Твърда българска позиция за Македония поискаха в Благоевград

Не трябва да има малцинствени претенции към нас, заяви Н. Младенов
Обновена: 29 окт 2012 22:10 | 29 окт 2012 22:10, Елка Василева
59
Твърда българска позиция за Македония поискаха в Благоевград
България има най-голям интерес от това Македония да извърви своя път към ЕС. Снимка: БТА

Твърда българска позиция срещу националистическото говорене и политика на Скопие, срещу посегателствата, опитите за подмяна и фалшификациите на българската история, игнорирането на хората с българско самосъзнание в Македония – това беше поискано от участниците в срещата в Благоевград с външния министър Николай Младенов, предаде БТА.

Отношенията с Македония и трябва ли България да подкрепи започването на преговори между Европейския съюз и Македония, отношенията й с другите съседни страни на Балканите в контекста на европейската интеграция и разширяването на Европейския съюз - това бяха сред основните теми, дискутирани на срещата на Николай Младенов с ръководители на община Благоевград, общински съветници и представители на благоевградската общественост. В дискусията в зала "22 септември" участваха и народните представители Любен Татарски, Йордан Андонов, Георги Андонов, Веселин Давидов.

Още по темата

Аз обявих в петък в парламента, че българската подкрепа за Македония е налице, но тя не е на всяка цена, каза министър Младенов. Има определени условия, които от наша гледна точка трябва да се изпълнят, за да може тази подкрепа да продължи да се материализира по начина, по който тя е съществувала вече 20 години.

България е страната, която има най-голям интерес от това Македония да извърви своя път към ЕС, изпълнявайки критериите, които са заложени в европейското законодателство, заяви министър Младенов. Нашата подкрепа за процеса на европейска интеграция е конструктивна и се основава на общото ни виждане, че всички наши съседи от Западните Балкани трябва да бъдат част от ЕС.

Същевременно България стриктно ще се придържа към принципите, че това зависи от цялостното изпълнение на критериите за членство, сред които фигурира и принципът за развитие и поддържане на добросъседски отношения, подчерта външният министър.

Част от темите, които искаме да сложим на масата в този диалог, са свързани с няколко важни неща, посочи той. Първо, ние нямаме териториални претенции към никого от нашите съседи. Но не смятаме, че нашите съседи трябва да имат малцинствени претенции към България, защото в българската държава, в българското общество всеки е свободен да се декларира такъв какъвто смята, че е, заяви Младенов.

На второ място той посочи, че когато говорим за всички наши съседи, особено за Република Македония, е важно заедно да честваме празниците, да честваме историята, да се радваме на това, което е наше минало, за да може заедно да градим и бъдещето си. Това, по думите му, са две области, два жалона на политиката, която искаме да наложим.

"Видимо в рамките на двустранния диалог това няма да стане и трябва да стане в рамките на един европейски диалог, защото ние от доста години, реално от 2000 година България се опитва тези въпроси да ги реши двустранно и това не става успешно", коментира Николай Младенов. "И за нас сега е важно да намерим решение на тези въпроси в рамките на европейските ценности.", добави той.

Искам да чуя какво мислите вие по тези въпроси така че, когато нашият министър-председател отиде на срещата на лидерите на Европейския съюз през декември, позицията, която отстоява, да има максимална подкрепа и съгласие в българското общество, обърна се към присъстващите в залата външният министър. Преди време обявих, че започваме преглед на политиката на България към страните от региона, каза той, като допълни, че счита за особено важно сега, пет години, след като страната ни е член на ЕС, да бъдат изведени приоритетите в политиката ни по отношение на съседите ни.

Външният министър посочи, че е искал да започне този разговор в Благоевград, защото преди да има каквато и да е дискусия в парламента, каквито и документи да се напишат, обсъждат и т. н., за него и за правителството е важно да чуят какво мислят хората в регионите, които са най-пряко обвързани с нашите съседи.

