Ако трябва да се връщаме в България – какво става?

Според наши сънародници случващото се в Гърция е лошо и за нас
13 юли 2015 11:04,
71
Ако трябва да се връщаме в България – какво става?

Лошо е случващото се в Гърция и за България, категоричен е благоевградчанинът Стоян Митев, който преди седем-осем години купува имот и си построява къща в беломорското гръцко курортно градче Аспровалта.

Тя е край морето във вилната зона, позната и като Сераки бийч или Серски бряг. Къщата му отдавна вече е известна на нашите сънародници. Има редовни клиенти, които идват всяка година.

Още по темата

Под зелените хълмове на близката Богданска планина, където преминава и магистралата между Солун и Кавала, въздухът е свеж, а плажната ивица около града се простира докъдето погледът стига.

Орфанският залив е известен като едно от най-чистите места по гръцкото Егейско крайбрежие и повечето плажове имат син флаг. Аспровалта е само на около 110 км от българо-гръцката граница и българите са сред основните туристи.

Туризъм и търговия – българската работа у съседа

Много наши сънародници са намерили в района от години и работа в туристическия бранш, услугите, търговията, строителството, селското стопанство и ще ги срещнеш не само на плажа, по търговската улица или в заведенията.

Стоян Митев е един от тях, открит и емоционален събеседник, който следи събитията в Гърция отблизо, има наблюдения, прави своите изводи и заключения. Убеден е в неблагоприятното отражение, което ще има и за България гръцката криза, която не е от вчера център на всеобщо внимание.

"Ние се страхуваме от бежанците. Ами ако се върнат българите, които работят в чужбина - ако 200 000 души се "изсипят" само от Гърция? Това са хора, които хранят семейства, родители, деца" , коментира пред БТА благоевградчанинът.

Според него най-големите инвеститори в България са си българите. Това са гастарбайтерите, които мизеруват в чужбина, настоява Стоян.

"Обвиняваме гърците за пенсиите, но гледаме от нашия балкон, а не от техния - че това е социална политика, която позволява на всеки пенсионер да може да живее, а не да разчита на децата, както е при нас, продължава нашият сънародник. Защото тук минималната пенсия е около 450 евро. Не може да се пенсионират учители с 40 години стаж на 250 лева и да казваме - страшна държава сме!

Това е държава, която е създавала придобивки за народа си. Може сега да им е трудно, но изминалите 20 години са си ги изживели добре. Дойдох тук, когато едва ли не в Гърция практически имаше добро разпределение на парите, които им даваше Европа, и към населението, хората се радваха на придобивки и благополучие", споделя наблюденията си Стоян. Според статистиката около 120 000 наши сънародници работят постоянно в Гърция, други 80 000 са сезонни работници.

Страхът от случващото се – страх на гърци и българи

"Нормално е нашите сънародници да се страхуват, че ще губят работа при сегашната ситуация", счита Стоян. От две години няма строителство. В района на Аспровалта много рядко вече нещо се строи, не е както беше 2007-2008 г., когато имаше пари и се строеше масово, обяснява той и допълва, че голямата борба сега е да се намалява администрацията.

"Северна Гърция я поддържаме ние, българите, сърбите, македонците и румънците, които са основните туристи", отбелязва Стоян. Той посочва все пак, че тази година се наблюдава известен отлив на туристи и че кризата се отразява, както в цяла Европа.

С това се съгласява и Мария Маркова от Сливен, която заедно със съпруга си Георги от 15 години живее и работи в Гърция, а със Стоян Митев и семейството му отдавна са приятели.

"Ситуацията в Гърция в момента не ме притеснява, разказва Мария в откритото в края на юни българско магазинче за хранителни стоки, което е второто й работно място вечер. - Аз работя до обед в един хотел. Имаме туристи, достатъчно са, то е на брега на морето. Таверните работят, супермаркетите са пълни със стока", допълва тя.

Стела Гурсова вече над осем и половина години работи и живее в Аспровалта заедно със семейството си - съпруга Димитър и дъщерите Марая и Константина. Децата учат в Гърция - голямата е завършила гимназия и сега е студентка, учи микробиология в Солун, всеки ден пътува.

