Ако трябва да се връщаме в България – какво става?

Според наши сънародници случващото се в Гърция е лошо и за нас
13 юли 2015 11:04,
71
Ако трябва да се връщаме в България – какво става?

Лошо е случващото се в Гърция и за България, категоричен е благоевградчанинът Стоян Митев, който преди седем-осем години купува имот и си построява къща в беломорското гръцко курортно градче Аспровалта.

Тя е край морето във вилната зона, позната и като Сераки бийч или Серски бряг. Къщата му отдавна вече е известна на нашите сънародници. Има редовни клиенти, които идват всяка година.

Още по темата

Под зелените хълмове на близката Богданска планина, където преминава и магистралата между Солун и Кавала, въздухът е свеж, а плажната ивица около града се простира докъдето погледът стига.

Орфанският залив е известен като едно от най-чистите места по гръцкото Егейско крайбрежие и повечето плажове имат син флаг. Аспровалта е само на около 110 км от българо-гръцката граница и българите са сред основните туристи.

Туризъм и търговия – българската работа у съседа

Много наши сънародници са намерили в района от години и работа в туристическия бранш, услугите, търговията, строителството, селското стопанство и ще ги срещнеш не само на плажа, по търговската улица или в заведенията.

Стоян Митев е един от тях, открит и емоционален събеседник, който следи събитията в Гърция отблизо, има наблюдения, прави своите изводи и заключения. Убеден е в неблагоприятното отражение, което ще има и за България гръцката криза, която не е от вчера център на всеобщо внимание.

"Ние се страхуваме от бежанците. Ами ако се върнат българите, които работят в чужбина - ако 200 000 души се "изсипят" само от Гърция? Това са хора, които хранят семейства, родители, деца" , коментира пред БТА благоевградчанинът.

Според него най-големите инвеститори в България са си българите. Това са гастарбайтерите, които мизеруват в чужбина, настоява Стоян.

"Обвиняваме гърците за пенсиите, но гледаме от нашия балкон, а не от техния - че това е социална политика, която позволява на всеки пенсионер да може да живее, а не да разчита на децата, както е при нас, продължава нашият сънародник. Защото тук минималната пенсия е около 450 евро. Не може да се пенсионират учители с 40 години стаж на 250 лева и да казваме - страшна държава сме!

Това е държава, която е създавала придобивки за народа си. Може сега да им е трудно, но изминалите 20 години са си ги изживели добре. Дойдох тук, когато едва ли не в Гърция практически имаше добро разпределение на парите, които им даваше Европа, и към населението, хората се радваха на придобивки и благополучие", споделя наблюденията си Стоян. Според статистиката около 120 000 наши сънародници работят постоянно в Гърция, други 80 000 са сезонни работници.

Страхът от случващото се – страх на гърци и българи

"Нормално е нашите сънародници да се страхуват, че ще губят работа при сегашната ситуация", счита Стоян. От две години няма строителство. В района на Аспровалта много рядко вече нещо се строи, не е както беше 2007-2008 г., когато имаше пари и се строеше масово, обяснява той и допълва, че голямата борба сега е да се намалява администрацията.

"Северна Гърция я поддържаме ние, българите, сърбите, македонците и румънците, които са основните туристи", отбелязва Стоян. Той посочва все пак, че тази година се наблюдава известен отлив на туристи и че кризата се отразява, както в цяла Европа.

С това се съгласява и Мария Маркова от Сливен, която заедно със съпруга си Георги от 15 години живее и работи в Гърция, а със Стоян Митев и семейството му отдавна са приятели.

"Ситуацията в Гърция в момента не ме притеснява, разказва Мария в откритото в края на юни българско магазинче за хранителни стоки, което е второто й работно място вечер. - Аз работя до обед в един хотел. Имаме туристи, достатъчно са, то е на брега на морето. Таверните работят, супермаркетите са пълни със стока", допълва тя.

Стела Гурсова вече над осем и половина години работи и живее в Аспровалта заедно със семейството си - съпруга Димитър и дъщерите Марая и Константина. Децата учат в Гърция - голямата е завършила гимназия и сега е студентка, учи микробиология в Солун, всеки ден пътува.

През лятото работи на централния плаж, сервира по цял ден и на усмивката на чаровното българско момиче се радват и българи, и сърби, и македонци, и поляци, и руснаци, които сядат под чадърите, когато им носи най-популярната на плажа напитка - фрапето.

Другата дъщеря само първи клас е учила в България, след това тук и по думите на майка й - едва чете на български.

"Ако трябва да се връщаме в България - какво става? - е въпросът, който тревожи и Стела, и семейството й. - Искам на всички в България да кажа - да не се радват толкова много, че Гърция фалира, защото половин България се издържа от такива като нас. Не бива да се радваш, когато комшията ти страда, направо съм разочарована", казва тя.

В Аспровалта има българи, но няма българска общност

Отрицателен е отговорът, който дава Мария Маркова на въпроса дали в Аспровалта има българска общност.

