Глаголицата била македонска, че и по-стара от гръцката

Много по-големи народи от македонския не са създали собствена писменост
Обновена: 23 май 2013 20:10 | 23 май 2013 20:09, Елка Василева
206
Глаголицата била македонска, че и по-стара от гръцката
Снимка: архив, Булфото

Славянската писменост е по-стара от гръцката, смята македонският поет и критик Милош Линдро. Малко народи в Европа имат празник като македонския, посветен на светите братя Кирил и Методий и затова трябва да се гордеем с тях, пише „Нова Македония“.
     
„Да си честитим този наш голям и прекрасен празник на писмеността. Трябва да сме горди с нашите предци, които са ни оставили в наследство цели две азбуки: глаголицата и кирилицата. Можем да наречем това дар от съдбата. Трябва да имаме предвид, че много по-големи народи от македонския не са създали собствена писменост, а са заели някоя друга. Да не забравяме, че папа Йоан Пети (очевидно става дума за папа Йоан Павел II – бел.ред.) предложи и през 1980 г. светите Кирил и Методий бяха обявени за светци покровители на Европа. В този смисъл делото на св. св. Кирил и Методий е епохално“, е категоричен Линдро, цитиран от вестника.

Според Линдро гърците не са приели писмеността си от някакви загадъчни малоазийски или северноафрикански финикийци, а всъщност ставало дума за южните славяни. Така той твърди, че славянската писменост е по-стара от гръцката и съответно славяните са по-стар и по-цивилизован народ от елините.

Линдро обаче не спира дотук – той твърди още, че глаголицата е азбучна система, която е по-стара не само от кирилицата и от гръцката азбука, но и от латинската азбука. Според него нямало да е грешка, ако това твърдение се разпростре дори върху грузинското, еврейското и т. нар. коптско писмо, тъй като при тях се били запазили следи от съвършената подредба на глаголицата.

„Нова Македония“ пише още, че тази година се навършват 1 150 години от моравската мисия на славянските първоучители св. св. Кирил и Методий. „Това е възможност да обърнем поглед към тяхното дело с благодарност и чувство на гордост, че принадлежим към народ, чиито далечни корени черпят сила от Кирило-Методиевото дело“, пише вестникът.

В славистичната научна общественост било общоприето, се твърди в публикацията, че първите славянски книги били написани на езика на македонските славяни от околността на Солун, езика, който е бил близък на братята Кирил и Методий, творците на първата славянска азбука – глаголицата.

За см. Климент и св. Наум и дейността на Охридската книжовна школа пък било характерно използването на глаголицата до 12 век, за разлика от Преславския център, който много рано приел кирилицата, се твърди самоуверено в публикацията.

Глаголическото писмо на най-старата македонска писменост се свързва с глаголицата, използвана в Моравия и Панония, пише още „Нова Македония“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите са асимилирани турци.Днес е останало само името им.
164
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Окончателно се убедих, че макетата никога няма да имат потопеница /подводница/, поради простата причина, че с толкова много празни глави, ще невъзможно да се потапят. *** *** да идат в Белград и проверят кой им написа "съвременният македонски" език и да не петнят имената на Кирил и Методи...
163
0
 
2
 
! Отговори
KARAKA4ANKA преди 10 години
Добре че има такива балъци като вас че да си лапам партийните субсидийки 48 милиончета а вие *** от глад
162
5
 
1
 
! Отговори
AHILES преди 10 години
nema ni vulgare ni makedonac vsi e GRECEE smotani narodi
161
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най-лесния начин един македонец да ме впечатли е да си,признае че е българин, другото е приказки
160
5
 
20
 
! Отговори
Никола од Скопје преди 10 години
До Анониментака е брате е ова е тоа што ние го сакаме , да си подадеме рака братски и секо да има право да каже што си мисли, верувате ние Македонците не сме против вас и сакаме да живееме братски со вас но политиката за жал ни ги расипува односите се надевам неко ден ке сфатите и вие дека грешите за некои работи и за вашиот однос кон нас, како и да е ние ве почитуваме како наш братски народ. Поздрав од Скопе
159
3
 
29
 
! Отговори
Дедо Пешко преди 10 години
Бракя ,я сакам да кажувам дека и азбуката на древните египтяни е македонско дело ,последните открития категорично сочат това ,Първиот фараон на Египет е роден в Скопие во средата на 58 век преди новата ера .и се е преселил в Египет с с първиот камион МАЗ /Македонски автомобилен завод/ И не е само това ,според бележити мексикански учени дека са изследвали календарот на маите ,он е бил взаимстван от календарот на древните макета ,а корените на тиа ,маите ,е некъде по албанската граница .ПОКЛОН...
158
2
 
