В Скопие откриха и карти за "вековната си история"!

Те показвали "Македония в нейните бивши географски и етнически граници"
16 ное 2012 20:55, Елка Василева
181
В Скопие откриха и карти за "вековната си история"!
Снимка: Музей Битоля

Оригинална изложба на стари карти на Македония от 15 век до 20 век са изложени в музея в Битоля, съобщава македонският вестник „Дневник“.

Автор на изложбата е македонският издател Алдо Климан, който живее в хърватския град Пула, но от носталгия към родната си страна от 20 години събира карти за Македония от световни панаири, антиквариати и чрез интернет.

Сбирката се състои от стотина карти от 1497 г. до 50-те години на 20 век, пише вестникът и цитира думите на автора й: „Една дума, хиляда думи. Гражданите могат със собствените си очи да видят засвидетелствана нашата история, която не е нужно никой да разказва, да я тълкува, тя е написана на тези карти. Те ще спомогнат да съхраним своето достойнство и самоуважение. Не е нужно на никого нищо да доказваме, трябва да се обърнат нещата – други да доказват, а ние да живеем своя живот, който е засвидетелстван с тези документи, които не могат да бъдат опровергани“, убеден е Климан.

Изложени са карти на големи картографи от миналото Меркатор, Блае, Лауренберг, които са очертали Македония в нейните бивши географски и етнически граници. Някои от тях съдържат македонски топоними, идентични със сегашните, пише вестникът.

„Една от най-интересните е картата на Лапи, който е бил изпратен от Наполеон в Македония – тогава част от Турция, да я представи с възможно повече подробности. Тук се вижда цялата македонска топонимия. На друга карта от 1912 г., издадена в Берлин непосредствено след края на Първата балканска война, се вижда цялата географска територия на Македония, но също и границите, които след това са били променени“, казва още Климан.

Част от картите са много редки и представляват истинска ценност, твърди изданието. Такъв е примерът с карта от Оксфорд, датираща от 1700 година. Тя е била част от комплект от 22 карти. В долната част на картата е начертана Македония с известните антични топоними и хидроними Пела, Хераклея, Стоби, Аксиус. Друга карта, издадена в Лондон през 1703 г., съдържа свитък с лика на Филип Втори Македонски на кон, насочен към кралство Македония. Тази карта е представлявала повече от сто години една от най-популярните географски публикации, заключава вестникът.

Припомняме, че историята на македонската държава води началото си от 1991 г., когато тя обявява независимост от Югославия, а връзка с антична Македония е меко казано трудно да се търси. За македонски етнос не може да се говори преди 40-те години на 20 век, когато Вардарска Македония става част от Югославия и македонизмът е обявен за официална доктрина. Македонизмът се появява като самостоятелна идея през втората половина на 19-и век и бива използван като инструмент на великосръбската доктрина. Целта му е формиране на отделна славянска народност в Македония и отделянето й от българския етнос.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
4
 
4
 
! Отговори
не мразещ македонцит преди 11 години
- Македония почти изключително е населена с българи, въпреки че сърби и гърци настояват за противното. Техните претенции падат след безпристрастните констатации на етнографи като Legeau, Kiepert, Kitich, Grigorowitch, Hilferding и Makenzie. Анри Пози-1930 год.
142
3
 
2
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
БГ-НАУКААкадемик Проф. Васил ГюзелевАкадемик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие.Нападения и заселване на славяните на Балканския полуостровСлавяните и прабългарите идват в балканските провинции на Византия през 6-ти и 7-ми век след христа както всички други варварски народи преди тях със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят.
141
8
 
7
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Династията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики. Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри.Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост.
140
2
 
11
 
! Отговори
БГ преди 11 години
До pirinИмаш много поздрави от моя български к...
139
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До pirin България я има на карти,на които са отбелязани държави,а не географски области-от 7в.на Балканите и то под едно и също име!Явно до издателя в Хърватия не е достигнала вестта,че античкият модел в БЮРМ се провали!
138
5
 