През лятото работи на централния плаж, сервира по цял ден и на усмивката на чаровното българско момиче се радват и българи, и сърби, и македонци, и поляци, и руснаци, които сядат под чадърите, когато им носи най-популярната на плажа напитка - фрапето.

Другата дъщеря само първи клас е учила в България, след това тук и по думите на майка й - едва чете на български.

"Ако трябва да се връщаме в България - какво става? - е въпросът, който тревожи и Стела, и семейството й. - Искам на всички в България да кажа - да не се радват толкова много, че Гърция фалира, защото половин България се издържа от такива като нас. Не бива да се радваш, когато комшията ти страда, направо съм разочарована", казва тя.

В Аспровалта има българи, но няма българска общност

Отрицателен е отговорът, който дава Мария Маркова на въпроса дали в Аспровалта има българска общност.

"В Солун се опитаха да направят, в Атина има някаква, но пак са се появили разногласия, разказва сливналийката. - Всеки сам се спасява. Който може - помага, аз на много българи съм помогнала, на мен сигурно господ ще ми помогне", допълва жената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 69 АзъТи от българският външен дълг краде ли,краде ли,краде ли?????Може да са натрупали задължения,ама и са градили и подредили държавата!!!!!!Ние с НАШИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ,какво направихме?????Ще ти кажа:Същото каквото правеха й гърците-плащаш лихви на кредитори и стари задължения,но ТЕ заделяха за публичен сектор!!!!А,нашите-подписват и комисионите в личния джоб из банкови сметки в офшорни зони!!!
55
1
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 8 години
И хора помислете как постигнаха Гърците "просперитет" и "богатство".Кражба, кражба, кражба. Сега сметката ще си плащат поколения напред. Е това е лесно ама после. Ние искаме да краднем и сега да сме добре ама не мислим за децата си нали? Малко мисъл влагайте. Те им го каза в прав текст - Крадете.Стига толкова.
54
2
 
2
 
! Отговори
Азъ преди 8 години
Ми там си работят щото си мислеха че там е много хубаво. Сега 1500 евро заплата. 600 евро квартира,150 евро сметки, 250 евро ядене, 30 евро за една подстрижка, 100 евро за транспорт до работата и квоооо.Спестени 2000 евро за 3 месеца и недай боже да останеш без работа, че отиваш на улицата.Тука получаваха 900-1000лв,собствено жилище,кола, мама и тати насреща и на море в Гърция гореща.А сега се чуди кво стана.Може да не работиш но не бъркаш в кофите кат няма работа.
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До uuние не решаваме за Гърция,нито злобеме просто разликата е много голяма изплаквам мъката че сме бедни,някой друг трябва да ни защити интересите ама е клекнал
52
1
 
5
 
! Отговори
vrvm do 63 преди 8 години
А като отидеш в магазина в Австрия или Германия, само немски домати, банани и краставици, нали? Че има отстъпление в селското стопанство, има, но да се твърди, че не се има незасети площи е лъжа. След 89 г. всеки си изкаше земята, а сега друг е виновен, че не се работи.
51
3
 
4
 
! Отговори
uu преди 8 години
И още нещо към статията: Скоро прочетох информация, че България изнасяла стоки за над 3 млрд. лв за Гърция...Сега гърците ще се наложи / и ще се мобилизират / и много от тези стоки ще си ги произведат сами. Това ще се отрази отрицателно върху нашата икономика. Нека по-малко за злобеем срещу южните си съседи. Това, че те знаят какво искат и се борят, за да го постигнат, е наш проблем, не техен.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добър стандарт на живот е още-като си отвориш хладилника да има-три вида сирене и кашкавал,месо телешко, пилешко ,риба , зелечуци -краставици, домати ,маруля ,лук ,като марулята да има 2 вида ,колбаси 4-5 вида плодове круши,ябълки ,банани,ягоди и някое по екзотично,това за 3 дни кажете ми кой обикновен българин може да си позволи това съм видел в стандартите за бедните в долупосочените страни
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vrvm до 32Доматите - турски, македонски, гръцки и забележи: ПОЛСКИ! Картофите -френски, немски и т.н.;чесън - китайски, ябълки - италиански; Преди 40 години в Сонгурларе имаше прасковени градини - "ум да ти зайде", ние умниците ги отсякохме за дърва за огрев сега и тях ги внасяме...........
48
1
 