8
 
! Отговори
денден преди 10 години
Да се хванат да прочетат малко че да говорят глупости:) макетата не струват още
157
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
За произхода на глаголицата -eurochicago/2013/05/za-proizhoda-na-glagolitsata/
156
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
трябва да седнем на мелнишко вино и агне на шиш и ще се разберем по въпроса!
155
15
 
14
 
! Отговори
М преди 10 години
Живея в България, но съм горд че съм Македонец.
154
29
 
8
 
! Отговори
реал.историк преди 10 години
Българите винят македонците в изопачаване на историята - ХАХАХА - лъжецът вика "дръжте лъжеца"!
153
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА ГРЪЦКАТА НЕЗНАМ САМО ЗНАМ ЧЕ МАКЕДОНЦИТЕ НЕ ПРОМЕНИХА НИЩО ОТ ОРИГИНАЛНАТА АЗБУКА НА БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОДИ. ПРЕДИ 1944 ГОДИНА СЕ ПИШЕШЕ И В БЪЛГАРИЯ ХЛЕБЪ МЛЕКО КАКТО ГО ПИШАТ И В МОМЕНТА МАКЕДОНЦИТЕ. СЛЕД КАТО КОМУНИСТИТЕ ВЗЕХА ВЛАСТА НИ ПРОМЕНИХА НЕ САМО МИСЛЕНЕТО И ЖИВОТА НО И АЗБУКАТА И ГОВОРА.
152
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като всяка измислена държава и Македония няма да просъществува повече от 50 години...Колкото и да се напъва мишока не може да стане лъв,макар че има дълга опашка:)
151
0
 
26
 
! Отговори
... преди 10 години
Македония обявила война на САЩ. Първия ден Ню Йорк путошен, изравнен със земята. Втори ден Вашингтон изравнен със земята. На третия ден Лос Анджелис също. От Американското пoсолство се обадили в Македония и рекли: "Ей само да ви намерим на картата и майката сме ви е*али"
150
3
 
28
 
! Отговори
пахахах преди 10 години
Паднах от смях докато чета тези глупости. Как така глаголицата била създадена преди 1200 години, а пък била по-стара от гръцката. Тез макита в кой свят живеят? Тяхната история се уповава на научната фантастика. Сиг ако ги питаш, ние сме неосъзнати източно-македонци. :DD:
149
4
 
38
 
! Отговори
BG преди 10 години
На вниманието на всички дето се пишат на български политици - само заради подобни изказвания че Кирил и Методий били "македонски братя" и че това била "македонска култура и писменост" България трябва тотално да наложи вето на БРЮМ за ЕС, никакви компромиси !!!А оня уродлив предател Желев, дето ги призна - жив трябва да го одерем на пред паметника им !Представятели си ако те влезнат в ЕС ?! Бас ловя че ще поискат България да бъде прекръстена на Македония !
148
4
 
23
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Да, и Ал Македонски е македонец,-слънцето свети само за тях и се върти около тях-половината свят е техен-те са измислили колелото и топлата вода и сигурно са открили огъня-и те са си имали пирамиди като в ЕгипеД-нашата азбука са я измислили те/или ще кажат,че Св.св Кирил и Методи са македонци/...и т.н...Ей, писна ми да им слушам македонските простотии, сътворени в момент на сляп национализъм базиран и подплатен със солидни дози ракия и плескавици без никакви научни доказателства!!!
147
4
 
22
 
! Отговори
Христина преди 10 години
Живея в Кипър, но съм горда че съм българка.
146
3
 
27
 
! Отговори
Имах две котки преди 10 години
в къщи. Стана така че си взех и кученце. Съвсем малко, сляпо още. И котомбасите го възпитаваха от малко - хранене,навици,хигиена - все от тях гледаше и с други кучета не се беше срещало. Та веднъж ми дойдоха на гости приятели и бяха шокиране как кучето (вече голямо), ли лиже старателно лапата и се търка по муцуната с нея (типично по котешки). И си мисля че и македонците са така - от малки им промиват мозъците и им говорят и учат какви да се смятат (антички). И накрая забравят какви са всъщност.