4
 
! Отговори
g8 преди 11 години
До pirinTI OT *** MAI...
137
6
 
10
 
! Отговори
Ivanov преди 11 години
Ne obra6taite vnimanie na Maketata...
136
3
 
1
 
! Отговори
RCI преди 11 години
158,на граф Дракула прилича.
135
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От всички БЮРМ-и, тоя с чалмата на рисунката е най-готиния!
134
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тези макета са баси тъпите *** ,може ли да има такива *** бе ,май може,само се чудя що са толкова ***,някой ще ми каже ли ?
133
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СТАРИ МАПИ - сега остава да кажат, че англичаните са взели думата за карти от македонскиот язик, а също така и викендот и меморията.
132
2
 
0
 
! Отговори
G8 преди 11 години
До RCIBLAGODARQ!DA SI JIV I ZDRAV!
131
5
 
17
 
! Отговори
ТЕЖЪК преди 11 години
сърбите хвърлят големи усилия за тази македонизация от страх да ги държат далече от нас,с цел след време да се албанизират с албанското нашествие ,което напредва стабилно, но не и бъалгаризирагт , все пак те ги управляват още.
130
2
 
6
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Г8,за последно,за да не досаждам на останалите във форума.Никсън идва в България.Тогава си спомням беше възкликнал(пред журналисти,разбира се),"тук на Америка прилича".Също!И за по-убедително беше посочил варненския регион сравнен с родния му щат.Политик,знае как да го каже,за да направи удоволствие на домакините.Тогава коментирах пред приятели-то и ние лъжем(на балканите),ама тоя ни засрами!Когато гледаме откъм комичната страна,животът изглежда по ведър.Затова пиша по този начин.
129
2
 
1
 
! Отговори
G8 преди 11 години
До RCIAMI ZA GOLQMO SAJALENIE BALKANSKITE VRUZKI VINAGI IMAT TRAGI4NA SLAVA,A INA4E PO PREZUMPCIQ GI PRIEMAM OTKAM KOMI4NATA STRANA.A NIXON PADA ZARADI 'WATERGATE'SPORED MEN,NE ZARADI VIETNAM.RADVAM SE,4E NAU4IH NE6TO DNES,ZA OB6TA KULTURA!blagodarq!
128
3
 
21
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Тези, македонците с *** ли са ходили от 15-ги до 20-ти век?
127
2
 
3
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Г8, уважавам Никсън като Президент.Той още в състезението с Кенеди беше показал по-добро виждане за Ам.икономика,но тогава загуби заради ТВ усмивката на Кенеди.По късно спря войната във Виетнам.На два пъти девалвира долара и даде импулс на Ам. икономика.Но имаше`Уотъргейт`.А и за него казавт,че при неговото президентстване и в полюлеите е имало бръмбари.Разказвам го,защото неговата съпруга беше румънка.Плюс Спиро-става балканска връзка-мнителни и тарикати!Приеми го откъм комичната страна.
126
2
 
0
 
! Отговори
G8 преди 11 години
До RCI4ESTNO KAZANO OSVEN,4E E BIL VICE PRI NIXON,/DAJE NE ZNAM DALI NE SAM V GRE6KA/NE ZNAM NI6TO ZA TOZI SLU4AI,NO E INTERESNO.
125
4
 
4
 
! Отговори
G8 преди 11 години
До АцетаEI,S TOZI RAZVALEN SRUBSKI GOLEM ZOR...GOLEM MAITAP SI!!!!!
124
3
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Г8(142)Куриозът не свършва с факта на`домашното захранване,`.Оказва се,че правила или закони забраняващи`да си вземаш`няма!Просто на никой нормален човек не му е хрумвало,че това е възможно при такъв пост,за да предложи регламент!Куриозът продължава с начина на `изнасянето`на храната-нареждал е на шофьорите в Белия дом,та и *** в кухнята да разберат какъв юнак е!То и друг начин няма,освен да си пъха сандвичи в джобовете(кой знае,може и дотам да е стигал).Тогава много шум се вдигна.