Сърбия потъна във вода, Русия изпрати помощ

Прогнозата не предвижда скоро спиране на валежите
Обновена: 16 май 2014 14:20 | 16 май 2014 11:39, Елка Василева
72

Снимка: Reuters

Министерството на извънредните ситуации на Русия изпраща спасители в Сърбия, която е засегната от наводнения, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на министерството Александър Добришевски.

Той съобщи, че самолет Ил-76 вече е излетял към Сърбия с над 70 най-добре подготвени спасители на борда и с необходимото високотехнологично оборудване. „Руският отряд спасители е оборудван с всичко необходимо за провеждане на издирвателно-спасителни работи в зоната на наводненията и е готов да действа в автономен режим над 15 денонощия“, каза Дровишевски.

Малко по-късно през деня в Ниш се очаква да кацне още един самолет Ил-76 на руското министерство на извънредните ситуации с хуманитарна помощ на борда, предаде РИА Новости.

Властите в Сърбия обявиха вчера извънредно положение заради продължителните проливни дъждове, които предизвикаха наводнения в много райони на страната."Това е най-голямото природно бедствие не само за последните 100 години. Такова нещо не се е случвало в сръбската история. За един ден падна повече дъжд, отколкото за четири месеца", каза на пресконференция вчера премиерът Александър Вучич, който ръководи щаба за извънредни ситуации.

Излезлите от коритата си реки наводняват къщи и земеделски земи, разрушават пътища, предизвикват наводнения. Стихията отне живота на петима души, един човек е безследно изчезнал, евакуирани са близо 6 200 души. В една четвърт от училищата не се провеждат занятия. Транспортът в редица градове е нарушен. Ситуацията се усложнява от очакванията според метеорологичната прогноза за непреставащи дъждове до уикенда.

Правителството на Сърбия поиска помощ от Европейската комисия, Русия и Словения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: СърбиянаводнениеРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
10
 
106
 
! Отговори
Ами да преди 9 години
Ами руснаците ще помогнат, кой друг!? Да не би "европейските братя или нато-вците". Те могат само да разрушават, разделят, разграждат и ограбват. А да помагат - само във вид на бомби и фашизирани бандеровци.
2
10
 
87
 
! Отговори
Александър преди 9 години
Защо нашите негодни управници не помогнаха на засегнатите от наводненията и смерчовете българи? Редно беше да окажат помощ и на бедстващите ни братя! Руснаците веднага се отзоваха със сериозна помощ. Някой *** ще каже: "Политика!". А нашите и това не могат!1, какво КГБ те е патило? ***, не знаеш ли, че КГБ отдавна не съществува? Освежи малко махмурлийската си главица!
1
102
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква помощ? Може би агенти на КГБ? Или муниции и оръжие за да се защитят от агресора НАТО, европейския и американски империализъм?