Глаголицата била македонска, че и по-стара от гръцката

Много по-големи народи от македонския не са създали собствена писменост
Обновена: 23 май 2013 20:10 | 23 май 2013 20:09, Елка Василева
206
Глаголицата била македонска, че и по-стара от гръцката
Снимка: архив, Булфото

Славянската писменост е по-стара от гръцката, смята македонският поет и критик Милош Линдро. Малко народи в Европа имат празник като македонския, посветен на светите братя Кирил и Методий и затова трябва да се гордеем с тях, пише „Нова Македония“.
     
„Да си честитим този наш голям и прекрасен празник на писмеността. Трябва да сме горди с нашите предци, които са ни оставили в наследство цели две азбуки: глаголицата и кирилицата. Можем да наречем това дар от съдбата. Трябва да имаме предвид, че много по-големи народи от македонския не са създали собствена писменост, а са заели някоя друга. Да не забравяме, че папа Йоан Пети (очевидно става дума за папа Йоан Павел II – бел.ред.) предложи и през 1980 г. светите Кирил и Методий бяха обявени за светци покровители на Европа. В този смисъл делото на св. св. Кирил и Методий е епохално“, е категоричен Линдро, цитиран от вестника.

Според Линдро гърците не са приели писмеността си от някакви загадъчни малоазийски или северноафрикански финикийци, а всъщност ставало дума за южните славяни. Така той твърди, че славянската писменост е по-стара от гръцката и съответно славяните са по-стар и по-цивилизован народ от елините.

Линдро обаче не спира дотук – той твърди още, че глаголицата е азбучна система, която е по-стара не само от кирилицата и от гръцката азбука, но и от латинската азбука. Според него нямало да е грешка, ако това твърдение се разпростре дори върху грузинското, еврейското и т. нар. коптско писмо, тъй като при тях се били запазили следи от съвършената подредба на глаголицата.

„Нова Македония“ пише още, че тази година се навършват 1 150 години от моравската мисия на славянските първоучители св. св. Кирил и Методий. „Това е възможност да обърнем поглед към тяхното дело с благодарност и чувство на гордост, че принадлежим към народ, чиито далечни корени черпят сила от Кирило-Методиевото дело“, пише вестникът.

В славистичната научна общественост било общоприето, се твърди в публикацията, че първите славянски книги били написани на езика на македонските славяни от околността на Солун, езика, който е бил близък на братята Кирил и Методий, творците на първата славянска азбука – глаголицата.

За см. Климент и св. Наум и дейността на Охридската книжовна школа пък било характерно използването на глаголицата до 12 век, за разлика от Преславския център, който много рано приел кирилицата, се твърди самоуверено в публикацията.

Глаголическото писмо на най-старата македонска писменост се свързва с глаголицата, използвана в Моравия и Панония, пише още „Нова Македония“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
6
 
! Отговори
До Пеце преди 10 години
*** не са ти виновни днес.бг. Нещо да са си измислили? Ако т.нар. държава БЮРМ престане с идиотските си изцепки, никой нищо няма да й пише на сметката... даже като си помисля никой няма и да я забелязва. Изобщо, на кой му пука за БЮРМ?!
84
4
 
7
 
! Отговори
:) преди 10 години
До .Да и аз си мисля че Батман е от прилеп... (ако не батмат то дядо му със сигурност)Македонците са шопи от големия шоплък - вижте википедиа къде е шоплъка според сърбите Йован Цвиич - председател на Сръбската кралска академия и ректор на Белградския университет преди югославия и тито да измислят македония - :) Само дървен шоп може да си науми че е потомък на Александър Македонски и после ходи го разубеди... няма смисълк
83
4
 
18
 
! Отговори
хах преди 10 години
Wikipedia: The Cyrillic script or azbuka is an alphabetic writing system. It is based on the Early Cyrillic, which was developed in the First Bulgarian Empire during the 10th century AD at the Preslav Literary School. Ако не вярвате на wikipedia, потърсете други английски или руски източници. Навсякъде ще пише едно и също просто, защото това е истината.
82
4
 
13
 
! Отговори
Пламен преди 10 години
Боже,Боже,питам се дали има нейде една по-голяма лудница та да ги приеме всичките тези СКОПСКИ пациенти!?
81
0
 
0
 
! Отговори
atcomtatz преди 10 години
ли вълнички с обща точка - стилизирани крилца. кирилицата е самобитна писменост възникнала в Бг, представлява заглавно гръцко писмо с добавени характерни букви.Възникнала е вероятно преди глаголицата и с нея е записвано изгл. първо на древнобълг език, а после след христ - и на славянски, като по-късно е приписана на св. Кирил и по този начин естанала официална, свещена
80
3
 
3
 
! Отговори
atcomtatz преди 10 години
Некои уточнения1.Държава Византия никога не е съществувала. това е късна измислица на италианските историци възрожденци, вкл. петрарка. Имоло е негативен характер2.невежеството на сърбомакедонистите не бива да ни учудва. Глаголицата е оригиналната азбука създадена от св. Кирил. тя носи отпечатъка на старите български руни, видно от графиката и нименованията на голяма частот буквите, които звучат тайнствено и неславянски. Прим "фрът" - значение фърча - сег. хвърча, графика: две изпъкна.
79
4
 
