От Македония люто: България от години ни се изпречва на пътя към ЕС

"Утрински вестник" с нова антибългарска поредица материали
Обновена: 9 яну 2013 12:13 | 8 яну 2013 20:36, Елка Василева
540
От Македония люто: България от години ни се изпречва на пътя към ЕС
Снимка: архив, Reuters

От няколко години България се изпречвала на пътя на Македония към ЕС, като при това я изнудвала да приеме нейното тълкуване на македонското минало.

С това твърдение започва материал, публикуван в „Утрински весник“ под заглавие „Как бяха ликвидирани македонските евреи“ като първа част от поредица, чийто автор е бившият кореспондент на „Нова Македония“ Виктор Цветаноски, известен с жлъчните и остри антибългарски материали.

Още по темата

В публикацията се твърди, че България за пореден път изнудва Македония, като този път била използвана голямата трагедия на македонските евреи, депортирани през Втората световна война в лагера „Треблинка“ в Полша (нацисткият концлагер "Треблинка" в окупираната от Германия Полша - бел.ред.). Според автора филмът „Трето полувреме“ толкова разгневил висшите български политически кръгове, че те решили да задвижат мощните лостове, с които разполагат в ЕС като страна членка и да поставят пречки за членството на Македония в Евросъюза.

В материала се твърди, че за София, която искала да се представи пред света с чисто лице, това е болезнена тема и всяко припомняне за нея се приема като ровене в отворена рана, която „те не могат да излекуват, тъй като винаги търсят виновните от другата страна“.

Според автора спасяването на повече от 50 000 евреи в България не може да заличи престъплението от изтреблението на евреите от Македония и Тракия и че за спасяването на българските евреи нямат заслуга нито българският цар, нито правителството, нито парламентът на България, „а отделни лица и народът“.

В интерес на истината България винаги е подкрепяла европейската перспектива за Македония. В края на миналата година обаче страната ни заяви, че подкрепата ни не е безусловна и тя зависи от изпълнението  на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения. България категорично настоява да спре антибългарската кампания в Македония.

Един от отговорите, дошли от Скопие, беше от президента Георге Иванов, който заяви: „Реалната ситуация е, че македонското общество няма никакъв проблем с нито една съседно общество. През каква изкривена призма трябва да гледаме, за да видим в това реално сътрудничество липса или недостиг на добросъседски отношения?“

Остава всеки сам да си тълкува обаче отношението към българите в Македония. Неотдавна „Нова Македония“ писа, че, когато искаш да обидиш някого в Македония, му казваш, че е българин. Обяснението как в историята се стигнало до това българин да е обидна дума в Македония трябва да търсим в историята. В България едва ли трябва да се съгласим създаването на македонска нация да става за сметка на българския народ и на българската история, след като е известно, че македонска нация не съществува преди 1944 г. и че тя е продукт на ожесточената сръбска политика, целяща изтриването на българското национално самосъзнание на населението на Вардарска Македония.

Днес в Македония можеш да се наречеш какъвто искаш – македонец, циганин, турчин, албанец, сърбин, грък – само не и българин.

Вчера Българският културен клуб – Скопие съобщи, че на 2 януари 2013 г. под претекст за проверка за фалшифицирани документи македонски полицаи са направили груб обиск в домовете на шестима граждани на Струмица, всичките с двойно македонско-българско гражданство. След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията.

Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата. Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство. В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


540
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
1
 
18
 
Отговори
Ташу Мъдин преди 11 години
До Mirin TadicКато ти гледам името - то чисто мъкидонску, ама ти миришеш не сръбско изпражнение!И що като и Кирил и Методий са фиромци не пишете с техните (ваши) букви?!Отговорът е: защото вие не знаете нито какви сте, нито какво искате и най-вече какво ви очаква...
292
1
 
14
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
до Ум нямате-НЕ РАЗКАЗВАЙ ВИЦОВЕ/нарочно пиша с големи букви/ ТОЧНО НАЙ-МЛАДИТЕ СА НАЙ-ЗОМБИРАНИ,ТОЧНО ТЕ СА НАЙ-АНТИЧКИТЕ,ТОЧНО ТЕ ПРЕИЗБИРАТ ПС...ПАТЪТ КОЙТО ИМ Е ПРЕМИЕР,ТОЧНО ТЕ ПЪЛНЯТ НАЦИОНАЛАНАТА АРЕНА "Филип 2" в Скопие и черногорец /някой си Четкович Сергей/ им пее македонската нАродна песна ГРАДЕЛ ИЛИJA МАНАСТИР НА ВРВ НА ПИРИН ПЛАНИНА/позната у нас като градил Илия килия/ това пред десетки хиляди екзалтирани полуидиотчета,и народОТ НЕ Е НЕВИНЕН ТОЙ СИ ГО ХАРЕСВА ГРУЕВСКИ-ЗАТОВА ВЕТО
291
2
 
