Албанците "по всички албански земи" честват 100 г. независимост

Скопие "почервенява" от албански знамена
Обновена: 22 ное 2012 16:47 | 21 ное 2012 18:48, Елка Василева
169
Албанците "по всички албански земи" честват 100 г. независимост
Скопие ще бъде покрито с албански знамена. Снимка: архив, Reuters

По повод 100-годишнината на независимостта на албанската държава столицата Тирана подготвя за 28 ноември гигантска 4-тонна торта, предаде македонската агенция МИА.

За „историческата“ торта е създадена специална комисия, която съобщи, че заедно с тортата ще бъдат приготвени и 7 милиона вилички – символично по една за всички албанци на Балканите, така че те заедно да отбележат празника.

Тортата ще бъде украсена с албанските национални символи, в средата ще е изобразен орел в червен и черен цвят, ще има и маслинови клонки, символ на мира.

За направата на тортата доброволно ще работят сладкарски работници. Ако се продаде, тя ще струва 3,6 милиона леки  (около 25 600 евро).

Още по темата

Тази инициатива се сторила интересна на премиера Сали Бериша, който на заседание на правителството поискал от местната власт в Тирана да намери подходящо място на площад „Скендербег“, където да бъде изложена тортата.

Освен тортата, която ще заема 400 квадратни метра, правителството ще заколи за курбан хиляда овце и още толкова агнета, като печеното месо ще бъде раздадено на „всички албанци в Албания и тези от албанските земи“, които заедно ще отпразнуват големия ден.

В деня на 100-годишнината на независимостта на Албания пък Скопие ще бъде покрито със знамена на Албания и ще бъде оцветено в червено-черно, съобщиха от неправителствената организация „Разбуди се“, предаде агенция Макфакс.

Стотици албански знамена ще бъдат подарени на албанците, които да ги издигнат на видни места като балкони, дворове, къщи, магазини.

„Изразяваме почит към високото национално самосъзнание на всички, които без да се двоумят, се присъединиха към нашата инициатива, за да направим Скопие червено в духа на най-големия албански национален празник. Така Скопие ще изпрати най-топъл поздрав на Валона и Тирана“, заяви Теута Златку от „Разбуди се“.

Миналата седмица една от партиите на албанците в Македония Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ започна акция за издигане на знамена в общините, в които албанците са мнозинство. Лидерът на партията Али Ахмети повлече крак в района на град Кичево. На 30-метров пилон в частна нива беше издигнато 6-метрово албанско знаме. Така беше заобиколен законът, съгласно който пред официална институция задължително трябва да има поставено и държавното знаме.

В столицата на Косово Прищина в понеделник бе издигнато 12-метрово албанско знаме, предаде изданието Preportr. Коприненият флаг бе издигнат вместо косовското знаме на един от главните входове към южната част на Прищина. Албанското и косовското знаме бяха поставени на правителствени, обществени и частни сгради. Знамената могат да се видят и на автомобили и на коли на градския транспорт в Прищина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
10
 
! Отговори
Na6io преди 11 години
Xa da vi e otzat na skopskite mekereta ,sega Albansko zname po-kasno i rezanica s silno navezdane xaxaxaxaxa.
3
2
 
27
 
! Отговори
georgi преди 11 години
gorkite "drevni" makedonci!!!!!!
2
3
 
52
 
! Отговори
ZLA преди 11 години
Жалко за българска Македония!Скоро ще стане Шиптария!
1
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми в скоро време албанците ще са ни комшии по граница след като на макетата 15 години не им увира главата.....