В Скопие откриха и карти за "вековната си история"!

Те показвали "Македония в нейните бивши географски и етнически граници"
16 ное 2012 20:55, Елка Василева
181
В Скопие откриха и карти за "вековната си история"!
Снимка: Музей Битоля

Оригинална изложба на стари карти на Македония от 15 век до 20 век са изложени в музея в Битоля, съобщава македонският вестник „Дневник“.

Автор на изложбата е македонският издател Алдо Климан, който живее в хърватския град Пула, но от носталгия към родната си страна от 20 години събира карти за Македония от световни панаири, антиквариати и чрез интернет.

Сбирката се състои от стотина карти от 1497 г. до 50-те години на 20 век, пише вестникът и цитира думите на автора й: „Една дума, хиляда думи. Гражданите могат със собствените си очи да видят засвидетелствана нашата история, която не е нужно никой да разказва, да я тълкува, тя е написана на тези карти. Те ще спомогнат да съхраним своето достойнство и самоуважение. Не е нужно на никого нищо да доказваме, трябва да се обърнат нещата – други да доказват, а ние да живеем своя живот, който е засвидетелстван с тези документи, които не могат да бъдат опровергани“, убеден е Климан.

Изложени са карти на големи картографи от миналото Меркатор, Блае, Лауренберг, които са очертали Македония в нейните бивши географски и етнически граници. Някои от тях съдържат македонски топоними, идентични със сегашните, пише вестникът.

„Една от най-интересните е картата на Лапи, който е бил изпратен от Наполеон в Македония – тогава част от Турция, да я представи с възможно повече подробности. Тук се вижда цялата македонска топонимия. На друга карта от 1912 г., издадена в Берлин непосредствено след края на Първата балканска война, се вижда цялата географска територия на Македония, но също и границите, които след това са били променени“, казва още Климан.

Част от картите са много редки и представляват истинска ценност, твърди изданието. Такъв е примерът с карта от Оксфорд, датираща от 1700 година. Тя е била част от комплект от 22 карти. В долната част на картата е начертана Македония с известните антични топоними и хидроними Пела, Хераклея, Стоби, Аксиус. Друга карта, издадена в Лондон през 1703 г., съдържа свитък с лика на Филип Втори Македонски на кон, насочен към кралство Македония. Тази карта е представлявала повече от сто години една от най-популярните географски публикации, заключава вестникът.

Припомняме, че историята на македонската държава води началото си от 1991 г., когато тя обявява независимост от Югославия, а връзка с антична Македония е меко казано трудно да се търси. За македонски етнос не може да се говори преди 40-те години на 20 век, когато Вардарска Македония става част от Югославия и македонизмът е обявен за официална доктрина. Македонизмът се появява като самостоятелна идея през втората половина на 19-и век и бива използван като инструмент на великосръбската доктрина. Целта му е формиране на отделна славянска народност в Македония и отделянето й от българския етнос.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
1
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Ще ви кажа кое според скромното ми мнение има историческа вярност.Картите са фрагментарни,зависи кой и кога ги е съставял и абсурдно да са верни в часта си извън границите на съответното място.Как си представяте в онези времена картографи обходили и съвестно картографирали цялата населена планета?!Писаната история?Тежка редакция от владетеля,нали не се съмняваме?Над земята(под има истинска история)и извън ДНК(там пък само *** могат да оспорват)са надписите върху камък. (+)
102
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези лудите нямат умора, ако има по-смешна държава някъде...
101
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как може една новопоявила се държава, която си присвоява името на антична географска област, да има териториални претенции върху цялата област? Това е пълно безумие! Иначе в областта на фолклор, култура и средновековна история експериментаторите от Скопие са изключително последователни. Присвоява се само и единствено българска история и култура и именно тя се представя за македонска. Да сте чували някога че сръбския цар Стефан Душан, коронован и управлявал държавата си от Скопие е македонец?
100
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моля всички да наричат Македония с истинското и име, Югозападна България!!!
99
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЮРМ в момента представлява: Пълна автогара, с объркано разписание. Бутаници между хората, които учудено се питат къде трябва да отидат, за да хванат автобуса за Европа."
98
2
 
7
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Карта като доказателство за нещо?!Херодот е бащата на историческата наука и никой не го оспорва.Вие виждали ли сте негова карта?Освен Гърция ... друго няма!А картите от времето на религиозните воини в Европа-там не се знае кой докъде е и как точно се казва.Ако картите са меродавни,защо не се използват тези от средновековието за мореплаване.В Атлантическия океан,например-нали ще се издавят всички!Т.н. македонци ги мъчи липса на история и тежки комплекси.И за всичко се хващат.Карти ... ?
97
3
 
