Подкрепяме Македония за ЕС, но не на всяка цена

Младенов: Важното е дали Скопие ще промени поведението си към България
26 окт 2012 16:58, Елка Василева
148
Подкрепяме Македония за ЕС, но не на всяка цена
Николай Младенов. Снимка: архив, Булфото

България подкрепя европейската интеграция на Македония, но не на всяка цена. Това заяви външният министър Николай Младенов по време на парламентарния контрол.

Младенов отбеляза, че Македония трябва да продължи необходимите реформи, за да продължи своя европейски път, който изисква изпълнение на критериите за членство, регионално сътрудничество, включително и добросъседски отношения.

Още по темата

Безпокойство обаче буди засилващата се през последните години тенденция за националистическа реторика от страна на правителството на Македония и на проправителствените средства за масова информация, посочи външният министър.

Тенденциозно в страната се изгражда негативен образ на България, включително и посредством редица финансирани от правителството проекти. Сред гражданите с ясно заявено българско самосъзнание ясно се създава атмосфера на страх и несигурност, заяви Николай Младенов.

Той добави, че досегашните усилия на България да разреши открити въпроси с Македония в двустранен диалог не са дали нужния резултат. През следващите два месеца ще имаме интензивен диалог с тях, за да може да вземем информирано решение дали да подкрепим даването или не на дата за започване на преговори, категоричен е външният министър. Решението за подкрепа не може да бъде автоматично, имайки предвид характера на откритите въпроси, които стоят от наша страна, добави Младенов.

Той посочи, че българската позиция ще зависи изцяло от начина, по който правителството в Македония продължи или промени досегашното си поведение спрямо България, както и изпълнението на критериите.

ЕК и редица страни членки трудно разбират какво се случва в Република Македония, каза Младенов. „Докладът на комисията не отразява напълно случилото се в последната една година и не дава достатъчно критична оценка за това какво трябва да се направи оттук нататък. Ако има решение на Европейския съвет за започване на преговори с Македония, то това решение би трябвало да се вземе само в ситуация, в която ние имаме абсолютно всички необходими гаранции, че европейският път, който страната е избрала, ще бъде в рамките на тези преговори”, каза министърът.

Той заяви още, че България е страната, която има най-голям интерес от това Македония да извърви своя път към ЕС.

Външният министър заяви категорично, че България не блокира пътя на Македония в ЕС и няма интерес да прави това. Как този път ще бъде извървян не зависи от София или от Брюксел, зависи от усилията на македонското правителство, каза Николай Младенов.

Който пропагандира, че България е страната, която ще започне да блокира Македония по пътя й към ЕС, само си търси извинения за несвършената от него работа, заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Ще спре ли България приемането на Македония в Европейския съюз, защото изтъкнатите причини и за слепците вече е ясно, че са прикритие за предателството на българските политици по отношение на Македония, по отношение на България. Резултатът от сегашната политиката на България спрямо Македония ще е многопосочен: 1. Сърбия посредник между Атина и Скопие за името- Сърбия се връща на бял кон като фактор в Македония, като фактор на Балканите. Братска, приятелска Сърбия /на Македония/ помогнала и съдействала на Македония срещу досега непреодолимата пречка Гърция. .Сърбия и Гърция- греда на Балканите, Сърбия и Гърция като-една държава сме-Президентът на Сърбия Николич 2. След като Гърция отстъпи под някаква форма благодарение на спасителката Сърбия, негативизмът срещу нея /в Р Македония/ ще намалее и отношението към Гърция ще върви в положителна посока. 3. България - вместо като горд, достоен, пълноправен член на ЕС да подкрепи признатата под конституционното име Република Македония, да подкрепи гражданите на Македония като свои сънародници, да неутрализира претенциите на банкрутирала икономически, социално и политически Гърция, България става слугиня в осъществяването на гръцките национални интереси за сметка на българските, България ще е държавата, принудена от ЕС, но като противник, неприятел, враг на Македония да се съгласи за преговори за нейното присъединяване.Или позитивите от позицията на България спрямо Македония ще са за сметка на Сърбия и Гърция, а негативите за сметка на България. И след това били ни виновни гърците, сърбите, коминтерните, Белградите, Москвите... Но както е казал народът - каквото сам си направиш и господ не може да ти направи. Това, което ще остане за българския премиер и неговите външен министър и президент, впрегнали България да тегли банкрутиралата гръцка каруца, е удоволствието, че се самопредложиха Гърция да си избърше с тях посрания си ***. Тъжни дни за България, за нашето национално самочуствие, за нашето национално достойнство
112
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 11 години
skopie = dysniland :))
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вето на македония и сърбия! а македония да бъде обявена за терористична държава заради терора над българското население там, и държавниците ни да го кажат ясно в ес, не да увъртат. и да се помисли за осигуряване на защита на българите там, да не бъдат оставяни на произвола на докопалите властта сърби фанатици.
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
подкреняте лисицата зариди кожата и.
109
4
 
1
 
! Отговори
Лила преди 11 години
Няма такава държава, боко си е чист предател, да са живи и здрави гърците
108
2
 
