Добре че била Македония, та България да си има наука и култура!

От Скопие смятат, че по политически причини си присвояваме Св. Климент Охридски
Обновена: 18 дек 2013 09:46 | 17 дек 2013 11:55, Елка Василева
186
Добре че била Македония, та България да си има наука и култура!
Средновековна икона на Свети Климент Охридски. Снимка: архив, Булфото

Културните основи на България са създадени под влияние на македонската средновековна култура. В това иска да ни убеди текст на Александър Станковски, публикуван в македонския „Утрински весник“.

„Само в Македония и частично в България, чийто културен фундамент е създаден под влиянието на македонската средновековна култура, култът и значението на Свети Климент Охридски все още присъстват силно“, пише авторът, който обаче обяснява, че „може би политическите претенции към територията на Македония и македонския народ са засилили и институционализирали лика и делото на Свети Климент Охридски сред българите“.

„Тъй като няма друга личност от онова време, която с просветителските си габарити да конкурира личността на Свети Климент Охридски, е ясно защо българската наука и култура, които поставят корените си в Средновековието – по времето, когато е работил този всеславянски просветител, настояват за присъединяване на Светиклиментовата традиция в своя културен и държавен генезис“, продължава обяснението си авторът.

Той освен това изразява недоумение защо в Източната римска империя територията на древна Македония се е казвала България, а територията на Тракия или днешна България била наричана Македония.

Авторът се възмущава, че е крайно тенденциозно да се омаловажава и дискредитира значението на македонското културно влияние, което било аналогично на територията и правомощията на Охридската патриаршия /днес Охридска архиепископия – твърди авторът/ в онзи исторически период, когато географският й обхват достигал до Бари на Запад и до Киевската Рус на изток.

Никъде в текста в македонския вестник обаче не се казва, че Свети Климент Охридски  като един от учениците на Св. св. Кирил и Методий е изпратен от българския цар Борис I  през 886 г.  в областта Кутмичевица да основе втория главен книжовен център - Охридската книжовна школа, в държавата България освен Преславската книжовна школа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
..и се чуди авторот защо аджеба ромеите нарекли древната македонска територия тема България а пък Тракия тема Македония,е как не се сеща авторот бе джанъм "ова е направено се со цел да се негира идентитетот на библискиот македонски антички и етнички нАрод" ,хора знаете ли как бих се изгаврила со скопяните ,те искат да им върнем плащеницата на Охридския Архиепископ,ОК НЕ Я ВРЪЩАМЕ НО УРЕЖДАМЕ ГОСТУВАНЕТО И В БЮРМ,но плащеницата поставена в кола с българско знаме и почетна гвардия,да видите сеир
106
2
 
34
 
! Отговори
Аничка преди 10 години
Тц тц тц еййййй всите,всичките македонски смешници и земноводни пак са им се възпалили задниците,пак са изплували от Охридското езеро което им едновременно и цялата държава и пак антибългарска реторика и плюяне бряххх .Май пак ще стоят на опашката посрани скоро за ЕС когато пак им теглим шута като катър на улав *** .
105
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да господа Българите винаги си присвояват хубавите неща на всички съседи, а злините които правят преписват на тях.Това е Българското величие.
104
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е нужен никъкъв отговор. Питам, къде се споменава за македонци след гръцкото племе на Александър? Никой археолог в нашата област Македония не може да открие македонска история, има само българска - в изобилие... Няма македоци - чак до 1945. Е, как така се създава измислено национално чувство, и нужно ли е то на българите в Македония? Нека сами си отговорят.
103
2
 
39
 
! Отговори
Български македонец преди 10 години
Тия да се разпадат по бързо че да им свършат мъките фиромски !
102
3
 
35
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Айде на промоцията за психодиспансера! Шарени хапчета за всички! И с Кирил и Методий и брат му ще си хортувате за славните мъкедонски дни. Цял свят ви се подиграва, бе ***!
101
2
 
