В Скопие откриха и карти за "вековната си история"!

Те показвали "Македония в нейните бивши географски и етнически граници"
16 ное 2012 20:55, Елка Василева
181
В Скопие откриха и карти за "вековната си история"!
Снимка: Музей Битоля

Оригинална изложба на стари карти на Македония от 15 век до 20 век са изложени в музея в Битоля, съобщава македонският вестник „Дневник“.

Автор на изложбата е македонският издател Алдо Климан, който живее в хърватския град Пула, но от носталгия към родната си страна от 20 години събира карти за Македония от световни панаири, антиквариати и чрез интернет.

Сбирката се състои от стотина карти от 1497 г. до 50-те години на 20 век, пише вестникът и цитира думите на автора й: „Една дума, хиляда думи. Гражданите могат със собствените си очи да видят засвидетелствана нашата история, която не е нужно никой да разказва, да я тълкува, тя е написана на тези карти. Те ще спомогнат да съхраним своето достойнство и самоуважение. Не е нужно на никого нищо да доказваме, трябва да се обърнат нещата – други да доказват, а ние да живеем своя живот, който е засвидетелстван с тези документи, които не могат да бъдат опровергани“, убеден е Климан.

Изложени са карти на големи картографи от миналото Меркатор, Блае, Лауренберг, които са очертали Македония в нейните бивши географски и етнически граници. Някои от тях съдържат македонски топоними, идентични със сегашните, пише вестникът.

„Една от най-интересните е картата на Лапи, който е бил изпратен от Наполеон в Македония – тогава част от Турция, да я представи с възможно повече подробности. Тук се вижда цялата македонска топонимия. На друга карта от 1912 г., издадена в Берлин непосредствено след края на Първата балканска война, се вижда цялата географска територия на Македония, но също и границите, които след това са били променени“, казва още Климан.

Част от картите са много редки и представляват истинска ценност, твърди изданието. Такъв е примерът с карта от Оксфорд, датираща от 1700 година. Тя е била част от комплект от 22 карти. В долната част на картата е начертана Македония с известните антични топоними и хидроними Пела, Хераклея, Стоби, Аксиус. Друга карта, издадена в Лондон през 1703 г., съдържа свитък с лика на Филип Втори Македонски на кон, насочен към кралство Македония. Тази карта е представлявала повече от сто години една от най-популярните географски публикации, заключава вестникът.

Припомняме, че историята на македонската държава води началото си от 1991 г., когато тя обявява независимост от Югославия, а връзка с антична Македония е меко казано трудно да се търси. За македонски етнос не може да се говори преди 40-те години на 20 век, когато Вардарска Македония става част от Югославия и македонизмът е обявен за официална доктрина. Македонизмът се появява като самостоятелна идея през втората половина на 19-и век и бива използван като инструмент на великосръбската доктрина. Целта му е формиране на отделна славянска народност в Македония и отделянето й от българския етнос.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
7
 
! Отговори
хаха преди 11 години
След като 1-та е от 1497 за какви потомци на Ал. Македонски говорим :) - явно има малка дупка от над 1000 години
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината ще я намерите в wikipediа. Около 90% от картите показват че там са живели българи.
81
4
 
23
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
"Сбирката се състои от стотина карти от 1497 г. до 50-те години на 20 век..."Ами интересно какво ли има на тая първа карта, след като от 1395 г. територията на днешна Македония се е казвала Охридски санджак?
80
4
 
8
 
! Отговори
boza преди 11 години
Cjalata tazi psevdodurzhava e obhvanata ot shizofrenichen sindrom .
79
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шиптърите ги превземат лекичко всеки ден !! Македонците нямат и два милиона с кокошките !! Един ден ще драпат със зъби и нокти за майка България , не че и сега не драпат за български паспорти !!
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, македонците ми са безразлични, ни ги любя, ни ги мразя. Ама македонките...леле мале, що е кръв, брато, що е душа, студентските години през 70-те ща ги помня цял живот...
77
4
 
