че трябва да се обединят - на каквато искат основа - ако искат на славянска, ако искат на християнска, но трябва да се обединят пред общия враг - пълзящият неоосмански и шиптърски ислямизъм! А отказът да го направят досега и да продължават да се ръфат един друг като бесни *** е следствие на тежката им диагноза - ''ганюбалканската ПРОКЛЕТИЯ''!
267
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оооо това е само началото, БРЮМците скоро ще разберат колко са велики, като шиптърите сложат един огромен паметник на Енвер ходжа в центъра на Скопие !
266
0
 
24
 
! Отговори
maroder преди 11 години
очаквам скоро време скопие да се прекръсти на Скендербег
265
0
 
10
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
WHO THE *** IS YASHAR BEG?
264
4
 
21
 
! Отговори
maroder преди 11 години
всъщност още много хора не са разбрали но от 1945г в македония има нова религия и неин единствен и незаменим бог се казва.............йосип броз тито
263
2
 
11
 
! Отговори
maroder преди 11 години
и какво стана сега със сръбските еничари-албанците започнаха да подменят историята на област македония според техните си разбирания