Албанците "по всички албански земи" честват 100 г. независимост

Скопие "почервенява" от албански знамена
Обновена: 22 ное 2012 16:47 | 21 ное 2012 18:48, Елка Василева
169
Албанците "по всички албански земи" честват 100 г. независимост
Скопие ще бъде покрито с албански знамена. Снимка: архив, Reuters

По повод 100-годишнината на независимостта на албанската държава столицата Тирана подготвя за 28 ноември гигантска 4-тонна торта, предаде македонската агенция МИА.

За „историческата“ торта е създадена специална комисия, която съобщи, че заедно с тортата ще бъдат приготвени и 7 милиона вилички – символично по една за всички албанци на Балканите, така че те заедно да отбележат празника.

Тортата ще бъде украсена с албанските национални символи, в средата ще е изобразен орел в червен и черен цвят, ще има и маслинови клонки, символ на мира.

За направата на тортата доброволно ще работят сладкарски работници. Ако се продаде, тя ще струва 3,6 милиона леки  (около 25 600 евро).

Още по темата

Тази инициатива се сторила интересна на премиера Сали Бериша, който на заседание на правителството поискал от местната власт в Тирана да намери подходящо място на площад „Скендербег“, където да бъде изложена тортата.

Освен тортата, която ще заема 400 квадратни метра, правителството ще заколи за курбан хиляда овце и още толкова агнета, като печеното месо ще бъде раздадено на „всички албанци в Албания и тези от албанските земи“, които заедно ще отпразнуват големия ден.

В деня на 100-годишнината на независимостта на Албания пък Скопие ще бъде покрито със знамена на Албания и ще бъде оцветено в червено-черно, съобщиха от неправителствената организация „Разбуди се“, предаде агенция Макфакс.

Стотици албански знамена ще бъдат подарени на албанците, които да ги издигнат на видни места като балкони, дворове, къщи, магазини.

„Изразяваме почит към високото национално самосъзнание на всички, които без да се двоумят, се присъединиха към нашата инициатива, за да направим Скопие червено в духа на най-големия албански национален празник. Така Скопие ще изпрати най-топъл поздрав на Валона и Тирана“, заяви Теута Златку от „Разбуди се“.

Миналата седмица една от партиите на албанците в Македония Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ започна акция за издигане на знамена в общините, в които албанците са мнозинство. Лидерът на партията Али Ахмети повлече крак в района на град Кичево. На 30-метров пилон в частна нива беше издигнато 6-метрово албанско знаме. Така беше заобиколен законът, съгласно който пред официална институция задължително трябва да има поставено и държавното знаме.

В столицата на Косово Прищина в понеделник бе издигнато 12-метрово албанско знаме, предаде изданието Preportr. Коприненият флаг бе издигнат вместо косовското знаме на един от главните входове към южната част на Прищина. Албанското и косовското знаме бяха поставени на правителствени, обществени и частни сгради. Знамената могат да се видят и на автомобили и на коли на градския транспорт в Прищина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Гочо: така беше, да. Но родоотстъпниците "македонци" не заслужават да ги защитаваме. Нали сме били "фашистички окупатори".
23
1
 
8
 
! Отговори
Istinata... преди 11 години
Nqma ni6to bulgarsko v tezi horica jiveeiki na teritoria makedoniq.Ako bqha bulgari tova do sega otdavna da sa im *** maikata na shiptarite.
22
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ал кайда разполага с бази в Албания и взривеният автобус в Бургас може да е дело на албанци.
21
9
 
23
 
! Отговори
Гочо преди 11 години
Когато шиптарите нападнаха Македония бяхме в повишена бойна готовност .Готови бяхме в най-новата ни история да се намесим в конфликта . Тогава и оръжие и армия имахме . Уви Клинтън скръцна на помияра васал Пешо Стоянов Косатката и той веднага разпореди да огасим танковете . Нека не забравяме че първият и най-успешен протест бе по времето когато Петър Стоянов бе президент и се правеха на разсеяни за повишаване на заплатите . От тогава започна разформироването на неудобната БГ Армия НАЗДРАВЕ ВИ
20
1
 
