Глаголицата била македонска, че и по-стара от гръцката

Много по-големи народи от македонския не са създали собствена писменост
Обновена: 23 май 2013 20:10 | 23 май 2013 20:09, Елка Василева
206
Глаголицата била македонска, че и по-стара от гръцката
Снимка: архив, Булфото

Славянската писменост е по-стара от гръцката, смята македонският поет и критик Милош Линдро. Малко народи в Европа имат празник като македонския, посветен на светите братя Кирил и Методий и затова трябва да се гордеем с тях, пише „Нова Македония“.
     
„Да си честитим този наш голям и прекрасен празник на писмеността. Трябва да сме горди с нашите предци, които са ни оставили в наследство цели две азбуки: глаголицата и кирилицата. Можем да наречем това дар от съдбата. Трябва да имаме предвид, че много по-големи народи от македонския не са създали собствена писменост, а са заели някоя друга. Да не забравяме, че папа Йоан Пети (очевидно става дума за папа Йоан Павел II – бел.ред.) предложи и през 1980 г. светите Кирил и Методий бяха обявени за светци покровители на Европа. В този смисъл делото на св. св. Кирил и Методий е епохално“, е категоричен Линдро, цитиран от вестника.

Според Линдро гърците не са приели писмеността си от някакви загадъчни малоазийски или северноафрикански финикийци, а всъщност ставало дума за южните славяни. Така той твърди, че славянската писменост е по-стара от гръцката и съответно славяните са по-стар и по-цивилизован народ от елините.

Линдро обаче не спира дотук – той твърди още, че глаголицата е азбучна система, която е по-стара не само от кирилицата и от гръцката азбука, но и от латинската азбука. Според него нямало да е грешка, ако това твърдение се разпростре дори върху грузинското, еврейското и т. нар. коптско писмо, тъй като при тях се били запазили следи от съвършената подредба на глаголицата.

„Нова Македония“ пише още, че тази година се навършват 1 150 години от моравската мисия на славянските първоучители св. св. Кирил и Методий. „Това е възможност да обърнем поглед към тяхното дело с благодарност и чувство на гордост, че принадлежим към народ, чиито далечни корени черпят сила от Кирило-Методиевото дело“, пише вестникът.

В славистичната научна общественост било общоприето, се твърди в публикацията, че първите славянски книги били написани на езика на македонските славяни от околността на Солун, езика, който е бил близък на братята Кирил и Методий, творците на първата славянска азбука – глаголицата.

За см. Климент и св. Наум и дейността на Охридската книжовна школа пък било характерно използването на глаголицата до 12 век, за разлика от Преславския център, който много рано приел кирилицата, се твърди самоуверено в публикацията.

Глаголическото писмо на най-старата македонска писменост се свързва с глаголицата, използвана в Моравия и Панония, пише още „Нова Македония“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
26
 
! Отговори
булгар преди 10 години
Стига ни занимавахте с македоно-шопски мекерета
124
0
 
23
 
! Отговори
bg преди 10 години
Ето ги българските окупатори,които клали убивалии безчинствали върху македонскиот народ.А македонците хем ги мразели гнасните ***,хем в България бягали.Чудно,що не бягали в Сърбия или Гърция.А кои ли сръбски моенни части са осиновили някой сирак?Може би някой от македония ще ми каже.Може би насила са накарани македонските селяни да играят хоро с фашисткия министър-председател на България?Сигурно с автомати стоят зад гърбовете им.Ами бежанците,тези окаяни хора са предците на ОМО?Кой ги е пр
123
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Луно, луно, земьо македонска!...:))))))))))))))))))
122
2
 
10
 
! Отговори
до 149 преди 10 години
Като ти гледам правописа и как използваш латиницата, твърде вероятно е да си ***. Но щом така ти е комфортно и щом така се усещаш...
121
14
 
3
 
! Отговори
Пак оня преди 10 години
Чудесен ден, Името ми е Аспарух, не се майтапя... Посрал съм доста неща и имам желание да ***...*** и пак да ***...
120
1
 
32
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Не ни занимавайте с шизофреници, политици и македонци поне на този ден!
119
0
 