2
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Жълт картон за Македония, тръби живите мощи академик Георги Марков. Не червен, както нашите приятели гърците и както е правилно, а компромисно жълт. Като слушат какви ги плещи един български учен/осребрил продажността на баща си с научна кариера / гърците имат пълно основание да казват Вулгарос кондрокефалос- ***, прости българи. България срещу Македония. България на страната на Гърция срещу Македония е крещящо несъответствие с българските национални интереси. Защото всяко действие против приемането на Македония в Европейския съюз, за което зове академика е: -подкрепа за сръбската политика в Македония, а тя е антибългарска. -подкрепа за гръцката политика спрямо Македония и тя е антибългарска. Забавянета на приемането на Македония в ЕС означава удължавяне на сръбско-гръцкия прикрит държавен терор срещу НОВО БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ ВЪВ ВАРДАРСКА И ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ. И България чрез своите политици, историци, журналисти се изправя не в подкрепа на това възраждане, а срещу него, изправя се срещу самата себе си. Да се смееш ли, или да плачеш. Това е безотговорна, предателска спрямо националните интереси политика на България. А иначе не може да не се съгласим с академика че : Време е, крайно време е да покажем червен картон на български историци, журналисти, политиции т.н., които като мечката, *** и непохватни вместо да помогнат, убиват Македония, убиват България. Време е, крайно време е да покажем червен картон на българската простотия и тъпотия, която е нанесла такива вреди на България, за каквито най-големите и врагове не могат и да мечтаят.
107
1
 
2
 
! Отговори
До Бойко Борисов преди 11 години
Крайно време е България да даде от най-високо Парламентарно, Правителствено и Президентско ниво ясно послание на ЕС за нейните условия към БЮРМ ! Иначе, всички възприемат онзи, който показва винаги добронамерена отстъпчивост, за безличен *** ! Недопустимо е една новопоявила се държава да гради политиката към съседите си на база на посегателства върху националната им история и достойнство чрез безпардонно фалшифициране със задна дата на историческите факти, търсене на провокации и насаждане на омраза по фрапиращо-нецивилизован начин, тъй като това руши преди всичко доверието към нея ! Кой нормален стопанин би обединил имота си с този на съсед и би споделил с него бъдещето си, ако той продължава да го лъже, краде и провокира ?
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До протеже на ДС Ауу значи като целува така нормално!!!
105
1
 
4
 
! Отговори
дръшката преди 11 години
Кого че крепиш бе лизгар?Че крепишшшшш.....!!!???
104
1
 
2
 
! Отговори
Българинът-Евразиец преди 11 години
Първо, нищо казано от министърчето Младенов не мога да приема насериозно. Нещата тръгват от тук. Кой създаде държава Македония? Коминтерна го приемам като някаква средна причина. Но преди това, големите революционери за освобождение на Дунавска България, поне обелиха ли зъб след Освобождението за Санстефанска България, включваща Вардарска и Беломорска Тракия? Не! Нещо масонството ги беше подсладило. А кой призна пръв Р. Македония? Демократичният Президент Желев. Битка за пропадналия "Евросъюз"!
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
126. Къде е това ново Българско Възраждане във Вардарска Македония?Колкото има Българско Възраждане в Кърджали ?Защо не се поразходите из тези райони да се уверите !
102
1
 
3
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
Жълт картон за Македония, тръби живите мощи академик Георги Марков.Не червен, както нашите приятели гърците и както е правилно, а компромисно жълт.Като слушат какви ги плещи един български учен/осребрил продажността на баща си с научна кариера / гърците имат пълно основание да казват Вулгарос кондрокефалос- ***, прости българи. България срещу Македония. България на страната на Гърция срещу Македония е крещящо несъответствие с българските национални интереси. Защото всяко действие против приемането на Македония в Европейския съюз, за което зове академика е:-подкрепа за сръбската политика в Македония, а тя е антибългарска.-подкрепа за гръцката политика спрямо Македония и тя е антибългарска.Забавянета на приемането на Македония в ЕС означава удължавяне на сръбско-гръцкия прикрит държавен терор срещу НОВО БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ ВЪВ ВАРДАРСКА И ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ. И България чрез своите политици, историци, журналисти се изправя не в подкрепа на това възраждане, а срещу него, изправя се срещу самата себе си.Да се смееш ли, или да плачеш.Това е безотговорна, предателска спрямо националните интереси политика на България.А иначе не може да не се съгласим с академика че : Време е, крайно време е да покажем червен картон на български историци, журналисти, политиции т.н., които като мечката, *** и непохватни вместо да помогнат, убиват Македония, убиват България. Време е, крайно време е да покажем червен картон на българската простотия и тъпотия, която е нанесла такива вреди на България, за каквито най-големите и врагове не могат и да мечтаят.
101
1
 
7
 
! Отговори
до 118 преди 11 години
Така е комшу, просто нещата си идват на мястото си, така както са били и преди 100 години, когато Македонците идваха в България бедни и ограбени и си правеха живота наново тук
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе вие лудилисте ще приемат БЪЛГАРИЯ още веднъж в ЕС.
99
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
111. Трябва да си вземем Вардарска българия . Българите са дали име на Охрид и Вардара , предишните им имена за били Римски !!
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
111. Даже незнаеш как се влиза в ЕС.
97
1
 
12
 
! Отговори
цветанка преди 11 години
До dragan Свекърва ми е родена 1900г. Беше българка от Прилеп. Сега внуците на брат й са древни македонци. Как става така? Брат и сестра. И двамата българи, а внуците на единия са древни македонци! Какви тогава са моите деца?
96
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ah blgari junaci do predi 10 godini idvahte pri nas da kupuvate dvki i dnki a sega se pravite evropjani i ni pljuete sram da vi e
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До македонец vie ste iliadi pati po-kompleksirani ot naze
94
3
 
5
 
! Отговори
ZOZO преди 11 години
da im pokazem na tezi balkanski otrepki 4e BG e nad vsi4ko samo tormoz na prostite seliaci .