Ако трябва да се връщаме в България – какво става?

Според наши сънародници случващото се в Гърция е лошо и за нас
13 юли 2015 11:04,
71
Ако трябва да се връщаме в България – какво става?

Лошо е случващото се в Гърция и за България, категоричен е благоевградчанинът Стоян Митев, който преди седем-осем години купува имот и си построява къща в беломорското гръцко курортно градче Аспровалта.

Тя е край морето във вилната зона, позната и като Сераки бийч или Серски бряг. Къщата му отдавна вече е известна на нашите сънародници. Има редовни клиенти, които идват всяка година.

Още по темата

Под зелените хълмове на близката Богданска планина, където преминава и магистралата между Солун и Кавала, въздухът е свеж, а плажната ивица около града се простира докъдето погледът стига.

Орфанският залив е известен като едно от най-чистите места по гръцкото Егейско крайбрежие и повечето плажове имат син флаг. Аспровалта е само на около 110 км от българо-гръцката граница и българите са сред основните туристи.

Туризъм и търговия – българската работа у съседа

Много наши сънародници са намерили в района от години и работа в туристическия бранш, услугите, търговията, строителството, селското стопанство и ще ги срещнеш не само на плажа, по търговската улица или в заведенията.

Стоян Митев е един от тях, открит и емоционален събеседник, който следи събитията в Гърция отблизо, има наблюдения, прави своите изводи и заключения. Убеден е в неблагоприятното отражение, което ще има и за България гръцката криза, която не е от вчера център на всеобщо внимание.

"Ние се страхуваме от бежанците. Ами ако се върнат българите, които работят в чужбина - ако 200 000 души се "изсипят" само от Гърция? Това са хора, които хранят семейства, родители, деца" , коментира пред БТА благоевградчанинът.

Според него най-големите инвеститори в България са си българите. Това са гастарбайтерите, които мизеруват в чужбина, настоява Стоян.

"Обвиняваме гърците за пенсиите, но гледаме от нашия балкон, а не от техния - че това е социална политика, която позволява на всеки пенсионер да може да живее, а не да разчита на децата, както е при нас, продължава нашият сънародник. Защото тук минималната пенсия е около 450 евро. Не може да се пенсионират учители с 40 години стаж на 250 лева и да казваме - страшна държава сме!

Това е държава, която е създавала придобивки за народа си. Може сега да им е трудно, но изминалите 20 години са си ги изживели добре. Дойдох тук, когато едва ли не в Гърция практически имаше добро разпределение на парите, които им даваше Европа, и към населението, хората се радваха на придобивки и благополучие", споделя наблюденията си Стоян. Според статистиката около 120 000 наши сънародници работят постоянно в Гърция, други 80 000 са сезонни работници.

Страхът от случващото се – страх на гърци и българи

"Нормално е нашите сънародници да се страхуват, че ще губят работа при сегашната ситуация", счита Стоян. От две години няма строителство. В района на Аспровалта много рядко вече нещо се строи, не е както беше 2007-2008 г., когато имаше пари и се строеше масово, обяснява той и допълва, че голямата борба сега е да се намалява администрацията.

"Северна Гърция я поддържаме ние, българите, сърбите, македонците и румънците, които са основните туристи", отбелязва Стоян. Той посочва все пак, че тази година се наблюдава известен отлив на туристи и че кризата се отразява, както в цяла Европа.

С това се съгласява и Мария Маркова от Сливен, която заедно със съпруга си Георги от 15 години живее и работи в Гърция, а със Стоян Митев и семейството му отдавна са приятели.

"Ситуацията в Гърция в момента не ме притеснява, разказва Мария в откритото в края на юни българско магазинче за хранителни стоки, което е второто й работно място вечер. - Аз работя до обед в един хотел. Имаме туристи, достатъчно са, то е на брега на морето. Таверните работят, супермаркетите са пълни със стока", допълва тя.

Стела Гурсова вече над осем и половина години работи и живее в Аспровалта заедно със семейството си - съпруга Димитър и дъщерите Марая и Константина. Децата учат в Гърция - голямата е завършила гимназия и сега е студентка, учи микробиология в Солун, всеки ден пътува.

