Македония се разпада или става федерация!

Тези опасения се надигнаха покрай политическата криза в Скопие
Обновена: 16 окт 2012 22:06 | 16 окт 2012 22:05, Елка Василева
219
Македония се разпада или става федерация!
Македония на практика вече има федерална структура според Пандели Майко. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Македония може да се федерализира, нещо повече - дори да се разпадне. А в съседство може да възникне Велика Албания. Тези опасения се надигнаха отново в рамките на политическата криза в Скопие, пише Дойче веле.

Темата се актуализира покрай изявленията на бившия албански премиер Пандели Майко, според когото Македония на практика вече имала федерална структура.

Разбира се, македонските граждани се вълнуват не толкова от думите на един бивш албански премиер, колкото от нагласата на настоящия македонски вицепремиер Муса Джафери - представител на албанското малцинство. По данни на Обединената македонска диаспора /ОМД/ в университета "Джон Хопкинс" във Вашингтон Джафери казал следното: "Най-голямата дилема, произтичаща от Рамковото споразумение от Охрид, е въпросът дали Македония няма да се справи по-добре с предизвикателствата, ако се децентрализира и федерализира". Във Вашингтон Джафери огласил и личните си съмнения, че Рамковото споразумение не отговаря на нуждите на гражданите.

Докога ли ще е актуална идеята?

Всъщност граждански дълг на Джафери е да защитава целостта на Македония, смятат от ОМД. Македонското общество се стреми към защита на правата на всички малцинства, казва председателят на Обединената македонска диаспора Методи Колоски. Вярно, вицепремиерът си позволи това предизвикателно изказване по време на правителствената криза, но идеята за федерализация на Македония още не е заглъхнала, независимо от решението на партията му ДСИ /Демократичен съюз за интеграция/ да остане в правителството.

"ДСИ потвърждава ангажимента си към Рамковото споразумение от Охрид, но ако някой реши да налага решения със силата на етническото мнозинство, албанците логично ще потърсят нови механизми за отбрана", заяви говорителят на партията Буяр Османи.

Недоволството на албанците

Сред албанците в Македония не само ДСИ флиртува с идеята за федерализация. Още преди няколко месеца лидерът на партията НДВ /Национално демократично възраждане/ Руфи Османи каза, че с Охридското споразумение албанците все още не са достигнали крайната си цел. "Сред албанците съществува недоволство от сегашния им политически и юридически статут. Нашата идея за институционална или нетериториална федерализация не е в противоречие с желанието на македонския народ да има своя национална държава", смята Османи.

Неговата партия би искала бюджетът да се разпределя по етнически принцип. При обсъжданията на вота на доверие към правителството миналата седмица се чуха и упреци, че ресорите на министрите-албанци получават по-малко пари.

Икономическите експерти смятат, че разпределението на публичните средства по етнически или териториален принцип всъщност води политически към федерализация на страната. Други обаче са на мнението, че всички изявления за разделяне, федерализация и Велика Албания са просто политическа реторика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен NA ANONIMNI,BGCI NE BI TRQBVALO DA OTGOVARQM,NO OT PERNIK/BG/907
114
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте Македония не ни трябва , имаме си достатъчно проблеми та да се натоварваме с още , с нея нека се оправя Европа , но едно трябва да постигнеме да ги откажеме от мераците за заграбване на нашата история и нашето минало , като искат да са си отделно нека са си отделно , но македонска нация няма и македонски език няма има граждани на Македония, като голямата част от тях са с български корени и има малцинства голямо албанско и по малки сръбски и гръцки и др. Официялния език поне до сега е бълг.
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Латиното- ти си родом от?
112
4
 
0
 
! Отговори
LATINOTO преди 11 години
До Анонимен- NE PRIEMA TEZATA TI, NO PONE SI GRAMOTEN.
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
130 байо ти по ефтини стоки ли очкваш , от къде от луната ли.
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До бай Петко- NABORE NE KUPUVAM ,ZASHTOTO SAM SI GI OTGLEJDAM. NEOI OT NAS I RABOTIM OT BREME NAVREME
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До пишещия на латиница...Пиша бавно,защото явно схващаш бавно- Ако човек, прокламиращ уважение към Българщината и е радетел за опазване на националните ценности е КОМУНИСТ, ок - комунист съм...Апропо, измисляйте други обиди, някак неестественно е всеки, който е с мнение противно на вашето да бъде комунист...Призив-Пишете на Български,отрговор-Ти си кимунист..Някой декларира,че не харесва някой-отгвор- Пак си комунист!
108
3
 
7
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
Йееее, значи ли, че и аз съм тоталитарист, като пиша на кирилица ? А този "обединен европеец" и той плаща скъп ток, скъпа вода, скъпи вносни ябълки и сливи и много други скъпотии. Ами като си"обединен" ходи си в Европа бе байновото !!!
107
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разпадането на Македония не е лоша идея. Част може да се присъедини към България, стига да искат наистина, част са си албанци а останалите да правят каквото си искат - тяхна грижа!
106
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние вместо да си защитим сънародниците в Македония и да им предложим протекторат, ги оставихме да си правят каквото си намерят за добре и сега албанците и гърците искат да ги поробят и да ги присъединят към техните държави. Никога не вярвайте, че съседите ни желят доброто. Не сме забравили балканските войни.
105
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен- ZNA4I SI I KOMUNIST, A TOVA E LOSHO
104
2
 
0
 
! Отговори
от 117 преди 11 години
Подкрепата ми е за 114 , а не е за 116...
103
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До анонимния нарекъл ме - тоталитарист... Ако това,че съм за опазване на националните богатства ме прави тоталитарист- да, такава съм...
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ГРЕШКА - A TI GLEDAL LI SI ,,NESHTASTNA FAMILIQ,,?
101
2
 
19
 
! Отговори
НАЦИОНАЛИСТ преди 11 години
Македония да не се бави, а да си минава в пределите на България, иначе Албания ще и видят сметката. Каквито апетити имат
100
0
 
1
 
! Отговори
ГРЕШКА преди 11 години
ДО 116 . Извинявай 117 !
99
1
 
2
 
! Отговори
До 117 преди 11 години
Нещастнико, нещастнико. Поне гледал ли си постановката "Криворазбрана циливилизация" Ето такъв фармасонин си и ти !!!
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е като част от Калифорния и Тексас да станат част от Мексико,щото има голяма концентрация на мексиканци в тези два щата.Ама това ще е изключително недемократичен ход на мексиканците и ще бъдат наказани с няколко стотин демократични бомби и екстрадации на етническа основа ,ако мексиканските американци решат да се отцепват ,докато на Балканите няма проблеми да се цепят държави по етнически принцип.
97
4
 
7
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
KATO STE BULGARI , KUPUVAYTE BULGARSKO, A NE TURSKI BOKLUCI
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен- I TI SI TOTALITAREN TIP