"В Солун се опитаха да направят, в Атина има някаква, но пак са се появили разногласия, разказва сливналийката. - Всеки сам се спасява. Който може - помага, аз на много българи съм помогнала, на мен сигурно господ ще ми помогне", допълва жената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
11
 
0
 
! Отговори
Aнонимен преди 8 години
Хаааааааааааахахахахаха.........ибрикчий.......Хаааахахахахаха......Абе 25-ти.......
15
18
 
22
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Стойте си в Гърция, лижете и ближете *** за 20 евро на ден. Явно е, че за толкова ви бива. Защо си мислите, че някой ще ви се зарадва много на връщането в България. В Кипър и Италия също има достатъчно *** за обгрижване - хем ви е близко, хем сте свикнали. Тука си живеем бедно но достойно. Безродни продажни *** не са ни необходими. Избрали сте си пътя - сега недейте да ревете.
14
4
 
1
 
! Отговори
playboy greece преди 8 години
:: Идиотщина на квадрат тези искат да кажат , че българите в испания / англия / германия са по малко българи от тези в гърция или морето им е по синьо , жените / мъжете по хубави , заплатите по ниски , икономика им развита в сектор услуги ...... на кино ходите ли ? на кино ходите ли ? на кино ходите ли ? на кино ходите ли ? ::
13
11
 
3
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 8 години
ТАКАВА ПЛАНИНА БОГДАНСКА---НЯМААА В ГЪРЦИЯ. !!ЗАПОМНЕТЕ ГО ДОБРЕ, ТРАКИИСКИТЕ НАХАЛНИЦИ !!ГЪРЦИЯ Е ДЪРЖАВА ЗА ГЪРЦИТЕ, И НА ГЪРЦИТЕ..ТЯ НЕ Е ДЪРЖАВА НА БЪЛГАРИ И ЗА БЪЛГАРИ..НИТО НА ТРАКИТЕ !
12
2
 
13
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
Лошото при нас е , че искайки да се изравним с другите, се мъчим да ги принизим до нашето ниво !
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много се забавлявам винаги, когато жирналисти отидат да питат някакви си хора по селата, с едва завършен 8 клас, какво им е мнението относно световната икономическа криза, финансовата крива в Гърция, международното положение и т.н.Те, световните умове не могат да се справят...
10
16
 
10
 
! Отговори
hmm преди 8 години
Аз живях 8 години в Германия завърших висше и работих... накрая се върнах. В България си ми е много по-добре. Единственото което можеш да очакваш от Българин в чужбина е как да те излъже или прецака.... Всеки ходи в чужбина, но са малко тези които ходят защото така са преценили. Всеки ходи защото иска да му е по-лесно и наготово. Факта е хорица,че ако не правиш нищо и там ще мизерстваш, но остава гадното чусство за това,че не си успял ... За това повечето си седят и не се връщат.....
9
8
 
20
 
! Отговори
До Азъ преди 8 години
Между мизерията в *** и мизерията в чужбина има много, ама много голяма разлика, повярвай.И се поразходи в провинцията на скапаната *** да видиш колко мизерно живеят хората.
8
18
 
8
 
! Отговори
Ципрасчо преди 8 години
Добре де, кой е казал, че искаме да се връщате в България. Отишли сте в друга страна да си търсите късмета, намерили сте нещо, отдавна не сте българи, за какво сте ми в тази страна? Да пренесете челния опит от Гърция ли?
7
19
 
13
 
! Отговори
Азъ преди 8 години
Като сте много умни избягалите в чужбина,защо няма българска общност в Гърция,защо дърпате все за себе си,защо не се върнете и не промените нещата,защо само говорите а нищо не правите?Защото сте една голяма уста и нищо повече.Защото ви харесва мизерията в чужбина а не тук.Защото тук всеки има жилище а там няма нищо.Тук почти всеки има кола,ходи на почивка, по заведения.Да всички се оплакват,че нямат пари ама не се отказват от коли,телефони и живот.Извод-има пари в БГ но мрънкането е в повече.
6
6
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Кажете с една дума: " наркоманизираната гей помия на България".
5
2
 
11
 
! Отговори
ONASSIS преди 8 години
Когато фактите говорят, и боговете мълчат.
4
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до номер 5-много сте прави,аз се прибрах преди около 2 години в БГ и започнах да си търся работа,работих на едно две места за по 280 лева,е не издържах,Няма такава държава,и работодателите не ме търпят също,много съм претендирала,да си ходя в чужбина и т.н...СЪБУДЕТЕ СЕ,че живота си замина,а тук е мизерия!
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как,когато гори чергата на съседа,да не се подали и твоята.Така е и с Гърция.Съседите сме,много хора са обвързани с бизнес отношения от всякакъв характер.Нямаме нужда от злорадство,защото и част от българите ще дръпнат назад,заради гръцката криза.
2
18
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то кои се радват на положението на Гърция? Промити мозъци, членове на реаниматорския блок, герберасти, ***. Нормалните хора първо мислят, преди да говорят глупости по телевизии и преса.
1
9
 
58
 
! Отговори
Чалга и кебапчета преди 8 години
"Отрицателен е отговорът, който дава Мария Маркова на въпроса дали в Аспровалта има българска общност."Където има българи, няма българска общност, а само раздори и интриги и корупция. Това го няма при никой друг народ.