Счупиха паметната плоча на Мара Бунева в Скопие

Паметният знак не можа да оцелее дори един ден
Обновена: 13 яну 2014 14:04 | 13 яну 2014 12:09, Елка Василева
140
Счупиха паметната плоча на Мара Бунева в Скопие
Снимка: Facebook

Неизвестни лица снощи са изпочупили паметната плоча на Мара Бунева на кея на Вардар в Скопие, която вчера беше поставена от български организации, съобщи македонската агенция МИА.

От 13 януари 2002 година активисти на ВМРО-БНД и местни българи от Македония поставят паметна плоча на мястото на извършения от Мара Бунева атентат и провеждат панихида в църквата “Свети Димитър”. Плочата ежегодно бива чупена от вандали и поставяна на ново, а през 2007 година се стига до побой над участниците в поклонението.

Още по темата
На 13 януари 1928 г. в близост до Каменния мост на река Вардар Мара Бунева изпълнява смъртната присъда, издадена от ВМРО, над сръбския основен палач Велимир Прелич на младите български студенти по време на Скопския студентски процес.

За поредна година в центъра на Скопие вчера се стекоха стотици хора, за да почетат паметта на българска героиня Мара Бунева, дала живота си, за да защити правата на своите братя и сестри българи, станали жертва на сръбския окупатор на Вардарска Македония.

Над триста членове и симпатизанти на ВМРО от Кюстендил, Перник, Благоевград и София, подкрепени от Българския културен клуб Скопие, както и  българи от цяла Македония и от Западните покрайнини, сведоха глава пред подвига на Бунева.

Дворът на църквата „Св. Димитър“ се оказа тесен да побере цялото това множество. След панихидата всички се отправиха към Каменния мост. Тук за поредна година между изникналите паметници на знайни български и незнайни „антични” дейци бе поставена плоча, бележеща борбата на местните българи със сръбският поробител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
18
 
8
 
! Отговори
не националист преди 10 години
Защо се възмущавате? За тях( не без основание) Мара Бунева е просто терористка и приемат паметната плоча за провокация.Как се отнасяме ние към паметните плочи на терористите от периода на възродителния процес в България?
25
0
 
22
 
! Отговори
Chr преди 10 години
То цяла Македония да са българи все ще се намерят двама сърби да счупят плочата. Какво да се прави - комплексарщина балканска. Хубаво, че де сме ги хванали навремето сме ги...... Територията на днешна Сърбия е колкото Изпочна и Централна България. Лошото е, че и двата народа /и ние, и те/ сме пътници в дългосрочен план. При тях разсипията и мизерията не са по-малки оттук. То не трябва да се гледат само Белград и София. Но така сме си посяли преди 100 години -1912-1913-1918 и двата народа.
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде е Вагенин с позиция по въпроса? Иначе забравете тая Македония. Каузата е загубена. Няма смисъл да се занимаваме с тая дупка. Боли ме фара и за териториалните претенции. Надали българският народ е готов да плаща увеличени данъци за анексирането на новата придобивка Македония към България. Защото точно това означава. А "националистите" обичат да лаят по темата, но без да мислят много. Бедността, ниската раждаемост, мутра-хунтата и свинският народен манталитет - това са далеч по-важни теми.
23
1
 
15
 
! Отговори
Anonimen преди 10 години
С тея действия, макетата никога няма да влязат в европейския съюз....
22
1
 
24
 
! Отговори
скопје преди 10 години
Ова нее дело на македонци а на срби.
21
9
 
7
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
И кой всеки ден оцветява паметници в България? Може би също така македонците?
20
3
 
28
 
! Отговори
Пич преди 10 години
И какво - години наред тази плоча се чупи няколко дни след като я ремонтират. И македонските власти не желаят да се намесят?! Евентуално камера да сложат? Нееее, няма смисъл ... аз съм твърдо приемането на фюромците в ЕС. НЕ желая тези *** да влизат в ЕС, и не желая България да покрепи подобна кандидатура. Да си седят на село, и да си се занимават с албанците. *** ...
19
2
 
34
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Следващия път трябва да поставим плоча с албански превод, вероятно българският създава затруднения на "античните гърци".
18
3
 
22
 
! Отговори
Х преди 10 години
ЩО Е МАКЕ СЕ Е ***!И ТЕ НЯМАТ ДЪРЖАВА КАТО *** ТАМ СА ВРЕМЕННО ,ДОКАТО ГИ ИЗРИТАТ АЛБАНЦИТЕ.
17
3
 
49
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
*** мръсни. Тя за вас умря ве промити македоски *** !!! За вас се жертва не за мен ..*** мръсни !!! Вашите плочи да изпочупят след време *** !!
16
3
 
9
 
! Отговори
Кух преди 10 години
Абе недеите така теса наши братя една кръв :Д само немога даси обесня защо им даваме на тия го"на Българско гражданство ама това маи си е урисия се нас да е"бът и потъпкват
15
2
 
32
 
! Отговори
Ямболия преди 10 години
Защо не я счупиха когато бяха другите там а вечерта, когато няма никой... страхливци
14
4
 
30
 
! Отговори
minuvach преди 10 години
Българи кога ще се събудите?Само бой за макетата от тук нататака
13
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
orceСъщите диваци сте като албанците.
12
1
 
11
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
За неизвестните лица си има дума:"МАКЛАЙН"
11
2
 
41
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
Пълен бан за тия ***-подобни. Никога в ЕС. Ембарго за Скопие!
10
34
 
5
 
! Отговори
orce преди 10 години
Pred malku napisav malku porano glavni krivci za ovoj vandalski cin lezi vo organizatorot.Licno bev tamu i gi vidov lugeto bea ZA ZALENJE,JAS SUM GLEDAL bUGARSKI TURISTI ABE DA TI E MERAK DA GI GLEDAS A OVA DOSLE CIST ***.Drugo trba da se ima sens dali bas e vremeto sega vo centarot na Skope da se pee Izgrej zoro na slobodata i drugi kako Sumi sumi MARICA.Znaci organizatorite ajde sto se glupi no i bez nikakov sens ova da se iskoristi za zblizuvanje no se sluci obratno
9
3
 
42
 
! Отговори
македоновски преди 10 години
македон ми е брат точно толкова колкото и ел хабиб мустава рашит? Я кажи македоне на кой са му най-сладки топките? хахахаНа сърбите, на албанците или на татарите? хахаха
8
1
 
54
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Първи признахме Македония като държава, показахме им пътя. . .Сега те отново ни показват среден пръст.Ще мине време и отново ще ни гонят да ги потупаме по рамото...
7
8
 
49
 
! Отговори
jo преди 10 години
Трябва незабавно да се отнемат българските паспорти на всички македонци.