Глаголицата била македонска, че и по-стара от гръцката

Много по-големи народи от македонския не са създали собствена писменост
Обновена: 23 май 2013 20:10 | 23 май 2013 20:09, Елка Василева
206
Глаголицата била македонска, че и по-стара от гръцката
Снимка: архив, Булфото

Славянската писменост е по-стара от гръцката, смята македонският поет и критик Милош Линдро. Малко народи в Европа имат празник като македонския, посветен на светите братя Кирил и Методий и затова трябва да се гордеем с тях, пише „Нова Македония“.
     
„Да си честитим този наш голям и прекрасен празник на писмеността. Трябва да сме горди с нашите предци, които са ни оставили в наследство цели две азбуки: глаголицата и кирилицата. Можем да наречем това дар от съдбата. Трябва да имаме предвид, че много по-големи народи от македонския не са създали собствена писменост, а са заели някоя друга. Да не забравяме, че папа Йоан Пети (очевидно става дума за папа Йоан Павел II – бел.ред.) предложи и през 1980 г. светите Кирил и Методий бяха обявени за светци покровители на Европа. В този смисъл делото на св. св. Кирил и Методий е епохално“, е категоричен Линдро, цитиран от вестника.

Според Линдро гърците не са приели писмеността си от някакви загадъчни малоазийски или северноафрикански финикийци, а всъщност ставало дума за южните славяни. Така той твърди, че славянската писменост е по-стара от гръцката и съответно славяните са по-стар и по-цивилизован народ от елините.

Линдро обаче не спира дотук – той твърди още, че глаголицата е азбучна система, която е по-стара не само от кирилицата и от гръцката азбука, но и от латинската азбука. Според него нямало да е грешка, ако това твърдение се разпростре дори върху грузинското, еврейското и т. нар. коптско писмо, тъй като при тях се били запазили следи от съвършената подредба на глаголицата.

„Нова Македония“ пише още, че тази година се навършват 1 150 години от моравската мисия на славянските първоучители св. св. Кирил и Методий. „Това е възможност да обърнем поглед към тяхното дело с благодарност и чувство на гордост, че принадлежим към народ, чиито далечни корени черпят сила от Кирило-Методиевото дело“, пише вестникът.

В славистичната научна общественост било общоприето, се твърди в публикацията, че първите славянски книги били написани на езика на македонските славяни от околността на Солун, езика, който е бил близък на братята Кирил и Методий, творците на първата славянска азбука – глаголицата.

За см. Климент и св. Наум и дейността на Охридската книжовна школа пък било характерно използването на глаголицата до 12 век, за разлика от Преславския център, който много рано приел кирилицата, се твърди самоуверено в публикацията.

Глаголическото писмо на най-старата македонска писменост се свързва с глаголицата, използвана в Моравия и Панония, пише още „Нова Македония“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
3
 
26
 
! Отговори
BG преди 10 години
Прави ли ви впечатление обаче че ако влезете в сайта на някой македонски весник - 99 % от коментарите са на латиница ?!?!Доста странно за държава която твърди че "открила килилицата" и че Кирил и Методий били "македонски братя" И още - "държава " която плюе непрекъснато България че не била демократична и не и е мястото в ЕС - пробвайте да пуснете коментар в накой техен сайт - ще го публикуват, ама друг път! За разлика от тук където няма проблем с простотиите на Македонец, например !
144
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Та има ли нещо хубаво в този свят, което да не е македонско?! Жалка, комлексирана ***!
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До MAKEDONEC 161 Не забравяй обстоятелствата .След големи световни катаклизми всички гледат какво могат да извлекат като полза...Наверно знаеш за схизмата между Константинополската църква и Ватикана.Сега св.св.Петър и Павел са равноапостоли ,но тогава,когато е била схизмата (взаимно проклятие) ,борбата за влияние в региона е била доста интензивна.Сестрата е била верна на църквата на Павел(Ватикана),а Британия е най-важният международен фактор след световната война........
142
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой каквото ще да казва , но е безспорно завоевание на св.св.Кирил и Методий ,разбиването на триезичната догма.До тяхното несравнимо дело ,Бог е можело да бъде славен само на еврейски,гръцки и латински. Те нареждат и българският език сред свещенните езици...За съжаление ,след като се освобождаваме от османската империя , са провеждани толкова езикови реформи ,че сега имаме езиков проблем с хората от територията на Македония(която скоро признахме и за държава)...Неуките нямат държава !
141
17
 