През лятото работи на централния плаж, сервира по цял ден и на усмивката на чаровното българско момиче се радват и българи, и сърби, и македонци, и поляци, и руснаци, които сядат под чадърите, когато им носи най-популярната на плажа напитка - фрапето.

Другата дъщеря само първи клас е учила в България, след това тук и по думите на майка й - едва чете на български.

"Ако трябва да се връщаме в България - какво става? - е въпросът, който тревожи и Стела, и семейството й. - Искам на всички в България да кажа - да не се радват толкова много, че Гърция фалира, защото половин България се издържа от такива като нас. Не бива да се радваш, когато комшията ти страда, направо съм разочарована", казва тя.

В Аспровалта има българи, но няма българска общност

Отрицателен е отговорът, който дава Мария Маркова на въпроса дали в Аспровалта има българска общност.

"В Солун се опитаха да направят, в Атина има някаква, но пак са се появили разногласия, разказва сливналийката. - Всеки сам се спасява. Който може - помага, аз на много българи съм помогнала, на мен сигурно господ ще ми помогне", допълва жената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 8 години
"В Аспровалта има българи, но няма българска общност...Всеки сам се спасява."Като е тъй, защо ми дращите бисерите на Стоян, Стела и Марийка? Ако обичат, да не ми дават акъл, какво да мисля за гърците и кое за кого е хубаво и лошо. Даже не знаем, какво точно работят, освен Стела и дъщеря и Мария.Бълария се издържала от строителните работници, селскостопанските работници, камериерките, келнерките и проститутките ни в Гърция. Нашите пари от гръцките банки в България не издържат ли гърци в Гърция?
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто сега ще се върне несправедливостта когато Гърците изкупиха с Немски пари на безценица България. Време е да се възстанови справедливостта и Южна България да се върне в родината.
34
1
 
6
 
! Отговори
do tarikata 35 преди 8 години
В България революция не става. Двама са малко, третия е доносник (предател).
33
1
 
3
 
! Отговори
Азъ преди 8 години
До Анонимните драскачи.Имайте доблеста поне да пишете някакво име.Неми казвай какво лъскаво гето има в Сърбия.Дай пример с живота, реални цифри.Жалки сте с тези заучени реплики.Дайте цифри. Тука кат е зле що всеки има кола, защо 2 мил. души почиват извън страната, а другите в страната.Защо всеки има гооолям тивилизур и айтуфончи? Ай не ми се правете на много умни и запалени западни мизерници от гетата.
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vrvm до 32 Ходим на курорти ,напук на Тиквата.Откакто призава да ходим у нас на курорт,с над 20 % падна посещаемосста на българите
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички тези хора са избрали новата си родина, отказвайки да те трудят за България в България. Не се радвам за кризата в Гърция, но пък и не е чесно държави като Словакия, Словения и Прибалтийките републики които с къртовски труд влязоха в Еврозоната да им плащат сметките. Европейския съюз е отворев пазар, не щете в Гърция идете другаде. Само не пропускайте малката подробност, че на юг от Франция всички са се изучили да живеят по гръцки, а на север искат образование и трудолюбие.
30
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Като гледам как квичите и ритате срещу елементарната истина, значи много съм ви бръкнал дето ви боли. Нормално е, но ще свикнете ... болката ще премине, срамът ще е ЗАВИНАГИ.
29
3
 
9
 
! Отговори
vrvm до 32 преди 8 години
Къде я видя тази пустееща земя у нас, че аз пътувам всяка седмица из България и рядко виждам пустееща такава. Не знам ти къде и как живееш, но средната класа в БГ не живее зле. В твоя пост пишеш, че гръцките курорти са пълни с българи. Е как става, че хем сме зле, хем ходим по курорти. Ако ти се работи и в България има възможности.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Азъти знаеш ли какъв стандарт имат те на живот,ходил ли си в другите държави не e само до телефоните и кафенетата (Сърбия,Хърватия,остави Гърция и ИТАЛИЯ-)пред тях все едно сме гето,и там гетата даже са по- добре едни ласкави ,нови модели каравани. Оцеляватe ,а не живеете БЪЛГАРИ ОСТАНАЛИ САМО В БЪЛГАРИЯ
27
1
 