11
 
! Отговори
marin преди 11 години
айде стига с тази порнография
76
5
 
15
 
! Отговори
Мър преди 11 години
Ех,Луно,Луно....земьо македонска...
75
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
смех.....
74
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бюрметата пак станаха за смях!
73
4
 
19
 
! Отговори
Антична Фиромия преди 11 години
В долния край е открит баркод, арабски цифри, буквата ? и оригинален надпис на чист фиромски - "сите права се задржани".
72
4
 
28
 
! Отговори
от Чехия преди 11 години
И какво като през 16 - 17 век са правили карти на антична Македония, че и с топонимите от онова време? Никой не оспорва съществуването на тая древна държава. Нашият и на гърците спор е съвсем друг.Гърците казват, че древните македонците са част от елинската история. Те, наистина, са говорили гръцки и са били със същата религия. Маже и да са били тракийско племе преди, но са се поелинчили. В Елада се е смятало, че всеки полис произлиза от някой бог или богиня. Например Атина от богинята Атина. Нима Филип за да завладее Елада не използва това под предтекст, че другите омаловажавали техният бог и го причислявали към второстепените богове? До такава степен са ценели своя елински произход самите древни македонци.Българската теза е, че македонците са изчезнали, ако щете претопили и страната е била заселена с българи. И сме напълно прави. Нека колекционерът на карти да намери поне един документ от преди 20 век, където да се казва, че местното население се самоопределя като "македонци" или, че някой друг ги нарича така. Всички пътешественици са писали, че там живеят "българи". От същото време има и много карти на които пише "България". Но ние знаем и никой българин не е луд да твърди, че по това време е имало държава България. Това е било просто територия, включена в Империя Отомана. Но защо ги пиша тия неща, след като всички ги знаят. От много време думата "македонец" е станала синоним на "***".
71
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Turk ***!!!!! АЗ СЪМ ГАГАУЗИН, КАКТО И ДОСТА ХОРА ОТ ВАРНА, ВЪЛЧИ ДОЛ, КАВАРНА И Т.Н. ЕЛА ДА НИ КАЖЕШ ЛИЧНО, ЧЕ СМЕ С ТУРСКИ КОРЕН! *** - НЕ МОЖЕШ ЛИ ДА НАПРАВИШ РАЗЛИКА МЕЖДУ ТУРСКИ И ТЮРКСКИ. ВСЕ ЕДНО ДА КАЖЕШ, ЧЕ ПОЛЯЦИТЕ СА РУСНАЦИ, ПОНЕЖЕ БИЛИ СЪС СЛАВЯНСКИ КОРЕН. АМАН ОТ *** НЕГРАМОТНИЦИ.
70
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Заслужава ли си да им отделяме такова внимание? Тези просто се *** с техния "национализъм"
69
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ме разбирайте погрешно- Македония е географско понятие,част от България, не държава, но едно е похвално. Тези националисти ще станат и вече са станали нация за нищо и никакви няколко години. А ние, ние сме били нация преди 100 години, но от 1944 насам сме племе.
68
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пък и да има карти на Македония, какво от това? има карти и на Марс вече но марсианци няма :)
67
3
 
25
 
! Отговори
sk преди 11 години
никаква Европа, за тези ***. нищо не са научили!!!
66
4
 
37
 
! Отговори
гаден шоп преди 11 години
Македонец, ходи кажи на некой в Банско, че не е българин! Само се пази да те не ряпнат еднаж! :)))
65
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе да си чешат езиците, като имат свободно време комшиите...Всяка държава представя нещата както и е изгодно. Да не мислите, че в учебниците в Турция пишат лоши неща а турското робство и хвалят Васил Левски и Ботев?
64
2
 
6
 
! Отговори
american boy преди 11 години
До номер 59:Извинявай, кой е този "Статий"? Да не би да е бил някой римски пълководец?