Бездомните кучета в Румъния ще бъдат убивани

Решението идва, след като дете беше изпохапано до смърт от глутница
Обновена: 10 сеп 2013 22:33 | 10 сеп 2013 22:21, Елка Василева
164
Бездомните кучета в Румъния ще бъдат убивани
Между 40 000 и 60 000 бездомни кучета живеят по улиците на Букурещ. Снимка: Reuters

Румънският парламент прие закон, позволяващ евтанизирането на улични кучета, след като четиригодишно момче бе нахапано до смърт от улична глутница миналата седмица, съобщава АФП.

Законът позволява кучетата да бъдат приспивани, ако не бъдат потърсени две седмици, след като са събрани от улицата. Той бе приет с 266 гласа „за” и само 23 „против”.

Предстои законът да бъде подписан от президента Траян Бъсеску, който вече се обяви за изтребването на бездомните кучета.

Стотици защитници на правата на животните се събраха пред сградата на парламента в Букурещ, за да призоват депутатите да гласуват против закона.

Между 40 000 и 60 000 бездомни кучета живеят по улиците на Букурещ. В периода януари – април 2013 г. животните са ухапали 1100 души.

През ноември 2011 г. румънският парламент вече прие аналогичен закон за приспиване на бездомните кучета, но два месеца по-късно той беше обявен за противоконституционен от съда.

Съгласно действащия закон градските власти трябва да ловят кучетата и да ги отвеждат в приюти. Там те трябва да бъдат държани 14 дни. Предполага се, че през това време ще се намерят нови стопани за животните. На практика обаче никой не взима кучета и приютите се оказаха препълнени. Масовата принудителна кастрация и стерилизация на кучетата, провеждани в продължение на година, нямаха особен ефект.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
unknown преди 10 години
tova e koeto mislq nai nakratko,kato polovinata ku4eta iz dvorovete sa ,,porodisti,, i gi razvajdat mn interesno kak v koqto i strana da e 6te lajat na sobstvenika da si go kastrira ku4eto kato toi samo ot tova pe4eli i go exploatira ,darjano v otvratitelni uslovia i varzano-vsi4ko e kompleksno,zabrana za obiknovenite grajdani za razvajdane i kastrirane i na ku4eta i kotki kakvito i da sa i taka,no politicite ne go pravqt imenno za da ne zagu
142
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
така се решават нещата в европейските страни! БРАВО!!!!
141
9
 
17
 
! Отговори
Европоид преди 10 години
Най-после ще влезнат в Европа, където от незапомнени времена кучета се "приспиват" - след определен срок или когато приютът е пълен. Повечето от приютите им нямат право да отказват прием, така че, като дойде нов, някой стар се "приспива".
140
7
 
11
 
! Отговори
EI TVA E преди 10 години
SUPER,NA6ITE PALQ4OVTZI DA GLEDAT I DA SE U4AT,A NE SAMO DA SE MAZNQT NA TOIA I ONIA ,DO6LA NQKVA OVTZA DA MI ZASTITAVA MASTIITE I TEM PODOBNI,AVE ARE OTUKA VE,TIKVA
139
19
 
8
 
! Отговори
LIFE is LOVE преди 10 години
Предприемат ли такава стъпка надали ги очаква нещо добро нашите съседи. Природата си знае работата и празно няма. Примери в историята колкото искате...
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе, на тия и пейките са им по-хубави от нашите!
137
2
 
5
 
! Отговори
До 148 преди 10 години
Да разбирам ли, че ти и комар/муха/мравка не си убивал или тяхното не го броиш за живот?
136
9
 
10
 
! Отговори
Zakona преди 10 години
NAI-POSLE NESHTO UMNO. BRAVO NA KOMSHIITE. TIA POMIARI KOLKO HORA NAHAPAHA. NA NIKOI NIAMA DA IM LIPSVA. USPEH.
135
6
 
7
 
! Отговори
дофтура преди 10 години
До Един ГетАйдее кучемените с дебелите кучешки банкови сметки наизскачаха...вие сте като СДС-то...само да ви кажат нещо и почвате да лаете...
134
10
 
4
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
До Един Гет Te имат право на живот, съмнително е дали такива като теб имат.
133
15
 
36
 
! Отговори
Эээ преди 10 години
Браво на румънците! А тези, които толкова милеят за бездомните ***, да си ги вземат да ги гледат у тях, а не да ми леят крокодилски сълзи по форумите! Градовете са за хората, не за кучетата!
132
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а колко кучета от тези , които сте виждали реално хапят и нападат??? аз пък съм виждала по-добри улични кучета дори от домашните! и какво ?? всички кучета под ножа, понеже не са породисти и са под общ знаменател всичките. НИКОЙ на този свят няма право да отнема чужд живот, не и без обоснована причина!!!!
131
0
 
11
 
! Отговори
666 преди 10 години
Това правилна снимка ли е?! А, ДРУГАРЮ, РЕДАКТОР?!
130
42
 
18
 
! Отговори
Един Гет преди 10 години
Не Ви ли е срам да говорите само глупости?Какво са Ви виновни животните?Имат право на живот като всички останали на тази планета.Тия румънци съвсем се побъркаха.
129
11
 
66
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
В БГ с изключение на нормалните хора всички други имат права. Пумиярите имат право да те хапят и изядат и после природозащитниците ги защитават че това им било в кръвта. *** - да крадат и убиват - видите ли как да си хранят чаветата нямало, напълни се с гейове - и те с права да те таковат защото било ген не извращение. Да му се не види и хуманната държава и кротките роби.
128
8
 
38
 
! Отговори
БГ кучкарника преди 10 години
Орешарски тъкмо е в Пекин да отскочи до Виетнам и да пазари кучета за ориз.Това ще вдигне стандарта на народа и ще се отървем от кучетата.
127
8
 
27
 
! Отговори
Мето преди 10 години
Преди години в България имаше виетнамски работници. Нямаше никакво куче по улиците. Следователно - виетнамците много обичат тези домашни любимци и с радост ще се съгласят да ги вземат и отглеждат там в родината си.
126
4
 
18
 
! Отговори
1 преди 10 години
А психопатите, които убваит деца и млади жени се пускат на свобода. На изнасилвачите им дават по 4 години затвор, че и се молят за по-малко годинки ***. Щом не може да говори и да се защити ще ги трепем до крак, а психопатите са ''хора'' ще ги ''поправим'' с лекарства и затвор от 800 дни. Това се нарича двоен стандарт!!! Никога, ама никога светът няма да се оправи докато имаме това изкривено мислене.
125
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Rex Е вс от някъде трябва да се почне..
124
24
 
13
 
! Отговори
Rex преди 10 години
Е,как не се бяхме сетили до сега къде е проблема на България?!.А то къде бил?!В бездомните кучета!!!И като ги ***,държавата ще се оправи!Няма да има безработни,няма да има наркомани,ще дадат големи заплати и пенсии,децата ще станат хора и най-после няма да убиват и нараняват по улиците,ще станат ученолюбиви,ще отстъпват място на старите хора!Лекарите няма да искат пари от нас за дарение на болниците!Тока и водата ще станат без пари!Децата с церебрална парализа,ще се излекуват!!!Спите хора!!