3
 
Отговори
off преди 11 години
iskam da stane voina s makedonia i da grabna aftomata vsi4ko 6to se dviji tam 6te e pod obstrel
290
16
 
4
 
Отговори
Ум нямате преди 11 години
Ей, не ви ли писна да плюете вече, че и много знаете все! Кой от вас е отишъл в Македония да види как е там наистина? Повечето млади хора нищо не знаят за тези глупости и никак не ги интересува, вие обаче захапвате кокала като бесни кучета, което е и целта на тези статии! Ех, то бива, бива *** народ...ще се самоиозядете някой ден. Македония с нищо не ни пречи, за всичко сами си пречим, ама ви мързи да мислите, нали? По- лесно е да плюете, поне научете български, че е пълно с неграмотници!
289
1
 
8
 
Отговори
Сакън преди 11 години
До CIGO SEKSA: Много даалии,гааджали и милиети пишат тука. Ха сектир, ще ми стоят на бащината държава и ще ми дават акъл и ще ме псуват, кои сте те бе сополиви и миризливи ченгенета от маалата. А пък българите сме тук от над 1300 години, ако на вас не ви харесва в България късайте паспортите и отатък Свиленград или където ви харесва, както са направили нашите деди, които са избягали от Турция и Гърция. А тай-добре на изток в морето.
288
1
 
24
 
Отговори
Аз преди 11 години
Нека ги оставим да си се развиват. Всеки балон се надува до време... Но за ЕС аз не бих ги подкрепил - обикновено гледаш да не внасяш *** в къщата си, а да го изнасяш на определените за това места...
287
1
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво си правил по София бе ***
286
2
 
7
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
И мисля че тоя 666 не е македонец а някакво заядливо човече което просто се кефи да плюе и да го псуват :D
285
2
 
15
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Познавам доста македонци , и като мислене и като манталитет са едно 50 години назад. Много селски и промити мозъци .
284
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Убедих се вече че макето е единственото по Тъпо нещо от комунето :D
283
2
 
2
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
народ, подценяването на "врага", използвам този термин, защото македонската политика е враждебна към България, не е от полза за нас. Трябва да натиснем нашите политици да започнват най-сетне да работят за Родината, а не да се успокояваме с това, че Македония е по-зле от нас, защото не е.
282
1
 
1
 
! Отговори
ВЕЛИК преди 11 години
100% е ***
281
0
 
5
 
! Отговори
тотю от Бургас преди 11 години
Макдоналсите пак се напъват. Да им дадем шанс. Не пречи на противника когато греши.
280
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 11 години
*** иска помощи от България
279
1
 
3
 
! Отговори
666 е смешник преди 11 години
Колко си смешен 666
278
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Малко са нашите *** че и тия да храним
277
1
 
10
 
! Отговори
фа преди 11 години
Тоя пък *** 666 тругнал София с това пробито село скопие да ми сравнява бегай да доиш македонските овце бе ***
276
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАК ИМ Е НА бЪЛГАРИТЕ! Този цирей трябваше да се заличи с помощта на Гърция още преди години! "Хитрите", "византийски" сметки на българите относно скопянците излязоха криви! Ама сега е късно, няма кой да ги чуе! Циреят се превръща в гангрена!!!!
275
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма държава с име Македония !!!Спрете да слагате на държавата БЮРМ име на географска област Македония . Ако за някои пишещи тук е обяснимо , то за списващите статии е абсолютно недопустимо проявеното невежество.Крайно време е България да осъди престъпленията срещу българите в това изкуственно формирование БЮРМ и да запазим историята си , защото това са корените без които не би могло нито едно "възкресение " на изтрадала Майка БЪЛГАРИЯ
274
0
 
3
 
! Отговори
Ххх преди 11 години
ГИго секса аз ако го набия на *** съм сигурен че ще и направя *** и пу..та една дупка