В Скопие откриха и карти за "вековната си история"!

Те показвали "Македония в нейните бивши географски и етнически граници"
16 ное 2012 20:55, Елка Василева
181
В Скопие откриха и карти за "вековната си история"!
Снимка: Музей Битоля

Оригинална изложба на стари карти на Македония от 15 век до 20 век са изложени в музея в Битоля, съобщава македонският вестник „Дневник“.

Автор на изложбата е македонският издател Алдо Климан, който живее в хърватския град Пула, но от носталгия към родната си страна от 20 години събира карти за Македония от световни панаири, антиквариати и чрез интернет.

Сбирката се състои от стотина карти от 1497 г. до 50-те години на 20 век, пише вестникът и цитира думите на автора й: „Една дума, хиляда думи. Гражданите могат със собствените си очи да видят засвидетелствана нашата история, която не е нужно никой да разказва, да я тълкува, тя е написана на тези карти. Те ще спомогнат да съхраним своето достойнство и самоуважение. Не е нужно на никого нищо да доказваме, трябва да се обърнат нещата – други да доказват, а ние да живеем своя живот, който е засвидетелстван с тези документи, които не могат да бъдат опровергани“, убеден е Климан.

Изложени са карти на големи картографи от миналото Меркатор, Блае, Лауренберг, които са очертали Македония в нейните бивши географски и етнически граници. Някои от тях съдържат македонски топоними, идентични със сегашните, пише вестникът.

„Една от най-интересните е картата на Лапи, който е бил изпратен от Наполеон в Македония – тогава част от Турция, да я представи с възможно повече подробности. Тук се вижда цялата македонска топонимия. На друга карта от 1912 г., издадена в Берлин непосредствено след края на Първата балканска война, се вижда цялата географска територия на Македония, но също и границите, които след това са били променени“, казва още Климан.

Част от картите са много редки и представляват истинска ценност, твърди изданието. Такъв е примерът с карта от Оксфорд, датираща от 1700 година. Тя е била част от комплект от 22 карти. В долната част на картата е начертана Македония с известните антични топоними и хидроними Пела, Хераклея, Стоби, Аксиус. Друга карта, издадена в Лондон през 1703 г., съдържа свитък с лика на Филип Втори Македонски на кон, насочен към кралство Македония. Тази карта е представлявала повече от сто години една от най-популярните географски публикации, заключава вестникът.

Припомняме, че историята на македонската държава води началото си от 1991 г., когато тя обявява независимост от Югославия, а връзка с антична Македония е меко казано трудно да се търси. За македонски етнос не може да се говори преди 40-те години на 20 век, когато Вардарска Македония става част от Югославия и македонизмът е обявен за официална доктрина. Македонизмът се появява като самостоятелна идея през втората половина на 19-и век и бива използван като инструмент на великосръбската доктрина. Целта му е формиране на отделна славянска народност в Македония и отделянето й от българския етнос.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
3
 
7
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Александър Македонски е роден на 21 юли 356 г. пр.н.е. в град Пела, тогавашната столица на Древна Македония. Негов баща е цар Филип II, а негова майка царица Олимпия. Самият Александър по традиция води рода си от митичния Херакъл чрез царете на Аргос, от които, според легендата, произлиза първия македонски цар Каран.
122
15
 
3
 
! Отговори
Ацета преди 11 години
BG-681 Ти неко бомбардер си или си глуп?
121
8
 
26
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
120
2
 
1
 
! Отговори
G8 преди 11 години
До RCINE SI PRAVI6 MAITAP,NALI???TRQBVA DA PROU4A SLU4AQ!AMA ZNAEH SI,4E IMA NE6TO MAKEDONSKO V AMERIKA...
119
3
 
9
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Аце,вие Аце,вие бръмчите всекидневно,за да ви видят.И скандално го правите по същата причина.Идвате от нищото,живеете в нищото и в нищото заминавате.И понеже съзнателно или не го разбирате,непрекъснато нещо `изваждате`.Обозначавате се един вид.Тъжна е тази роля.Мъчителна и озлобяваща ви.Сигурен съм,че и помежду си ще започнете да се мразите.А говоренето за "Македония"от вас тръгва,досега не съм прочел нещо което да е било първично от Българска страна.Реакция е!Не ни преписвай вашите комплекси.
118
5
 
13
 
! Отговори
FYROM преди 11 години
Брейййййй, тия карти Великиот Македон как не се сети по-рано да ги нарисува, пардон да ги покаже! Обаче истинските ''Мапи на Макдедония'' са табу в страната на титовчетата!
117
17
 
4
 
! Отговори
Ацета преди 11 години
А вие очигледно не можете да мине ден а да не плачете нешто по Македониа...проста раа нема што!
116
4
 