22
 
! Отговори
Един шоп преди 10 години
Тия маймуни са толкова нагли и безочливи. Кога най-после ще нахлуем и ще си възстановим половината Западна България (другата половина е в днешна Сърбия). Тия ще разберат само от бой, с бой и кръв сърбите са ги посърбили и промили мозъците им, само с бой и кръв ще се оправят. Албанците също се надявам да ги отрезвят. То бива наглост, бива, ама всичко си има граници. Такова плюене по България го няма и от най-големите и врагове, каквото скопяните правят към Майка България. Огън и меч ще ги оправи.
78
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Макетата са един път. Нема друг такъв народ, който да е дал толкова хумор и забава на съседите си и останалия свет. Шапка и свалям, ние и да сакаме, не моем се мерим с тех :)
77
3
 
8
 
! Отговори
крикри преди 10 години
а на тоя болен мозък Александър ще кажа само едно нещо: ДА, българи сме, да татари сме, а също така, когато Фанагория е бил един огромен град, когато ние сме строяли цивилизация, тук в Европа все още са живеели на племена, като някакво изключение са били римляните и гърците.... нещо македонци не се споменават в световните исторически източници. македонците са били гърци и са говорели този език, вие говорите български!!! защо?
76
4
 
11
 
! Отговори
Anonimen преди 10 години
***,мозъци промити,сърбомански ко*елета.Ще умрете в незнание за собственият си произход.Дано шиптарите ви поробят!
75
4
 
13
 
! Отговори
крикри преди 10 години
"нация" от психично болни биологични единици. щеше да е смешно, ако не беше трагично. и децата знаят, че държава с името Македония съществува едва от 12 години и че това е била област в Източната Римска Империя или иначе казано: Византия. Съответно, нормално е, държавица, супер незначителна между другото, като си няма собствена история да започне да си "създава" такава, опитвайки се по този начин да избие комплексите, които се насаждат от факта, че е заобиколена от държави с богато историческо м
74
3
 
17
 
! Отговори
гошо кривунделски преди 10 години
Предлагам проф.Божидар Димитров,да бъде първият генерал губернатор на Македония,след скорошното й асимилиране от майка България.Първата му задача е,да затвори границите и нито едно пиле...македонско да не прехвръкне,докато не научат литературния български език.След това,да се възстановят всички стенописи и надписи в църкви и манастири(променени от сърбоманите),в оригиналният им български вид.Те са умни и...схватливи и само за един...месец,ще се справят.
73
2
 
30
 
! Отговори
Истината!!! преди 10 години
На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий.Честит празник на всички БЪЛГАРИ!!!
72
3
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
ТОВА СА ХОРА , БЕЗ ДЪРВО И КОРЕН ! САМОНАРЕКЛИТЕ СЕ МАКЕДОНЦИ , ЩЕ УМРАТ КАТО КОН БЕЗ ИСТОРИЯ , АСИМИЛИРАНИ ОТ АЛБАНЦИТЕ!
71
4
 
4
 
! Отговори
Моля ви, преди 10 години
Помествайте вече само неща, които не са македонски!(ако има такива)
70
3
 
30
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Хахахаа, да плачеш ли, да се смеешли? :D:D:D Сигурно и хубавата им буква j е кирилска - хахаха.Тези македонци стават само за циркаджии!
69
2
 
16
 
! Отговори
А сега де! преди 10 години
Меси,Роналдо,Шави,Иниеста,Кавани,Ел Шаарави,Ибра,Бекъм,Зидан,Марадона,Фалкао,Иско,Виля,Кака,Барези,Анчелоти,Мауриньо,Фергюсън...идва ред и на тях...те също са били македонци!!!
68
1
 
13
 
! Отговори
Granatomet преди 10 години
Македония е военноадминистративна област във Византия, която обхваща Северозападна и част от Източна Тракия . Създадена е между 789 и 802 г. Нейно средище е град Адрианопол(Одрин) Както и другите теми, тя е управлявана от управител - стратег.От тема Македония произхожда император Василий I Македонец(***) основател на т. нар. Македонска династия, която управлява Византия от 867 до 1056 г.
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Balgarskia Narod e GOTOV i ZZADUVA za VASTANOVAVANE na TARNOVSKATA KONSTITUZIA i na ZARSTVO BALGARIA...65 GODINI ZZALKA republika STIGAT...TARPENIETO na Balgarskia Narod SE IZCHERPVA...Zar SIMEON II e NAI-INTELIGENTNIA DARZZAVEN GLAVA i POLITIK v SVETA..ZABELEZZITELNA LICHNOST ,DOSTOEN ZA BALGARIA... Pri Zar BORIS III ZARSTVO BALGARIA e bilo na 4-5-6 Masto PO STANDART zaedno S Belgia i Holandia V EVROPA i na 8 Masto V SVETA PO STANDART I BLAGODENSTVIE,a republikata SEGA E NA POSLEDNO MASTO
66
1
 
8
 
! Отговори
JH преди 10 години
BALKANSKi DiVATSi