Македония няма да я бъде като държава, тръбят в Сърбия

Велика Албания чука на вратата, пише сръбската преса
11 май 2015 21:37, Елка Василева
464
Македония няма да я бъде като държава, тръбят в Сърбия
Снимка: Reuters

Македония е заплашена от по-нататъшна ескалация на конфликта, дори и гражданска война, след която Македония повече няма да съществува като държава – това предупреждават сръбски анализатори след въоръжения сблъсък в Куманово, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“ в материал под заглавие „Велика Албания чука на вратата“.

Според анализаторите конфликтът, който разтресе Куманово, е резултат от дългогодишните усилия на косовските и македонските албанци за обединяване в една държава на териториите на Балканите, на които живеят албанци. След повече от 24 часа престрелките в Куманово приключиха – загинаха осем полицаи, ранени са над 37, убити са 14 терористи.

Още по темата

Мнозина анализатори обаче смятат, че това не е краят. Бившият посланик на Сърбия в Париж Душан Батакович предупреждаваше преди години за опасността от създаване на „естествена Албания“. Този проект според него се основава на идеята за разпростиране на всички балкански територии, на които живеят албанци.

„Смятам, че нашите медии и обществеността като цяло трябва с много повече внимание и интерес да следят този процес, който вече е напреднал и който по същество застрашава нашите жизнени национални интереси, нарушава регионалната стабилност и сериозно застрашава крехката стабилност на Балканите“, каза Батакович.

„Съвсем известно е, че Косово и Албания, които са де факто в един вид общност, се опитват да се разширят върху териториите в съседните държави, на които живеят албанци“, каза още Батакович.

Съдейки по всичко, тези проблеми едва сега започват, пише „Блиц“.

Според Душан Янич от Форума за етнически отношения освен въоръжения конфликт в Куманово, който вече приключи, в ход е конфликт между албанските партии в Македония, които са на власт и в опозиция. Според Янич въоръжените сблъсъци са „натиск от страна на въоръжените групи върху лидера на участващата в управлението в Македония албанска партия – Демократичен съюз за интеграция, Али Ахмети, да влязат в плановете за отделяне на част от Македония“.

Според Янич конфликтът в Македония няма да ескалира повече, тъй като той все още е в полето на политическото решение, освен ако подобни групи отново не нападнат полицията или армията.

От друга страна Чедомир Антич, историк, е убеден, че конфликтът със сигурност ще ескалира. Той смята, че Македония е на ръба на гражданска война, след която тя трудно ще може да просъществува като държава.

„Процесът, който сега ескалира, датира от две години и той е резултат от отношението на световните властови центрове към институциите на македонската държава, тъй като трябва да отбележим, че всичко започна след заявката за изграждане на „Турски поток“, каза Антич.

Бившият шеф на македонската служба за военно разузнаване и контраразузнаване професор Владимир Пивоваров смята, че проектът за Велика Албания се изпълнява непрекъснато, а международната общност мълчи.

„През следващите етапи този проект ще бъде насочен към Сърбия, Черна гора и Гърция, където сега се създават предпоставките за неговото изпълнение. Последното изявление на албанския премиер Еди Рама показва, че той публично се обявява за обединяване на Косово и с Албания, а тревожното е, че нямаше реакция на международната общност“, казва Пивоваров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
10
 
! Отговори
славянин преди 9 години
Наскоро турският премиер Ердоган заяви, че неговата страна ще подкрепи, включително и с военна намеса, създаването на нова мюсюлманска държава в Западните Балкани Велика Албания. Самонадеяният му ход е само едно от поредните доказателства за амбициите на Анкара да реанимира Османската империя и да постави под свой контрол бившите й вилаети, включително България. Подобна политика може да доведе до пореден Балкански конфликт и прекрояване на границите в полза на Високата порта.
58
4
 
1
 
! Отговори
славянин преди 9 години
Бивш анализатор на ЦРУ предлага свикването на нова международна конференция по подобие на Берлинския конгрес от 1878 г., на която границите на Балканите да бъдат прекроени.Пред скопския в. "Дневник" проф. Стивън Майер лансира идеята Македония да отстъпи западната си част на Албания, но с възможност към нея да се присъединят "някои от македонските малцинства от съседните страни".
57
1
 
2
 
! Отговори
славянин преди 9 години
''Операцията периодично мени наименованието си от Зелен диамант става Мюсюлманска дъга, после за благозвучие и за да прикрият истинските й цели, е наречена Зелени Балкани. Което изглежда съвсем мирно, че дори и екологично.Но целта остава една и съща превземането на територия, която да свърже единствената ислямска страна в Европа Албания, с Турция.''
56
16
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
Че какво лошо има Турция да си чопне Родопите, нали там си е преобладаващо турско население? Зелените човечета Крим как си го присвоиха, а гражданската война в Донбас? Напълно в правото са си, а и нали *** вече е пръв приятел с *** и ще строи турски поток.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прабаба ти е ясна..
54
1
 
