Караджич: Заслужавах награда, а не съд

Бившият лидер на босненските сърби започна представянето на защитата си
Обновена: 16 окт 2012 14:51 | 16 окт 2012 14:29, Елка Василева
50
Караджич: Заслужавах награда, а не съд
Радован Караджич в съдебната зала. Снимка: Reuters

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич заяви в началото на своята защита, че е трябвало да бъде награден, вместо да му бъдат повдигани обвинения за геноцид и други престъпления срещу несърбите по време на войната в Босна през 1992-1995 г.

Караджич отрече да е имал план за геноцид над мюсюлманите, които той нарече „сърби от друга вяра“, предаде РТС.

„Вместо да ми бяха повдигани обвинения за престъпления в нашата гражданска война, аз трябваше да бъда награден за това, че направих всичко, което е по силите на един човек, да не се стигне до гражданска война, че намалих страданията на всички цивилни, че броят на жертвите беше 3-4 пъти по-малък, отколкото се твърдеше, че съм подписал и изпълнил многобройни примирия и съм спирал нашата армия преди победа, постоянно съм търсил мир и съм приел четири от пет мирни плана“, заяви Караджич.

Още по темата

Той твърди, че е хуманизирал конфликта, лично е бдял над хуманитарната помощ за цивилните и е наредил да бъдат извършени много актове на милосърдие.

Обвиняемият заяви, че никога не е имал нищо против мюсюлманите и хърватите.
Никога не съм допускал дори отделни, а да не говорим за масови престъпления. Никой не си е помислял за възможността за изкореняване и геноцид над други народи, особено не над народа, който смятаме за сърби от друга вяра, изтъкна Караджич, имайки предвид босненските мюсюлмани. 

Караджич ще разполага с 300 часа, за да представи защитата си.

67-годишният бивш президент на Република Сръбска е обвинен за геноцида в Сребреница, преследване на мюсюлмани и хървати в цяла Босна, тероризиране на населението на Сараево и взимането на „сини каски“ за заложници, по време на войната в Босна през 1992-1995 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
0
 
! Отговори
християнин преди 11 години
Омръзна ми да слушам за българи,сърби,гърци,македонци и други балкански народи, и мюсюлмани.Абе тия последните ако не са от тук(Балканите) що не идат на майната си.Политика която защитава хора които не знаят от къде са е в изгода на някой,който не е от тук.
42
4
 
4
 
! Отговори
Муса Хазър преди 11 години
Горд см,че има такива велики хора на Балканите.
41
1
 
5
 
! Отговори
lilly.alex.35 преди 11 години
balkanskite narodi obidenqvaite se, sauzavaite se woto ina4e we iz4eznete
40
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Награда - да ти го отрежат и напъхат в устата!
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
42 смотльо паак нищо не каза,защо немееш
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** да се кланяш на киллари *** ,а аргументите си ги напъхай хзнаеш къде
37
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
интересно след коментарите ми в началото нито едно що горе симислено изказване , такива ли илитерати пишат тука , венцеславите един воннопрестъпник , но без каквито и да е аргументи , прости тикви.
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На турските паши нобелова награда да им дадем какво ще кажете?
35
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката е един дърт психар и ненапразно плюеха по сърбите. Бяха се самозабравили в своя шовинизъм, дано почне да им идва акъла по малко.
34
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В друго време,не награда щеше да заслужи, а паметник щяха да му вдигнат !
33
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подобни на Караджич и Младич са помагали активно македонизацията на нашите сънародници в Македония и Западните покрайнини. Какво е това 'братко'?Почти половината България е отнета от 'братята' сърби и техните по-голями братя гърците.
32
11
 
29
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Давай, Радо! Разкажи им играта на тия гнусни сатанисти! Ти си моралният победител.Живела хероjска Србиja!
31
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дръж се ,Радо!С вас сме брат!
30
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заслужаваш съдбата на другите диктатори Саддам и Кадафи,ама айде...само доживотна,в единична килия.
29
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не в хага а на пазара,там трябва да съди тази ***
28
4
 
14
 
! Отговори
до27 преди 11 години
Не прочетох нищо за израел ,нито имената на хората основали съда.Как е осъдил Холокоста над Газа,кой е бил осъден ще ме просветлиш ли?
27
4
 
26
 
! Отговори
Русия преди 11 години
Сърбите бяха смачкани заради връзката им с Русия от хора,за които християнството не значи нищо(хубаво) и за пълното раздробяване на Балканите от геополитична точка.На редиците от етнически прочистени мюсулмани,дирижирано от ислямската мафия под инструкции на инфилтрираните от предатели на човечеството западни правителства не им се видя края по телевизията.
26
5
 
2
 
! Отговори
До 25 лекция набързо преди 11 години
Международният наказателен трибунал за бивша Югославия, (на френски език: Tribunal pénal international pour lex-Yougoslavie, TPIY; на английски език: International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, ICTY; на немски език: Internationale Strafgerichtshof für das ehemalige Jugoslawien) понякога наричан накратко Хагският трибунал, е структура на ООН, създадена с Резолюция 827 на Съвета за сигурност на ООН на 25.05.1993 г., за да подведе под съдебна отговорност сериозни престъпления срещу човечеството, извършени по време на войните в бивша Република Югославия. Трибуналът е специален съд, който е отговорен за издаване на присъди във връзка с тежки престъпления, които са извършени през 1991 г. в Югославия. Централата на съда се намира в град Хага, Нидерландия. Пълното наименование на тази институция е Международен трибунал за съдебно преследване на лица, отговорни за сериозни нарушения на международното хуманитарно право, извършени на територията на бивша Югославия от 1991 година. Целта на Трибунала е да приключи всички дела до края на 2012 г. и всички обжалвания до 2015 г., с изключение на Радован Караджич, чийто съдебен процес се очаква да приключи до края на 2014 г., и Ратко Младич и Горан Хаджич. Съветът за сигурност на ООН е поставил краен срок на Трибунала да приключи работата си до 31.12.2014 г., да се подготви за разпускане и да прехвърли отговорностите си на Международния остатъчен механизъм за криминални трибунали и ще започне да функционира за клона на Международен криминален трибунал за бивша Република Югославия на 01.07.2013 г. Всяко обжалване, получено след този момент, ще бъде разгледано от Международния остатъчен механизъм за криминални трибунали.
25
9
 
28
 
! Отговори
патриот преди 11 години
Велик си ,братко Караджич!! Нечовеците няма да победят !!
24
1
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Я ти многознаещия,вкл. и цветущите епитети за запълване на дупките в криворазбраната ти култура и цивилизация,които използваш,кажи израел признава ли този съд (за себе си)и кои поименно са основателите му.