29
 
! Отговори
Тана Папучкина преди 10 години
Надпис на книжарница в Скопие:"Поради изчерпване на "Историята на Македония", желаещите могат да я получат с SMS на номер: 12***1
100
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма ли Българската държава да отговори по някакъв начин на цялата тази помия? Тези македонци преминават всякакви граници? До кога ще бъдем "толерантни" към хора, които са готови на всичко, само и само да си издигат егото за чужда сметка?
99
40
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за съжаление нащта история е ИЗМИСЛЕНА
98
5
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пада ни се.Това им е благодарността, че първи ги признахме за държава.
97
11
 
3
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 10 години
Най страшното е актуалноста на заглавието на статията!Дали едно време е било така не знам, но съм учил нещо по темата.Кога България ще влезе истински в Европа все още не съм на ясно.Отговор и в тази статия а и от бугарските полотици няма нема!
96
2
 
53
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
за този период има толкова много независими источници че лесно може да се опровергае (или потвърди от мак. страна) с документи.По-фрапиращото в случая е бездействието на българската държава.
95
0
 
4
 
! Отговори
Lan преди 10 години
А много добре знам, но използвах "славяни" както се използва и в момента като събирателно на няколко народа със сходни езици, както и сходни имена, от които все пак възможно да произхожда майката на Кирил и Методий, тъй като не ми се изброяваше. Аз също съм на мнение, че то само по себе си е безумно и резултат от пропаганда, но така или иначе се е наложило и е рабираемо от масите.
94
21
 
4
 
! Отговори
vox преди 10 години
da jivee velika Makedoniya lyulkata na civilizaciqta
93
5
 
4
 
! Отговори
обективен преди 10 години
до 100 Мисля, че си достa объркaн и товa е сaмо чaст общото незнaние и вече вековнa мaнипулaция! Слaвяни не сa етноним, т.е тaковa племе никогa не е съществувaло! Имa венети примерно, но тях никой съвременник не ги е нaричaл " слaвяни", ето товa е мaнипулaция! Слaвянин в нaй- добрия случaй би могло дa бъде езиково обознaчение нa групa рaзлични помежду си етноси, говорещи ( по политически причини езикa нa някогaшнaтa Морaвия, където сa изпрaтени от имперaторa и Светите брaтя!
92
3
 
3
 
! Отговори
разбирач до обективе преди 10 години
Не си напълно прав!Исторически погледнато има две световни империи които са претендирали да са дом на славянските народи!Това са Османската и Руската империи!Едва по-късно и Австро-унгарците започват да се правят на славянска империя като искат да присъединят дори цяла Македония!Общо взето в Европа има Славянски,Латински и Германски народи което не им пречи всяка отделна държава да си има свое собствено самосъзнание
91
1
 
18
 
! Отговори
OPAAAA преди 10 години
Samo nemoga da razbera 6to v debelite stari knigi pi6e , 4e Filip 2 e grak a kak stava 4e Aleksandar Makedonski e make.........?
90
4
 
15
 
! Отговори
RADOSLAV19R0 преди 10 години
МНОГО, АМА МНОГО СМЕ ТЪРПЕЛИВИ !!"БРАТСКИЯ" АЛБАНСКИ НАРОД САМО ЧАКА ДА МУ СВИРНЕМ И ТЕ И НИЕ ЩЕ НАПРАВИМ СВОИТЕ ОКНЧАТЕЛНИ ОБЕДИНЕНИЯ В СЪВРЕМЕНИТЕ СИ ГРАНИЦИ НА НА НОВА, МОДЕРНА ЕВРОПА !!!
89
0
 
28
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХА преди 10 години
Ех ЛУНО ЛУНО ЗЕЛЬО МАКЕДОНСКА.Много се забавлявам със Македонските учени.
88
3
 
37
 
! Отговори
родопа преди 10 години
Тия *** наистина са много болни.Те са за лудницата , не за европейския съюз.