8
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕНИЯ преди 10 години
АКО СИ НЯМАТ ПАРИ ДА СИ ПОСТРОЯТ ЛУДНИЦА, ДА ГИ СПОНСОРИРАМЕ. БКП НАЛИ ОКУПИРА ВЛАСТТА, ОБЕЩА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ. ЩЕ ИМА ПАРИ И ЗА ЛУДНИЧКА.
118
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Към редакторите!Тази статия не е на место в такъв празничен ден. Стига интриги! Накарайте българите да се гордеят с делото на светите братя, а не да ги провокирате в негативно отношение!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!
117
3
 
16
 
! Отговори
Филолог преди 10 години
Цитирам независим източник : " Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност..."проф. Роже Бернар
116
28
 
3
 
! Отговори
БДЖ преди 10 години
Глаголицата е на македонските слявяни . Точка. Никаква връска с болгари и македони!
115
4
 
40
 
! Отговори
koko преди 10 години
я сакам да кажем...млечниот път е македонски..... шо сакате повеке.и ГОСПОД и АЛЛАХ са *** македонска майка да знаете.и двата братина са *** скопie.
114
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече не са и смешни, а жалки. В пресата им пише, че цяла делегация е отишла в Рим, вечеряли са с папата, концерти, хор, актьори , за да покажат Мкаедония чества Кирил и методии. И това се прави с цел да ни изпреварят пред папата, да с епокажата пред него, че те са дали писмеността и първи да се поклонят на гроба. Миналата година трябваше да чаката нашата делегация пред папата и това ги обидило. тази година отидоха дни по-рано да пазят ред, само и само да са преди нас. Толкова са зле....
113
33
 
10
 
! Отговори
Знаю Баю преди 10 години
Македонците са огледало какви сме ние. Същите изнасилвачи на историята сме и ние, СЪЩИТЕ!
112
8
 
14
 
! Отговори
АБВ преди 10 години
Македонците пак ни разсмиват, но питам кога ние ще спрем да говорим за измислената и фалшиво прикачена дума "славяни" към нашите език, писмености и култура??? Македонците са смешни, а ние??? Не може нещо измислено през 16 век да обозначава нещо случило се 8 века по-рано! Славянството е измислено от руската имперска политика, за да може да заграби нашата история и култура! Осъзнайте се!
111
3
 
25
 
! Отговори
Маймун преди 10 години
До DEMOCRATOS Ромеи означава гражданини на ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ.ТОВА НЕ Е РАВНО НА ГЪРЦИ.И тя не е гръцка държава.Това е все едно да кажа ,че днешните турци са византийци.Кирил и Методий са верно граждани на ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ и изпълняват мисия на императора, но този император е ромеин/сиреч римлянин/ ,не грък.Единна гръцка държава има от средата на 19 век и е доста под въпрос дали тази на Александър Македонски е гръцка.
110
0
 
44
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Добре е, че ги има псевдо - македонците (Македонизирани българи), поне да ни размиват от време на време с такива смешни изказвания. А да то май и луната беше тяхна :)))))))
109
7
 
7
 
! Отговори
хърф преди 10 години
Мислещ, моля те млъкни. Ако Кирил беше българин, защо първо пише редица други азбуки преди да напише нашата? А къде си чувал за тракийска азбука?! Траките са използвали гръцкото писмо, а глаголицата си е абсолютно производна също от гръцката азбука, аре образовайте се да не ви *** разни макета. - Василий Втори - Македоноубиец!
108
0
 
0
 
! Отговори
хърф преди 10 години
К'во ни занимавате с тия *** статии. Пък и макетата кво се са надъхали, нали виждат ся, че за никаф у*овец не стават, историята си за да се разказва, това е...
107
3
 
10
 
! Отговори
мислещ преди 10 години
А славяни, такова жувотно НЯМА, не е и имало. Славяните се появяват след 16 век, когато се ражда панславизма при екатерина велика, понеже руснаците искали и те да са велики и измислят това със славяните. Старите автори за славяни не говорят. Има само една област с подобно име и склавите (робите) на римската империя.
106
5
 
19
 
! Отговори
мислещ преди 10 години
Вече дори братушките признаха, че Кирил е бил българин, син на български болярин, да не говорим и *** обяснения как бил научил български по пазарите в Солун (изглежда там се е говорило на български?!?) и то син на болярин, ще ходи с мърлявите деца по пазарите. Реално той не създава азбука, а преиначава известната вече тракийска азбука и малко я преправя. А гърците нищо не са дали на света, те само са крадяли от траките от египтяни.