Македония заличава думата "български" на старинни фрески и икони!

Божидар Димитров настоява да не се променя етническия характер на църквите
31 окт 2012 20:40, Елка Василева
586
Македония заличава думата "български" на старинни фрески и икони!
В манастира "Св. Наум" на брега на Охридското езеро има ктиторски портрет на цар Борис І - фреска от 1806 г., която днес е с избодени очи. Снимка: архив, Булфото

Македонските власти освен всеизвестните кражби на история извършват и други по-малко известни и на нашата общественост престъпления спрямо международните практики в областта на културно-историческото наследство, алармира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

В писмо до медиите той привежда конкретни примери от действителността в Македония.

„Първо – при реставрация на старинни фрески и икони в древни храмове и манастири те старателно изтриват етнонима „български”, заменяйки го в най-добрия случай с термина „славянски”. Така е постъпено в църквата „Св. Неделя” в Битоля, „Св. Пантелеймон” във Велес, „Св. Йоаким Осоговски” в Крива Паланка на иконите на „Св. Кирил и Методий”, наречени в оригиналния си вид „български просветители”.

Още по темата

В манастира „Св. Богородица” в Кичево надписа на ктитора „Св. Борис цар български” е изтрит, а аналогичен надпис в Дебърския манастир е заменен с надпис „Св. цар Стефан Дечански” /т.е. с името на един от сръбските крале/.

От църквата „Св. Димитър” в Скопие е свален и захвърлен ктиторския надпис „Построена от българите в Скопие през 1864 г.” /сега надписът е в НИМ/.

Аналогични надписи са строшени и изхвърлени от църкви в Прилеп, Битоля.

Като се има предвид, че ЮНЕСКО забранява реставрационни намеси в паметници, които променят етническия им характер, е осъдителна и практиката да се подменят старобългарските надписи по фреските с надписи на съвременния македонски език, създаден през 1944 г. Целта очевидно е да се внуши, че този език съществува от ХІІІ-ХІV век. Така е постъпено при реставрацията на фреските в църквата „Св. Георги” в Ресен.

И всичко това е станало в последните десетина години, а не в далечното минало“, посочва директорът на НИМ.

Божидар Димитров заявява, че разполага със снимки на всички цитирани случаи от началото на 90-те години на ХХ век, когато тези надписи все още са съществували в оригиналния си вид.

Директорът на НИМ бие тревога и за това, че „продължава унищожаването на и без това полуразрушените български военни гробища, което е жестоко престъпление по Женевската конвенция за водене на война, подписана през 1996 г. и от Македония. Освен, че не позволяват възстановяването им, македонските власти разпространяват слухове, че българските войници са погребани с много злато и така стимулират иманярите да разкопават и унищожават и без това малкото останали гробове и паметници“.

Божидар Димитров заявява, че твърдо подкрепя изявленията на президента Росен Плевнелиев и  на външния министър Николай Младенов по отношение на резервите, които имат към еврочленството на Македония в Европейския съюз.

Между условията, които трябва да постави нашата страна, несъмнено трябва да стоят и възстановяването на надписите, указващи етническия характер на църквите и манастирите и българските военни гробища и паметници, заключава Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


586
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
411
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До хасанНе плюем турците Хасане, а се борим за суверенитет - нещо нормално и естествено, което прави и Турция. И с някои наши "демони" като предателство и байганьовщина. Откак ДПС не е във властта по-малко ви "плюем". Обаче Давутоглу каза, че Турция единствена признава македонската идентичност
410
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До makedonecНие сме много прости! Ирина Бокова е директор на УНЕСКО, чакайте вести от Париж! Не само няма да влезнете в ЕУ, а и от УНЕСКО ще излезнете, можете да влезнете в Анадолския валутен съюз и Шамген
409
1
 
4
 
! Отговори
Трамвай преди 11 години
Ами Ирина Бокова е българка, ЮНЕСКО е в Париж, Франция не "харесва" македонизма, защото е културна държава и не харесва простотиите. Сега ако не направим нещо, няма кога да направим
408
2
 
8
 
! Отговори
Българче преди 11 години
Новината ме натъжи. Надявам се съответните органи да бъдат сезирани от властите ни и Македония да понесе някакви последствия. Не само че държава, отговорна за подобни действия, не трябва да бъде приета в Европейския Съюз - трябва да бъде разобличена и публично порицана пред целия свят! Фабрикуване на история и изкуство, помакедончване на исторически личности... Грозна практика, известна ни открай време.
407
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
удбашки титов есперимент. как и да га кривите историята па на дедовия ки дойдете. Ки се видим в четвъртото полувреме на мачо..
406
3
 
8
 
! Отговори
бг преди 11 години
Защо ни занимавате с тези ***?
405
8
 
10
 
! Отговори
хасан преди 11 години
А вие балъци продължавайте да плюете турците (малкото народи които ви уважават все още) и да се подмазвате и лижете *** на тази смешна държавица наречена Македония
404
26
 
4
 
! Отговори
makedonec преди 11 години
Viw bugarite ste prosti iskomleksirani covekojadci so ne se silete na grcija ako ste tolku jaki samo na makedonija se silete kompleksari
403
12
 
4
 
! Отговори
Драйкукър преди 11 години
какво толкова коментирате бе.Както ги мразят Албанците и Гърците ,така и те мрезят Българи и сърби.Както и тук мразят Даки ,украинци молдовци.Но би трявало да трят образите не надписа.
402
4
 
13
 
! Отговори
минувач преди 11 години
Великите макета-а-ха-ха-ха-ха-ха , смешници-първият човек на земята бил македон-ха-ха-ха-ох-ха-ха-ха ще умра от смях.
401
7
 
11
 
! Отговори
kuber преди 11 години
makedonski buklutzi
400
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Макетата са много зле. Помните ли как въведоха за втори официален език шиптърския. После *** почнаха да си плямпат и в парламента на шиптърски, а макетата се ослушваха като на марсиански купон.Представяте ли си как са се ограмотили, след като са се хванали да изтриват надписи...
399
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О! Шестак. Ти си бил жив?!Пак не си си пил лекарствата, момче... Хептен ще излискаш легена....
398
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вероватно е нали сме сите балкански люде
397
12
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР.... преди 11 години
ич не сам у неведение само морам да се лютим да го турим на майце ти"...15 ЯЗЬИКА У ЕДНО Е ТО Е НЕВЕРОВАТНО ...!....МАТЕРИНСКА ТИ ПИЗДА...!
396
6
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР.... преди 11 години
...МАКЕДОНСКА КИША У ЗОФИА Е ПОРУЧВАНА ОТ БОЖО ДИМИТРОФСКИ...!
395
5
 
1
 
! Отговори
до 484 преди 11 години
ич не сам у неведение само морам да се лютим да го турим на майце ти
394
2
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР.... преди 11 години
480 ...Е ТО ИЕ ФАТКА ДА СИ У НЕВАВЕДЕНИЕ И РАИСКИ ЗАБЛУД...!
393
4
 
1
 
! Отговори
до 481 преди 11 години
както ми пишеш на сръбски мяза ама нейсе
392
2
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР.... преди 11 години
....БАЦЕ ИУТРЕ ИЗГРЕВОВА У ОСАМ САТА...!....КИША БЕГА СУНЦЕ БАЦЕВО ИДЕ...!