Политическите лидери в Македония се договориха да продължат разговорите

Четиримата подкрепиха демократичните ценности
14 май 2015 20:02, Елка Василева
5
Политическите лидери в Македония се договориха да продължат разговорите
Никола Груевски. Снимка: архив, Reuters

Без резултат приключи срещата на лидерите на четирите основни партии в Македония – Никола Груевски /ВМРО-ДПМНЕ/, Зоран Заев /Социалдемократически съюз на Македония/, Али Ахмети /Демократичен съюз за интеграция/ и Мендух Тачи /Демократична партия на албанците/.

Бил е направен опит за изготвяне на рамка за разговори за изход от политическата криза в страната.

Още по темата

В съвместно изявление след днешната среща се посочва: „В една тежка седмица за държавата се срещнахме, за да дадем обща подкрепа за демократичните ценности, включително и правото на мирен протест и на осъждане на насилието независимо дали е с криминални или политически цели“.

Лидерите на четирите парти са се договорили в понеделник да се проведе нова среща, на която да бъде утвърдена рамката на преговорите за изход от политическата криза в страната, предаде Макфакс.

„Рамка не успяхме да договорим, но остават нашите искания за сформиране на преходно правителство, с мандат за предсрочни парламентарни избори“, каза лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Той заяви също така, че след днешните разговори за рамката на диалога той не е оптимист за постигане на решение. Заев подчерта още, че опозицията няма да се върне в парламента. За предстоящия протест на 17 май Заев призова той да бъде мирен.

На срещата като наблюдатели присъстваха посланиците на САЩ и на ЕС в Македония Джес Бейли и Аидо Орав.
 
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
***, Македония е име светиня в българската история! Една плеяда български царе,пълководци,генерали,революционери,възрожденци са оттам.Всички те са се борили за Българска Македония, не за Западна България.
Уважавайте го това име то е наше!
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде идва това име - Македония и що не се нарича държавата както си му е редът - Западна България?
Няма да е прецедент - има Западна Сахара, Южна и Северна Корея и други.
1
3
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
КАКВО ПРАВЯТ ТАМ АМЕРИКАНЦИТЕ ----ТОВА СИ Е ВЬТРЕШЕН ПРОБЛЕМ И АКО АЗ БЯХ ГРУЕВСКИ ЩЯХ ДА ГИ ИЗГОНЯ КАКТО ГИ ИЗГОНИ ЧЕШКИЯ ПРЕЗИДЕНТ-----ДОКОГА БОЙКО ЩЕ ЛАЗИ НА КОЛЕНЕ ПРЕД ТЕЗИ ***----АКО ТРЬГНЕ СРЕЩУ НАТО НАРОДА ЩЕ ГО ПОДКРЕПИ----НЕ МУ ТРЯБВА РБ ДПС БСП И ДРУГИТЕ *** В ПАРЛАМЕНТА---БОИКО---НОЖА Е У ТЕБ