В Скопие "Яне Сандански" стана "Яшар бег"

4 училища в македонската столица осъмнаха с табели с новите си имена
31 авг 2012 22:05, Елка Василева
428
В Скопие "Яне Сандански" стана "Яшар бег"
Четири училища в скопска община носят вече имена на албански герои. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Основните училища „Райко Жинзифов“, „Цветан Димов“, „Яне Сандански“ и „Никола Вапцаров“ в община Чаир в Скопие, населена предимно с албанци, от тази сутрин носят имена на албански герои. На училищата вече са поставени табели с новите им имена  - съответно „Исмаил Кемали“, „Хасан Прищина“, „Яшар бег“ и „Имри Елези“, пише на сайта си македонският вестник „Дневник“.

Македонският министър на образованието и науката Панче Кралев заяви вчера, че община Чаир няма разрешение за промяна на имената на училищата и че решението е незаконно. Той обясни, че ако новите табели бъдат поставени, ще се процедира съгласно законите и ще има парични санкции за отговорните. Кралев е категоричен, че без одобрение от министерството не може да има никаква промяна на имената на училищата.

От своя страна от община Чаир заявиха, че макар и да няма разрешение от министерството на образованието и науката, преди началото на учебната година те ще променят имената на училищата.

Също вчера директорът на Инспектората за местно самоуправление Ванчо Шехтански каза, че ако община Чаир постави табелите с новите имена на четирите училища, това ще е неказонно и ще трябва да се намеси полицията. Днес се очаква на терен да излязат инспекторите от Държавния просветен инспекторат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


428
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-нормалното име на БЮРМ е Република Скопие. Ако приемат тоя вариант никой няма да има нищо против.
261
4
 
3
 
! Отговори
Büy&#25 преди 11 години
Büyük İskender ще рече АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ. *** макета. С тези управници / не че нашите са по добри/ след година две може вече и да Ви няма. А с малко повече манипулации /Вие го можете/ току виж се превърнете в ЗАПАДНА АНАДОЛА. Там Ви е мястото!!!!!!!! НЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПРОСТАЦИ.......
260
3
 
19
 
! Отговори
слагайте минуси преди 11 години
вас ви интересуват 'братята' ви в мънкедония, мен обаче ме интересуват българските земи там! всички сръбски колонисти, югопартизани и антични *** ще бъдат изритани! всеки път, когато нашите политици са се захласвали по произхода на населението, сме губели. племето от вардарско ясно показа, че за пет динара ще си смени имената и националността. този път трябва гръцка и сръбска тактика - влиза се там и който иска да остава, е българин. фиромците да си ходят по марс и белград. това мисля.Сопа!
259
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙ ТВА *** РАТКО МЛАДИЧ И АРКАН ЛИ? ХАХХА *** НА КОЙ МУ ПУКА ЗА ТЕЗИ УМРЯЛИ РОМИ ВЕ? ТРАКИЙСКИТЕ ТИГРИ ОТ АОК ИМ РАЗКАЗАХА ИГРАТА ХИХИХИ
258
5
 
4
 
! Отговори
do kardjalez преди 11 години
ami aide be tur4ino napravi takav imot dali pak posle zadnika ti nqma da ti se razshiri qko.......ako sa stigne do tam de
257
4
 
4
 
! Отговори
.I. преди 11 години
БРАЙВИК!
256
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Косово,Албания,Босна -ТУРЦИ И АРАБИ!ЕВРОПА след 50 години-турци,араби,*** и ***!Време е да им покажем играта на тая ***!
255
1
 
7
 
! Отговори
do 356 преди 11 години
Няма да те обърна внимание,всеки комунист с промит мозък има такава мечта.и съм съгласен с "367" думите са като бумеранг винаги се връщат до първоизточника.комунистите не само туците ги изселиха , а 3 пъти повече българи се изселиха за последните 22г.злобата и завистта винаги са решаващи фактори за самоунищожаване.каквото си отнел от невинен то ще ти бъде отнет рано или късно, времето го доказва. С това селско невежество (не всички разбира се) няма да има и милиметър напрадък.
254
2
 
4
 
! Отговори
do kilera преди 11 години
Mai na teb parvo she ti padne glavata te turzite samo takiz kato teb obi4at....
253
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турци страх ли ви е още от Ратко Младич и Аркан?Само като чуете тези имена,съм сигурен че се насирате в гащите,и така ви се пада!Цяла Европа ви мрази,не разбирате ли?
252
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде, честито на македонците и македенския народ. Поалбанчиха ги, докато те се опитват всячески да докажат, че не са българи. Хак да ви е сега, макета прости.
251
0
 
12
 
! Отговори
b преди 11 години
Putin bil makedones.
250
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Zapo4na se makita,kraqt vi se vijda...Smeeite se vie kradete istoriite na sasedite si ama ve4e kraino vreme e da vi zatriqt.Bulgariq vednaga da zatvarq granzite si s tazi izkustveno izmislena Naziika.Kato neznaqt da zeluvat raka she mu zunkat gaza.......
249
3
 
20
 
! Отговори
saki преди 11 години
Прочетете изследването за балканите и Македония на Густав Вайганд преди над 100 години и ще видите подробно кой са балканските народи, кои са македонците и т.н ,като човека е безпристрастен и обикалял по всички тези места. Интересното е че още тогава е било известно,че българите са най трудолюбивия народ на балканите ,но и най глупавия , а гърците са известни още оттогава с разточителния си начин на живот,мързеливостта си и говорят само за политика по кафенетата. Много интересно изследване.
248
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като сменят имена да сменят така че после да няма пак нужда да сменят,държавата направо да я казват илирида,а паметниците да си ги сложат отзад
247
1
 
35
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 11 години
Като плюете по адрес на България и българите ще трябва да се примирите с албанците защото те не са толерантни като българите да ви траят глупостите , затова ще си блъскате тъпите македонски глави в пода докато албанците ви опъват отзад бавно но славно.
246
8
 
10
 
! Отговори
THRACIA BULGARICA преди 11 години
ПРОИЗХОДЪТ НА СЪВРЕМЕННИТЕ БЪЛГАРИ И МАКЕДОНЦИ Е ...Т Р А К И Й С К И! ЕЗИКЪТ НА СЪВРЕМЕННИТЕ БЪЛГАРИ И МАКЕДОНЦИ Е ДВА ВАРИАНТА /ДИАЛЕКТА/, СЪОТВЕТНО С РУСКО И СРЪБСКО ВЛИЯНИЕ, Е ЕДИН И СЪЩ ...Т Р А К И Й С К И! Всички татаромонголски, славянобалтийски, прабългарски, уногондурски, чукундурски , олигофренски и прочее "тези" за произхода ни са или плод на налудничави халюцинации и бълнувания или на откровено мошеничество и престъпления спрямо нашия народ.
245
1
 
18
 
! Отговори
Апостола го е казал: преди 11 години
"От българско *** - кирпич не става" - Васил Левски (цитат из "Тефтерчето")
244
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА БГ СА МУ МНОГО ЯКИ КОМЕНТАРИТЕ!!! И МЕНЕ МЕ КЕФЯТ КИТАЙЦИТЕ(НАЙ ВЕЧЕ КИТАЙКИТЕ) ПРАВ СИ ЗА МНОГО НЕЩА
243
4
 
26
 
! Отговори
sofeto преди 11 години
Албанците са най добрите ни съюзници срещу сърбоманите в Скопие!!!