Въпроси на трансграничното сътрудничество с Македония и Гърция министър Николай Младенов обсъди днес и на среща с кмета на Благоевград Атанас Камбитов, а по-късно и с областния управител Костадин Хаджигаев. "Приоритети на политиката на България на Западните Балкани" е и темата на срещата, която той ще има и със студенти и преподаватели от Югозападния университет "Неофит Рилски".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Жълт картон за Македония, тръби живите мощи академик Георги Марков.Не червен, както нашите приятели гърците и както е правилно, а компромисно жълт.Като слушат какви ги плещи един български учен/осребрил продажността на баща си с научна кариера / гърците имат пълно основание да казват Вулгарос кондрокефалос- ***, прости българи. България срещу Македония. България на страната на Гърция срещу Македония е крещящо несъответствие с българските национални интереси. Защото всяко действие против приемането на Македония в Европейския съюз, за което зове академика е:-подкрепа за сръбската политика в Македония, а тя е антибългарска.-подкрепа за гръцката политика спрямо Македония и тя е антибългарска.Забавянета на приемането на Македония в ЕС означава удължаване на сръбско-гръцкия държавен терор срещу НОВО БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ ВЪВ ВАРДАРСКА И ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ. И България чрез своите политици, историци, журналисти се изправя не в подкрепа на това възраждане, а срещу него, изправя се срещу самата себе си.Да се смееш ли, или да плачеш.Това е безотговорна, предателска спрямо националните интереси политика на България.А иначе не може да не се съгласим с академика че : Време е, крайно време е да покажем червен картон на български историци, журналисти, политиции т.н., които като мечката, *** и непохватни вместо да помогнат, убиват Македония, убиват България. Време е, крайно време е да покажем червен картон на българската простотия и тъпотия, която е нанесла такива вреди на България, за каквито най-големите и врагове не могат и да мечтаят.
44
2
 
2
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Внимание! Голямо Не на България за Македония в Европейския съюз? България враг на Република Македония? Българският премиер, външният министър и президентът подготвят ново национално предателство, съизмеримо с предателството от 1945 година, когато бяха обявени за небългари хората от Пиринска и съответно Вардарска и Егейска Македония.Иначе сега вече стана ясно защо и за какви заслуги прясно избраният президент Росен Плевнелиев беше така богато награден и даруван при посещението му в Република Гърция.Наградите Почетен гражданин на Солун - защо ли, доктор хонорис кауза - за какво ли, най-висок орден /с какъвто е награден и Тито?!/ не са били за минали, а за бъдещи заслуги към Гърция, към гръцките национални интереси, които са АНТИБЪЛГАРСКИ.И докато за Бойко Борисов и Николай Младенов не е нещо ново - премиери и министри национални предатели има предостатъчно/ Радославов, Стамболийски и т. н. /, то за Росен Плевнелиев се открива изключителния шанс да стане първият български президент национален предател. Той вече има класация за първи български президент ***. Поздравления и честито, както се казва.
43
2
 
4
 
! Отговори
wilhelm monke преди 11 години
Работата с македонската нация и държава е ясна. това е нещо като индиански резерват на балканите, умело дирижиран от удба с пари на кгб! Обаче ми е интересно как младенов може да реши нещата??? Нали е син на ченге, отчитало се директно в същото кгб, а е и работник в антибългарската фондация "отворено общество"!!!
42
13
 
2
 
! Отговори
16-ta Republika преди 11 години
2050 Balgaria kvartal na Makedonia , tai kato Todor Jivkov ne moja da pazari Balgariata na Rusia kato 16-ta Republika
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
44 излез ако искаш правата си от анонимност :) Ше те уважиме сръбско макере ..отзад, отпред..навсякъде ! :)))
40
0
 
10
 
! Отговори
До 44 Анонимния преди 11 години
Какви точно свободи ти липсват пък на тебе бе селянин
39
0
 
8
 
! Отговори
Бугарин преди 11 години
Трпе, какви провокации, виж в Дневник как твойте приятели ни наричат татари, псуват ни на воля а досега не съм видял българин да бъде публикуван в мак сайт
38
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българският ***-държава трябва да разбере един път за всякога,че не може да рекитира Македония и македонският нород в 21 век....Права и свободи за Македонците в Пиринска Македония,,,,СЕГА
37
2
 
11
 
! Отговори
не трпим вече преди 11 години
До Трпе МакедониаАко вие се понапънете да произнесете правилно народността БЪЛГАРИН и ние ще ви уважаваме и няма да ви наричаме МАДЕКОНСКИ граждани !Схващаш ли ?
36
2
 