3
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Г8,имаше един Ам.вицепрезидент Спиро Егню(Агнев,македонче-наше момче),който крадеше храна от Белия дом за да си я носи ... в къщи!Не е виц!Направи прецедент в Ам.история,като го изритаха от Белия дом.Докото беше във власта,т.н.македонци много се гордееха с него.Сега нещо го забравиха.
115
2
 
0
 
! Отговори
G8 преди 11 години
До RCIAMI TE SAMITE SE PRAVQT,4E SA RAZLI4NI,BEZ DA SA.A INA4E MNOGO SI PRAV,4OVE4E.PR.OBED!
114
3
 
3
 
! Отговори
G8 преди 11 години
ABE DALI I MACDONALDS NE E DREVNA MAKEDONSKA VERIGA,AKO SE SADI PO IMETO Mc SI E TO4NO TAKA.MAKLARAN SA6TO,MAKINTOSH I ZA TQH IMA DOKAZATELSTVA...
113
2
 
11
 
! Отговори
НАСА съобщава преди 11 години
Кюриосити откри странен предмет на Марс приличащ на конска подкова. До часове се очавка М-вото на външните работи на БЮРМ да вземе отношение. Видни историци вече правят предположение ,че това е подкова на Буцефал, конят на Ал. Мак!
112
2
 
3
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Г8,като виждам какви излизат от там: Д.Благоев;Г.Димитров;Т.Павлов;В.Марковски ... да не излезе,че не те мен не припознават,а аз тях!Но тово си е лично мнение.Приятен обед.
111
2
 
4
 
! Отговори
G8 преди 11 години
TRQBVA DA NE ZABRAVQME,4E TOVA NEDONOS4E FYROM E SAZDADENO I S NAI-AKTIVNATA PODKREPA NA BKP I VOJDA I U4ITELQ NA BG NAROD GEORGI DIMITROV.PARTIQTA NA6A,KOQTO SASIPA TRI POKOLENIQ ZAEDNO S NASLEDNICITE SI OT VSI4KI VIDOVE PARTII,KOITO SEGA SE PRAVQT,4E VSQKA PRILIKA E SLU4AINA.
110
2
 
2
 
! Отговори
RCI преди 11 години
128,извинения към историята,към великия Български владетел и към теб.Не аз съм човекът който Българското ще неглижира.Това беше пример,дори бях започнал да пиша "владетелят Х",но го промених за да има реален корен в примера.Но си прав,за такива неща се пише само коректно!Приятен ден.
109
3
 
15
 
! Отговори
хмм преди 11 години
Е македонизма успешно си свърши работата. Великите сили може да са доволни, сърбите не толкова. Вече има формиран македонски етнос, успяха да им създадат и държава. На балканите вече от 100 години няма голяма силна държава освен Румъния, която няма особено дълга история. Вероятно скоро ще има велика Албания, което арабите финансират доста силно. Всичко се променя постепно, за съжалени не в полза на България. Няма и как да е по друг начин, с тези купени и назначени политици.
108
3
 
5
 
! Отговори
Rumen преди 11 години
Veto ,vizi i darvo za BYRM nikakva Europa za tex pak za EC da ne govorim prosti selski iztarsaci.
107
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До RCIТочната владетелска титла, упомената в надписа на Омуртаг е "Канас Ювиги". Моля да не се изопачава името на древната българска титла, като се прави аналогия с тюркското "хан". Това е в интерес на анти-българската пропаганда, дирижирана от Белград. Върху паметника на Канас Аспарух който се намира в центъра на гр. Стрелча, подарен от правителството на Монголия монголските скулптури много коректно са изписали именно титлата "Канас", а не хан.
106
4
 
14
 
! Отговори
BG преди 11 години
"не знам" какъв език говорят в "Македония" обаче със сигурност в най - близко бъдеше ще вземат да въведат английския като официален и тогава ще почнат да твърдят че англичаните произхождат от македонците. В желанието си да се отделят от всичко българско и родно вижте заглавието - стари МАПИ на Македония. Определено МАП е типична македонска дума. На химикала викат сега пенкало. Вместо усложнение казват комплициране. Ама личи че са българи. То и в тоя сайт, *** журналисти бяха писали Кол Център !
105
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живее Македония!!!
104
2
 
1
 
! Отговори
RCI преди 11 години
(+ от 122) Написаното върху камък освен,че във времето остава дълго,трудно се фалшифицира(от длетото следи остават).Надпис "Аз Ханът Ювиги победих ...." са `рекламни`.Безспорно.Но няма как да са лъжливи,защото в реалното историческо време са ПРЕД ОЧИТЕ НА ВСИЧКИ!Не зная защо има едно подценяване от историците на такива надписи.И понеже за Македония(и "Македония")говорим нека такива артефакти покажат.