16
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Българска общност няма в самата България, та в Гърция ли ? Ние сме най-разединената нация. Днес интересите на незаконно забогателите българи са основната пречка за консолидиране на нашия народ - те се борят само и единствено за печалбите си. Какво ме свързва с тези продажници - нищо, те са ми по-големи врагове от обикновените гърци.
47
2
 
3
 
! Отговори
GR.PATRON преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯТЪРКАЙ И НЕ МЪРКАЙ!
46
5
 
7
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Ципрас ще създаде работни места и добра перспектива, но му трябва време и малко спокойствие - а продажните политици от ЕС така са стегнали обръча около врута му, че не му дават да диша. Но той ще победи ! Кой пречи на нашите сънародници там да работят? Защо създават паника? Да потърпят малко и да си гледат дребния бизнес. Паниката е добре дошла за реакционерите в Гърция и за европейските им господари.
45
3
 
6
 
! Отговори
x преди 8 години
И какво сега, да се вайкаме за балъците дето отиват да работят в Гърция с цел да получават пенсия ли? Да не би някой да ги е пратил там? Да се спасяват както могат.
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АзъАко бях на Ваше място бих попитал тези Ваши роднини, защо все пак живеят с тези ***, поляци, руснаци и тнт. , а не се върнат в България. Би трябвало тогава да си отговорите на доста въпроси. Иначе ако говорим с факти (понеже вече всеки може да говори от 1 лице едиствено число) последен пресен пример Англия. Цени (храна, облекло, сметки) 3(три) пъти по- евтини при курс паунд/лев и доход поне 10(десет) пъти по- висок в полза на англичаните. Ние сме една "богата" страна- поне на сметки.
43
1
 
4
 
! Отговори
Ratka Piratka преди 8 години
Каква икономическа криза в Гърция? Поне не пишете глупости за вътрешна консумация! Аз и моите колежки компаньонки, в хоризонтално положение заработваме само за 1 седмица в Гърция, това което заработвахме за цял сезон на Слънчев бряг! Яка пичка,калпав к-р рани!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АзъЕДИН КАМИОН МОГА ДА ТИ НАТОВАРА ХОРА СЪС ДРЕХИ ОТ ПРЕДИ 5 ГОД А СЪЩО РАБОТЯТ А СА БЕДНИ КЪДЕ ЖИВЕЕШ.Не могат да си позволят нови това къде ходят по море за работници на герб
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Азъкъде ходят в Дубай или Карибите ,хайде на промоциите евтините хотели в северна ГЪРЦИЯ и ИСПАНИЯ КАЧЕСТВО ,,1 ZVEZDA,,АЙФОНИ КИТАЙСКИ ,ТУРСКИ МЕНТЕТА С ОБРАЗА НА VERSACE
40
4
 
4
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Още една отчаяно социалистическа статия. Първо този иска да прибира парите, а друг да се грижи за родителите му. После тази женица иска някой друг да и дава работа. Не е ли по-добре тя да наеме магазинчето и да назначи някое гъркинче за продавачка? И какво значи да има Българска общност? Да стоят и да си бъбрят ли? Да има общност означава да си взаимодействат. Навремето еврейския народ трябвало 40 години да се разхожда из пустинята.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 36Естествено че цитираната група не ни трябва, но... Те отдавна не виреят в чужбина- или поне не без протекция. Същите не биха вирели и у нас(без протекция). Въпросната група или излежава присъди или вече е екстрадирана отново в България(последен пример от Франция). Тук става въпрос,че все още доходите и стандарта на живот в България са най- ниските в Европа. Още по-лошото е ,че тази тенденция няма да се оправи.Това е достатъчна причина никой от вече заминалите да се връне.
38
2
 
0
 
! Отговори
Азъ преди 8 години
Да бе Анонимката.Качествено сред ***, поляци,руснаци,украинци,албанци и всякви мизерници от бившите им колонии.Ай малко трай.И ние имаме познати, роднини и други такива които работят на запад и знаем колко точно е мизерията и живота там. Вместо да пишеш ходи работи.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АзъНe цифри, a за качество драги ми говориме