21
 
! Отговори
wistinata преди 11 години
Според енциклопедията на братя Данчови, издадена през 1936 година, в която е цитиран Васил Кънчев, един от най-авторитетните и най-добросъвестни етнографи на Македония населението на тази страна към 1900 година е възлизало общо на 2 258 000 души, от които:Българи-християни 1 032 533Българи-мохамедани 148 803(или общо) 1 181 336Турци-мохамедани 494 964Турци-християни 4 240Гърци-християни 214 329Гърци-мохамедани 14 373Арнаути-мохамедани 119 201Арнаути-християни 9 510Власи-християни 77 267Власи-мохамедани 3 500Евреи 67 840Цигани-християни 19 500Цигани-мохамедани 35 057Черкези 2 837Сърби-християни 400Сърби-мохамедани 300Арменци 300
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Европа съществуват много региони, които фигурират в картите от Средновековието до наши дни, на чиято територия живеят различни етноси и чиято територия е част от различни държави. Например Силезия е на територията на днешните Полша и Чехия. Панония-Унгария и Хърватска. Банат-Сърбия и Румъния. Брабант-Холандия и Белгия. Савоя-Италия и Франция. Остров Тасос също е част от географската област Македония, но там никога не се е говорил език подобен на езика, който се говори днес в Скопие. Ами Солун?
95
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Създаването на нация на регионален или провинциален принцип е безумие. Например в Германия региони като Швабия или Бавария имат свои характерни наречия, уникални особености в архитектурата и фолклора и дори могат да се похвалят с някаква история като самостоятелни държавни субекти, но разглеждането им като нещо отделно от цялата немска нация би довело до изопачаване на действителността. Ако утре бъде създадена баварска нация, тя би си присвоявала немската история така като го прави днес БЮРМ.
94
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Тези са изгубени в нищото. Блеят нагоре надолу като изгубени овце ,докато не си намерят стопанина или кумчо вълчо.
93
2
 
2
 
! Отговори
густо преди 11 години
Днес ще отида на излет до Средновековния дворец,може да посетя и Първата Балканска Болница
92
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Македонизмът се появява като самостоятелна идея през втората половина на 19-и век и бива използван като инструмент на великосръбската доктрина. Целта му е формиране на отделна славянска народност в Македония и отделянето й от българския етнос." Малко хора в България знаят, че сръбските шовинистични *** са имали план за изкуствено създаване на далматинска нация и отделянето и от хърватския етнос. В ход е било и създаването на история за тази нова измислена нация. Само че не е минал номера
91
2
 
19
 
! Отговори
Цар Самуил преди 11 години
До MakedonecДа знаеш, че скоро не се бях смял така сутрин! Каква държава сте вие бе! Какви македонци сте, след като говорите на български и всички ви разбират и защо се редите на опашки за български лични документи и тогава ви е изгодно да сте българи! Кучета долни! Никакъв ЕС за вас!
90
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През 37 A.D Mизия е станала Римска провинция. През 44 А.D последния Тракийски Цар Roemetalkes ||| e бил убит и през 45 A.D по времето на Римския Император Клавдий , Цяла Тракия е Римска Провинция. Имената по картите са Римски. Когато Българите слизат на юг от Панония , през 5 век, преименуват всички Римски имена на Български. Аксиус е преименувана на Вардар. Картата е от 1700 и се пишат Римските имена? Кое е Македонско ?
89
4
 
25
 
! Отговори
klod_si преди 11 години
Здравейте. Всеки ден чета за Македония и за глупостите, които пишат. Само знам, че заради тази Македония, губим Беломорска Тракия с излаз към Бяло море. Пролели сме българска кръв за Македония, включително и моите деди. Писна ми от Македония. Както баба ми казва "Да си *** от болестта".
88
4
 
12
 
! Отговори
албански реотан преди 11 години
шиптърската паламарка, мазно и бавно, но ситурно, навлизаааа...
87
4
 
0
 
! Отговори
теле с каска преди 11 години
В Македонско има ли елени ?На една стара карта видях,че е имало преди,но сега няма.Фолклорна следа още не съм открил
86
4
 
7
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Охохохохахахахах глейте го тоя горе на рисунката бре хора ,гле какви мустаци са му нарисували сръбчетата , е нема такава комедия.
85
5
 
15
 
! Отговори
койдае преди 11 години
Както е известно, българския народ е изключително ***. Македонците обаче много отдавна са ни надминали по този показател.
84
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Ейй криви скопски глави ,ей. Ни се води ни се кара , Дайте им луната та белким замълчат.