3
 
! Отговори
велика България преди 11 години
Aве трабваше да я разпарчетосаме тая област м/у сърбия албания и нас ама най си
35
3
 
13
 
! Отговори
някой преди 11 години
Да не пропусна и Албания, където също има българско население. Защо при посещението наскоро никой не постави въпроса за тях? При това Сали Бериша е благосклонно настроен към признаване на българско малцинство. Вместо това си говорим за битум и прочие глупости.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Драгане защо пишеш на странна смесица от българо- сръбски с латински букви бе магаре ? И попробвувай да пишеш на кирилица македонецо! Колкото до вас албанците ви го казаха ясно : Господ ви създаде българи, тито македонци ! Разбируваш ли сръбско *** или не разбуруваш ? А българска лична карта искаш ли ? Като искаш ще научиш Българската история и 100 стихотворения на български и тогава лична карта за тебе Драгане! И ще се научиш да пишеш на български! Аз ще те препитам :) Казах ! :))
33
3
 
13
 
! Отговори
някой преди 11 години
Само че такава политика трябва да има не само към Македония, но и към Сърбия, докато не почнат да спазват правата на българското мнозинство (подчертавам "мнозинство") в Западните покрайнини - осигуряване обучение на български език в училищата, служене на български език в църквите, предоставяне на икономическа и културна автономия. Външната политика не е само Македония. Нашите братя в Западните покрайнини поне се признават за българи, за разлика от ренегатите във Вардарско.
32
9
 
2
 
! Отговори
DRAGAN преди 11 години
Skoro vo site inf.glasila e preneseno mislenjeto na ministerot i gi citam komentarite po forumite.Javete mu na FILE da ne trosi uzaludno pari za pat zasto VIE ste ja vece odredile pozicijata sprema MK.Koga procitav deka i BG firmite imale problem so rabotenjeto kaj nas vece se e jasno.Pa glupaci dojdete pa videte i banki i firmi so bg sopstvenici si rabotat normalno,da ne zboruvam deka pola nafteta stiga preku Bugarija.Iskreno zal mi e za nacinot na komunikacija no toa e VIE ednostavno ne sakate
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е хаиде сега, Твърда позиция, от меки китки, айде по серизно.
30
1
 
5
 
! Отговори
геро преди 11 години
тази среща и изработването на адекватна политика са добри неща,обаче ако се мисли малко в перспектива там ще бъде трета албанска държава,защото достигнатото ниво на процесите в македония са необратимви,затова да се мисли и за отношенията ни с албанските общности в албания,косово и македония,като за начало добри икономически връзки и откриване на български университет в тирана
29
3
 
6
 
! Отговори
Кире Рило-Пирински преди 11 години
Не разбирам как едно гей-министърче, бивш комсомолско секретарче може да води ТВЪРДА политика ??? Това ДС-еврейско продуктче може само да си маже вазелин... И се опитва да върти не само задните си части, но и сделки с оръжие с Камбоджа и Ирак. Пълен ***. Д-р Боко какво чака ???
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И Пешко македонски народ няма, има една безсмилена държава населявана от българи и албанци! Като искаш права бягай при албанците, те ще се погрижат за правата ти цялостно и от всички страни. Долни ***, като ви подпукат албанците ще лазите да сте българи, ама НИЕ без вас можем. Вие без нас не можете! Ще плюете България и ше тормозите българи, а лични карти да ви даваме ? Вземете си сръбски лични карти макерета долни!
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хрис40 някъде, където тормозят Българин за това, че се самоопределя като Българин няма наши братя! Там има едни злобни *** забравили рода и историята си! Сложи си тениска с българското знам и отиди да се разходиш сред братята си, подай им ръка да те оплюят и набият и после ми обяснявай кой ми е брат и кой не! Никаква аванта за тия сръбски мекерета, да си променят отношението, да спрат да плюят България и да крадат история, да тормозят българите в Македония и тогава аванта за безродниците!
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПЪРВО ТАНКОВЕТЕ А СЛЕД ТОВА ВЪН6НО МИНЕСТЕРСТВО ДА СЕ МРЕМЕСТИ В СКОПИЕ