4
 
! Отговори
Палячо :( преди 9 години
До до 65 от славянинТова е нещо друго, това е игра в играта !Това е война между Запада и Русия, между католици и православни,война за надмощие на Балканите, но албанците са решаващ фактор - в момента са неутрални, те са на ничия страна,но всяка от страните се опитва да ги привлече на своя страна, и който успее ще победи, няма голяма разлика от Украйна, разликата е че има и албанци
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Настоло е време,заек вук да клеца,а он да си трае!
52
0
 
16
 
! Отговори
Македония е България преди 9 години
Ей жалко за вас хора... щом тия предатели(политицитес) ни скараха и разкъсаха... Жалко пак ще плющи камшика по гърбовете ни! Единни сме Силни!!! Тая пропаганда против нас е да се изтрие Паметта Българска.... Но Реванш ще има... Да мразиш Македония е Глупост!!! Няма такава държава!!! Там е Наше ни е албанско ни сръбско ни гръцко ни македонско... Там е Българско!!! А на тия ще им кажа че СТРАХ ВЕЧЕ НЯМА!!!
51
3
 
10
 
! Отговори
до 74 от славянин преди 9 години
''Руската коминтернска ***'' е за предпочитане пред вашата атлантическо-анадолска ***!
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 71 4е са мряли тогава *** мряли са ама от Български щик
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 63-ха-ха ми какво да карат *** /те нямат собствено производсто коли/ладюха ли или москвиииич 412.Основно карат европейски коли/фиат,форд/ и азиатски-тойота. Имат заводи за сглобяване
48
1
 
14
 
! Отговори
славянин преди 9 години
Ислямизацията на Балканите не е конспирация, а стратегия, ръководена от Вашингтон и Анкара. Целта е изграждането на ислямистки огнища, ръководени от САЩ и Турция, като втората е определена за бъдещ лидер на Балканите в американските секретни доклади, изтекли в WikiLeaks.Всъщност планът за раздробяването на нашата страна и откъсването на територии от нея, които да бъдат присъединени към Гърция и Турция, първоначално е разработен в ЦРУ. Наречен е Зеленият диамант и предвижда и разсичане на православната общност в региона чрез създаването на Ислямски пояс, обхващащ Босна, Санджак, Косово, Макед
47
0
 
3
 
! Отговори
korko преди 9 години
На мен баба ми друго ми казваше, са кого да слушаме?
46
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 60 от славянин българска ама от твойта руска ко4ина коминтерска
45
2
 
3
 
! Отговори
до 65 от славянин преди 9 години
Това не отговаря на въпроса кой създава ''велика албания'' и ''новата османска империя''!
44
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мама ви долна пра дядо ми е умрял на фронта.. Винаги е казвал никога против Русия.. Тогава още е нямало комунизъм нещастници!! Обикновени руснаци са умирали редом с наще.. Отворете си тъпите мозъци и разберете че някои само чакат с оръжие купени с долари.. Съвсем близо до от две страни но всъщност едни и същи
43
16
 
8
 
! Отговори
ха преди 9 години
Русия ни е освободила от турско, ама през 44 ни е заробила - комунистическа България беше подчинена на Сесесерето и каквото ни заповядваха, това ставаше. Ама троловете на Путин нещо тва второто събитие го пропускат в постовете си.
42
0
 
12
 
! Отговори
циник преди 9 години
Филма ТРЕТО ПОЛУВРЕМЕ от 2012г., беше кандидат за чуждоезичен Оскар на БЮРМ! Министър-председателят на БЮРМ Никола Груевски посещава снимките на филма и го обявява за проект от национален интерес, като половината от бюджета е осигурен от правителството на БЮРМ! Той още е премиер, но е истинско мак/лайн неразбрало, че тия дето са осигурили другата половина, сега спонсорират 6 000 албанци, които се бият на страната на ИД! Та въпроса е какво ще стане като останат безработни или в Кавказ, или в БЮРМ!
41
1
 
9
 
! Отговори
до 60 от славянин преди 9 години
Историята на създаването на Македония започва с доктрината на македонизма, която пък е чисто българска! Трябва повече да четеш! Но във връзка с днешните реалност ми кажи кой създава ''велика албания'' и ''новата османска империя''!?
40
1
 
19
 
! Отговори
зловещо преди 9 години
Ето ви анализ!Където албанците станат повече, ВЕЧЕ Е АЛБАНСКО!С помощтта на САЩ де!А в Македония албанците вече са повече на брой от македонците, но все още много малки албанчета не са достигнали възраст за гласуване господа съфорумци!ВПървия път когато имат мнозинство в тамошния парламент ЩЕ СТАНЕ ЧУДО!