Протести в Турция: "Ердоган е крадец", "оставка"

В Истанбул полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия
Обновена: 26 фев 2014 16:30 | 26 фев 2014 09:18, Елка Василева
128
Протести в Турция: "Ердоган е крадец", "оставка"
Снимка: Reuters

Скандалният запис от компрометиращ телефонен разговор между турския премиер Реджеп Ердоган и неговият син Билял предизвика протести сред част от турската общественост.

Много хора в Истанбул, Анкара и Измир излязоха снощи на протести, скандирайки „Ердоган е крадец“, „оставка“. Протести имаше в още 10 града на страната като Анталия, Чанаккале, Антакия, Коджаели.

Още по темата

В Истанбул полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне стотици демонстранти, които се бяха събрали на площада в квартала Кадъкьой на азиатския бряг. Станаха сблъсъци, антиправителствените протести на много места са продължили до късно през нощта със сблъсъци.

Турският премиер Ердоган за пръв път персонално се оказа замесен в компрометиращ запис, чиято автентичност не бе потвърдена от независим източник. В него става дума за разговор между премиера и сина му за разпределяне на около 30 млн. евро между членовете на семейството.

В реч пред депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието вчера Ердоган заяви, че разпространеният запис е фалшификация и е посегателство срещу премиера на Турция. Според него това е компромат, изфабрикуван от движението на мюсюлманския проповедник Фетулах Гюлен, с когото са в конфликт и подчерта, че разпространителите ще бъдат наказани.

Според основната опозиционна сила - Народно-републиканската партия, идентичността на записа не подлежи на съмнение. Лидерът Кемал Кълъчдароглу прикани премиера или да напусне страната, или да подаде оставка.

Опозицията обяви, че свиква днес протестен митинг на площада Таксим в Истанбул срещу корупцията и беззаконията на правителството.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крим е остров на татари,и ти си чел/а някой "супер верен източник"...а иначе по темата,моля ви не коментирайте народ,който изобщо не познавате.За разлика от вашите ПРЕДАТЕЛИ Ердоган е патриот и истински политик !!!Турците не се оставяме в калта и да чакаме някой ДА НИ СПАСИ !Да живее АКПАРТИ и *** вие и вашата скапана демокрация ! Нали ви виждам от демократичност замярате парламента с яйца и чакате промени?!!?!? уСПЕХ.
60
1
 
11
 
! Отговори
Джингиби преди 10 години
Крайно време е и турция да се освободи от това злобно, примитивно, мюсюлманско робство!
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
krim sa rusnaci i iskat v Rusiq kvi tatari tatarite 4i4ko stalin gi preseli otdavna v tatarstan.6tenka mu se nqkoi pod vola tele.a v turciq realno kuirdite ako se otdelqt zamina turciq na kino
58
2
 
7
 
! Отговори
999** преди 10 години
Лиглина 999* не разбира за какво говори,явно страда от шизофрения! Тая или тоя страда от раздвоена самоличност,която се характеризира с погрешните тълкования и интерпретации на околния свят! Явно не знае какво прави Ердоган-корупция,тероризъм и войни а гледа турски сериалчета негде в Диарбекира!
57
1
 
14
 
! Отговори
Оги преди 10 години
Тоя *** да си подава веднага оставката!Партията на справедливоста е една корумпирана партия, която поддържа и подстрекава тероризма,войната в Сирия,корупцията и дава акъл и се меси на суверени страни като Израел, Сирия,Египет,Украйна,Косово,Сърбия,България,Палестина,Ливан,Кипър и др.Това е някаква турска извратена представа на Ердоган,че някой го бръсне за слива! Марш оттук бе ***,марш от Европа!
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
RADOI4O 6TOM USA MU TARSQT CAKATA NA ERDOGANQ NQMA NA4IN DA NE Q NAMERQT .VYPROS NA VREME.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NA MLADI GODINI DA NE SI SOCIALIST NQMA6 SYRCE,NO NA STARI GODINI DA SI O6TE SOCILIST NQMA6 MOZYK. POZNAITE KOI E KAZAL TOVA
54
4
 
13
 
! Отговори
Радослав(Рамазан) преди 10 години
турция трябва да се обеззарази,дезинфекцира,хигиенизира и християнизира.
53
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а има ли ром(турчин) който да НЕ Е крадец
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудно ми е как изобщо се задържа толкова време на власт този закъснял за времето си човечец
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NE PI6ETE NA BOL6EVIVI6KI TROLOVE KOLKOTO PO IM PI6ETE PO SE NADYXVAT.TE OTLI4NO ZNAQT GIOBELSOVATA EDNA LYJA POVTORENA 100 PYTI STAVA ISTINA.PROSTO NE IM OBRY6TAITE VNIMANIE ITE UMIRAT.TIQ 4ERVENI VAMPIRI SE XRANQT OT NAS.NULA VNIMANIE S MYRT ZA TROLA TOVA E ISTINATA
50
8
 
9
 
! Отговори
Честито! преди 10 години
Да са му честити на Ердоган "гейромейданците", тия поприключиха в Украйна и сега метнаха Турция! Но нищо, тов. Путин още не е казал последната си дума! Нищо чудно от утре дюнера на "Капалъ Чаршъ" ще струва 53 рубли и 28 копейки, а Турция да стане член Евразийския съюз!
49
3
 
4
 
! Отговори
коко преди 10 години
До СОЦИАЛИСТа можеш и да го духаш
48
4
 
10
 
! Отговори
ТРАКИЯ-БЪЛГАРИЯ преди 10 години
Кога ще се опомниш народе на България и ще си подадеш ръка за да си оправиме и нашата ***..???Кога ще се сварят бетонните Ви кратуни и ще проумеят че скоро ги чака черната пръст на земята от която всички идваме и че ще си отидете с невиждам срам от тук...без да сте направили нищо за децата на България защото те са нашето бъдеще???Плюя на вашите сръдни и караници нещастници такива!!!
47
5
 
14
 
! Отговори
ТРАКИЯ-БЪЛГАРИЯ преди 10 години
Днес от сутринта отново се чудех на няколко факта..Ще ги споделя с Вас.Как държави като Украйна Турция Чехия Румъния и т.н няма да ги изреждам всичките направиха от едни погребани държави райски градини..???Днес разбрах как и защо това няма да се случи никога в България..Защото Ви е не спрахте да се делите на червени зелени и всякакви си там бетонни кратуни такива..Кога ще проумеете че живота Ви и на нашите деца и внуци мина в мизерия и нищета а милиони са прокудени от България..Кога ще се опомн
46
2
 
13
 
! Отговори
До СОЦИАЛИСТ преди 10 години
Яд ли те е, че ти дават 300-400лв. да сереш по форумите? За това ли натискаш за социализъм, да взимаш заплата колкото някой кадърен човек? Срам сте за човечеството, безмозъчни ***
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Веднага да се намесят демократичния Европейски Съюз и Съединените Американски Щати ! Тъкмо освободиха Украйна , да бягат бързо да освободят Турция !
44
2
 
2
 
! Отговори
жеката преди 10 години
в турция има почва за преврат защото от години не могат да се справят с най големия си проблем кюрдите, в украина имаше почва заради многото десни превърженици... ердоган ще бъде обявен за диктатор и този запис дали е истински или не е просто малка крачка за това, после ще има същия сценарий като вече познатия, убити протестиращи и т.н.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ti si lud be evropa i socializym 6te ti se glupako
42
3
 
8
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Станишев и Доган са крадци, оставка!