5
 
! Отговори
MAKEDONEC преди 10 години
Според информациата на католичката сестра Augustine Bewicke од St. Paul's Hospital во Солун, коа а доставила до британската делегациа на версаската мировна конференциа 1919 г. истакнува дека до 1913 г. во Солун имало околу 10.000 католици, "словени, кои се нарекуваат Македонци и она што тие го посакуваат е автономиа под Европска контрола" (Public Record Office (London) Foreign Office Document 608/44. Peace Conference (British delegation), 1919).
140
6
 
30
 
! Отговори
Националист преди 10 години
Македония?????Това даже не е област...някакво крайче от БЪЛГАРИЯтам явно живеят луди хора,които ,ако имахме политици и дипломати,отдавна трябваше да не съществуват на картата на европа
139
9
 
25
 
! Отговори
илко преди 10 години
крайно време е македония да бъде изтрита от лицето на земята, и да останат само неприятен спомен :)
138
5
 
39
 
! Отговори
Kaka Пена преди 10 години
До Анонимен"Нема друг такъв народ, който да е дал толкова хумор и забава на съседите си и останалия свет"Много точно!!!
137
6
 
26
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Четете житието на Кирил и Методи ; житието на Григорий Цамблак ; Паисиевата история и т.н. Когато историята се пренаписва със съображения от политически характер (да не обидим др.Брежнев или др.Чаушеску) се получват изкривявания с исторически последствия...Просто попитайте вашите руски събеседници дали знаят ,че Григорий Цамблак е патриарх на Великата Литовска империя(днешна Белорусия).Знаят ли кой е Киприян Български (Патриарх Киевски ,Московски и на цяла Русия)...........
136
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе вие още ли не сте разбрали, че Адам и *** са първите македонци? Ако не са били тези две велики македонски създания и човечеството нямаше да съществува.
135
5
 
28
 
! Отговори
p преди 10 години
Тия македонци са уникални ***
134
7
 
43
 
! Отговори
хасан преди 10 години
Мен като турчин (но все пак български гражданин) ме дразнят тея прости македонци, а вас християните не знам. Как не се предприемат никакви мерки нито от правителството, нито от народа. А все плачите подир тея нехранимайковци македонците, странна работа е бг народа :). Не е луд който яде баницата
133
12
 
7
 
! Отговори
до ПАТРИОТ преди 10 години
И аз бях в полша и там казват че пишем на руски,и че братята са македонци
132
0
 
12
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Ако не е било желанието на Симеон велики да се нарече 'цар на българи и ромеи" ,нямаше да бъдат така бързо преписани богослужебните книги на кирилица.За да можело новозавладяното население да ползва графичното и фонетично сходство на двете азбуки.Глаголицата графично прилича на тибетските азбуки.Има 44 знака(много от тях за дифтонги) и по-точно е отговаряла на особеностите на българския език по онова време...
131
0
 
23
 
! Отговори
Черноризец Храбър преди 10 години
Ако нашето правителство е на мястото си, всяка подобна провокация трябва да е повод за предизвикване на европейските институции да осъдят поведението на скопските сърбомани-еничери. Никакви отстъпки на тези отцеругатели в опита им да си измислят несъществуващ "национален идентитет"! Само ще запитам неграмотника от МАНУ: а къде забрави караджицата - и тя ли е по-стара от др. азбуки? Че нещо не виждам в Скопие да употребяват азбуката на светите братя ...
130
2
 
34
 
! Отговори
7 преди 10 години
Като е тяхна глаголицата защо са приели и ползват кирилицата на лошите ***????Глаголица - създадена в КонстантинополКирилица -създадена във Велики ПреславДа си македонец е диагноза
129
3
 
7
 
! Отговори
Patriot преди 10 години
Az sum u4itel!Pi6a ot 4ujbina i za sujelenie njamam Kirilitza na kvaviaturata.Az kato bulgarin se gordeja s vsi4ko bulgarsko,no za sujalenie ne vinagi moga da go dokaja.Slovatzite naprimer su6to imat prez uli praznik na slavjanskata azbuka napisana ot Kiril i Metodii,no te ne sa suglasni,4e dvamata bratja sa Bulgari.V tjahnata istoria tova ne go pi6e.kazvat,4e sa do6li ot Moravia i tolkova.Kak da gi ubedja?Su6toto e i s rusnatzite.Te kazvat,4e nie pi6em na tjahnata azbuka a ne obratno.
128
2
 
21
 
! Отговори
1 преди 10 години
еееее.......скоро ше пишат на албански...
127
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия индивиди пишат на посръбчена кирилица с тук-таме латински букви и смеят да претендират за нашата азбука. Княз Борис I ще се обърне в гроба, ако разбере как се отнасят с неговото епохално дело.
126
2
 
23
 
! Отговори
Като преди 10 години
е македонска, що има сръбски букви У нея? Хайде, холан!