От Македония люто: България от години ни се изпречва на пътя към ЕС

"Утрински вестник" с нова антибългарска поредица материали
Обновена: 9 яну 2013 12:13 | 8 яну 2013 20:36, Елка Василева
540
От Македония люто: България от години ни се изпречва на пътя към ЕС
Снимка: архив, Reuters

От няколко години България се изпречвала на пътя на Македония към ЕС, като при това я изнудвала да приеме нейното тълкуване на македонското минало.

С това твърдение започва материал, публикуван в „Утрински весник“ под заглавие „Как бяха ликвидирани македонските евреи“ като първа част от поредица, чийто автор е бившият кореспондент на „Нова Македония“ Виктор Цветаноски, известен с жлъчните и остри антибългарски материали.

Още по темата

В публикацията се твърди, че България за пореден път изнудва Македония, като този път била използвана голямата трагедия на македонските евреи, депортирани през Втората световна война в лагера „Треблинка“ в Полша (нацисткият концлагер "Треблинка" в окупираната от Германия Полша - бел.ред.). Според автора филмът „Трето полувреме“ толкова разгневил висшите български политически кръгове, че те решили да задвижат мощните лостове, с които разполагат в ЕС като страна членка и да поставят пречки за членството на Македония в Евросъюза.

В материала се твърди, че за София, която искала да се представи пред света с чисто лице, това е болезнена тема и всяко припомняне за нея се приема като ровене в отворена рана, която „те не могат да излекуват, тъй като винаги търсят виновните от другата страна“.

Според автора спасяването на повече от 50 000 евреи в България не може да заличи престъплението от изтреблението на евреите от Македония и Тракия и че за спасяването на българските евреи нямат заслуга нито българският цар, нито правителството, нито парламентът на България, „а отделни лица и народът“.

В интерес на истината България винаги е подкрепяла европейската перспектива за Македония. В края на миналата година обаче страната ни заяви, че подкрепата ни не е безусловна и тя зависи от изпълнението  на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения. България категорично настоява да спре антибългарската кампания в Македония.

Един от отговорите, дошли от Скопие, беше от президента Георге Иванов, който заяви: „Реалната ситуация е, че македонското общество няма никакъв проблем с нито една съседно общество. През каква изкривена призма трябва да гледаме, за да видим в това реално сътрудничество липса или недостиг на добросъседски отношения?“

Остава всеки сам да си тълкува обаче отношението към българите в Македония. Неотдавна „Нова Македония“ писа, че, когато искаш да обидиш някого в Македония, му казваш, че е българин. Обяснението как в историята се стигнало до това българин да е обидна дума в Македония трябва да търсим в историята. В България едва ли трябва да се съгласим създаването на македонска нация да става за сметка на българския народ и на българската история, след като е известно, че македонска нация не съществува преди 1944 г. и че тя е продукт на ожесточената сръбска политика, целяща изтриването на българското национално самосъзнание на населението на Вардарска Македония.

Днес в Македония можеш да се наречеш какъвто искаш – македонец, циганин, турчин, албанец, сърбин, грък – само не и българин.

Вчера Българският културен клуб – Скопие съобщи, че на 2 януари 2013 г. под претекст за проверка за фалшифицирани документи македонски полицаи са направили груб обиск в домовете на шестима граждани на Струмица, всичките с двойно македонско-българско гражданство. След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията.

Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата. Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство. В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


540
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аве тези *** като искат да са макита ги оставете да са такива,за останалите дето са говорещи български и се българеят ги приемете ,само при определени условия(като да не напускат БГ за повече от 3-6 месеца в годината),че и без друго българите станахме сигурно под 6 000 000 с тази Принудена имиграция, дето ни я предлагат като гооооляма оферта ,а ми се вижда ,че тази оферта е целта на някои държави да се настанят на нашето райско място -БЪЛГАРИЯ
12
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-любимото ми е да чета за македонци. Ей толко смях няма на друго място. Трябва да направят едно предаване, в което с леко ироничен глас да четат македонската преса - ще спечели наградата за най-забавно предаване...
11
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
самозабравили се родоизменници. ще ви видя пак след 5 години, как ще се молите на албански в джамиите, докато ви режат главите!
10
1
 
85
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
"Братя" македонци, вие сами си препречвате пътя си към ЕС, ние не искаме да приемате нашето тълкуване на историята, ние искаме да приемете световното тълкуване на историята, което за ваша жалост съвпада с нашата версия. Докато ние сме в ЕС, а вие сте извън него или ще приемете общоевропейските принципи, или ще го духате, това е.
9
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като държава в ЕС и НАТО някаква пишман сепаратиска територия ли ще ни се репчи ???Били писали еми ,вижте ги дечурлигата на титовите партизани.
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте зловещите репресии и убийства на македонците от сърбите - " ПРЕД ТЕЛЕНИТЕ МРЕЖИ ", а сега продължават от съществуващата още зловеща УДБА и техния лакей Груевски : macedonian.free.bg
7
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зомбираните макета, ни наричат нас потомците на хан Аспарух - татари . Това е понеже те са ***, които не си познават историята : "Wikipedia : Хан Кубер е български владетел в Панония и Македония.Син е на хан Кубрат, брат на хан Аспарух и член на рода Дуло . Създател на Куберова България в Македония .Може те да не са татари, защото са потомци на Скендербег, на когото турците дават прозвището Скандер Арнаут, тоест Албанеца Александър .МАКЕТАТА са АРНАУТИ !
6
3
 
62
 
! Отговори
. преди 11 години
и на кого му дреме дали македонците са в ЕС-то? не на мен, във всеки случай:)
5
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не беше България тях нямаше да ги има. Да вземат да се замислят какво им оставиха сърбите като наследство най-сетне.
4
1
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И това е правилната позиция!!! Когато вие жалки макета се биехте в гърдите че не сте българи и в същото врем осквернявахте български гробища и паметници на герои си мълчахте и никой от вашето правителство не излезе да се извини! Какво искате от нас!? Cега ще мълчите и ще ви управляват албанци! Дгд
3
1
 
64
 
! Отговори
Ариана преди 11 години
Любимият ми пластмасов меч.п.с. Вето до дупка.
2
1
 
85
 
! Отговори
Салахадин преди 11 години
Те ще ви нагласят шиптарите,като сте много умни!!Друго не ми се обяснява!!!
1
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
върнете ни танковете!