6
 
! Отговори
Азъ преди 8 години
Да съгласен съм с Вас,че в провинцията е зле,но...Ако все пак искаш може да се справиш.Много от хората неискат да се образоват или пък да се кооперират и дърпат все към себе си.Мизерията на запад не мия хвалете защото там си никой.Като останеш без работа ровиш в кофите.А като бачкаш,бачкаш за прехраната и да ти остане нещо за да пратиш насам.Ама ти остава след голям глад и лишение иначе ако живееш както трябва нестигат.Не ми се блъскайте с "хубата" мизерия на запад.Поне е опишете за да знаем.
26
4
 
4
 
! Отговори
Пурко преди 8 години
В Аспровалта има българи, но няма българска общност______________________________________________Ми няма щото сме завистливи ко....та ,питаш некой земляк да ти помогне с работа нещо -тв аонова,и той ехидно ти се засмеее и ти каже -няма работа ,ако има ще ти кажа и до там.
25
3
 
10
 
! Отговори
До 30 преди 8 години
Истината, неразумний е, че през 90-те нашенци ходеха в Гърция да крадат коли и да развиват мрежи от бардаци. Когато този бизнес спря, "откриха" слабостите на гръцката социална и пенсионна система - сиреч пак крадене, но малко по-рафинирано. Сега и този "бизнес" спря ... остава им да се върнат в България и да правят единственото което могат - да крадат. Такива "сънародници" на мен не ми трябват ... предполагам и на теб.
24
3
 
6
 
! Отговори
tarikata преди 8 години
tia deto komentirat otricatelno bylgarite v chujbina, da znaete che bez parite na bylgarite ot chujbina i burkanite v mazeto, shte ste gladni prosiaci. Taka che krotko, kogato otidete pone do Viena, togava komentiraite jivota na Zapad. Narod ot tarikati nepravi revoliucia i obshtnost.
23
11
 
5
 
! Отговори
Справедлив преди 8 години
Аз бих помогнал по-скоро на сирийски или иракски бежанец, отколкото на завърнал се в България нашенски *** защото вече не му се получава на социална помощ и крадене в някоя от другите страни в ЕС.
22
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета някои от коментарите по- долу ми се изяснява все повече защо живеем лошо. За 25 години се превърнахме в крадливо, злобно и завистливо племе. Вижте колко пустееща земя има в България и като минеш Кулата на мързеливите гърци всяко парче земя им е засято. Вижте техните курорти - погледнете и нашите - не случайно половин България почива там. Само с тупане по гърдите и "*** - ***", няма да стане. И тази поговорка- Не сакам аз да съм добре, сакам Вуте да е зле, трябва да е забравим
21
11
 
10
 
! Отговори
vrvm преди 8 години
Пълни глупости. България се издържала от работниците в Гърция:). Дрън - Дрън.. Ами то ако плащате данъци те отиват в гръцката хазна, не в у нас.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 28Тук въобще не става дума за достойнство, а за конкретен казус. Истината за жалост е такава. Не става върпос само за Гърция, а по принцип. Който се устроил вече в чужбина и нямал намерение да се върне- няма да се върне и сега. Причините, изборът, достойнството е съвсем друга тема.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците вече немогат да си позволят да плащат за слуги. До преди 5 години никой неможеше да ги стигне. Бяха богаташи. Имаха голямо самочувствие. Таварените бяха препълнени със самодоволни и весели хора. Спомням си когато ходех на паралия на море имаше българи които просеха. Мога да кажа че по отношение на просяците бяха много щедри. Лично съм виждал как им даваха по 20 евро. Като хора не са лоши. Имат чувство за самосъхранение. Но това време свърши. Сега ще трябва да видят как се живурка в бг
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав си 27-ми - много гръцка тор им предстои да изрият. Има една стара мъдра поговорка дето казва, че гладен може да ходиш, обаче достойнство няма как да си напазаруваш.
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости. За какво да се връщат в България? За да работят за 380 лв. заплата ли?! И то при положение, че намерят такава(особенно в северозападна България). Ами сметки, ами храна? Няма кой да се върне при подобни условия.И в най- черният сценарии за Гърция, там ще получават много повече и като стандарт на живот и като доходи.