18
 
! Отговори
До Орце преди 11 години
Вие садете дръвчета,но много не се навеждайте.
19
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Албания е страната в Европа, разширила се териториално най-много след Втората световна война и която ще стане основна заплаха и за България в бъдеще при евентуален антибългарски съюз с Турция.
18
0
 
14
 
! Отговори
Eмо преди 11 години
МНОГО ИНТЕРЕСНО!Тази сутрин всички македонски медии гърмяха с тази новина с много снимки и гневни отзиви,а в момента всички са я изтрили сякаш не я е имало.А имаше даже снимки на кашоните с 40 000 знамена от Албания.
17
15
 
4
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Nema den da ne se pisuva nesto za Makedonija normalno poveceto vo negativna konotacija.Denot na Albanskoto zname e star praznik koj i do sega go praznuvaa no ocigledno sega posto e 100 godisnina nesto povece i tolku.Megu drugoto sega na 25 noemvri Premierot Gruevski e vo sluzbena poseta na Albanija sto e dobar poteg.Osven losoto za nas zosto tie vasi novinari ne napisat i nesto dbro za nas.Eve denes e DEN NA DRVOTO i se posadeni 3.000.000 drvca vo drzavata,potoa imame za Evropski priliki rekord
16
12
 
14
 
! Отговори
zz преди 11 години
М....ВИ ШИПТАРСКА !!!
15
2
 
42
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Официално 60% от албанците са мюсюлмани, 25% православни и 15% католици. Реално по-голямата част са атеисти/агностици или слабо вярващи, заради държавния атеизъм наложен от Енвер Ходжа. Не ги бъркай с косоварите, които са 100% мюсюлмани. Впрочем от всички държави на Балканите (без Хърватия) единствено Албания не ни е правила мръсно, а и сме имали общи исторически противници (Сърбия, Гърция). Религията не е единственото нещо, което определя човек, не бъди толкова ограничен.Скендербег е християнин
14
2
 
27
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Да запалим по една свещ за Македониния!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Г. Т ако имах кинти на минутата ! Та Нова Зенладия е рай !
12
3
 
17
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 11 години
100 години шиптърска държава!
11
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A DA VIE SLADKA ALBANSKATA TORTA !!!! PROSTI MAKETA ....
10
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На макетата сигурно им изтръпнаха родоотстъпническите дупета.
9
7
 
35
 
! Отговори
българин-християнин преди 11 години
Това е голям проблем.Но той е проблем,защото албанците са мюсюлмани.Ако бяха християни,нямаше да има проблем.Колкото и да се правим на невиждащи,проблемът вече съществува.И той е световен.Създава го ислямската религия.Само чакам да видя,как псевдоинтелектуалци ще говорят,че няма проблем с ислямския свят.Ако е така,пожелавам им дъщерите им,да станат мюсюлмански снахи и да видят,как техните щерки-християнки ще раждат мюсюлманчета.Тази религия трябва да бъде изкоренена от дъно.Иначе,гежко на другия
8
0
 
30
 
! Отговори
коколино преди 11 години
четирима се карат(България, Гърция, Сърбия, фалшивите "Македонци", а накрая Албанците ще спечелят от цялата ситуация
7
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БрЪзо макета - врЪвте дъ уЧте албанскиЙОт език.Да не изколят шиптарте 100 макета послучай юбилея си .Штот те не са културни и толерантни като нас - българите.Ще ви резнат гърлата като стой та гледай.*** !!! Скопие да станело червено от албански знамена ?!?!?! Баси ***....Пфу !!!
6
4
 
22
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
България на...три морета;който не му харесва,да емигрира в Нова Зеландия,или в Папуа Нова Гвинея.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a ve toz sait balgarski li e.?