24-часова чиновническа стачка превзема Гърция

Хиляди се бунтуват срещу новите мерки за икономии
15 юли 2015 08:37,
42
24-часова чиновническа стачка превзема Гърция
Снимка: Reuters

Държавният сектор в Гърция днес ще бъде блокиран заради 24-часова стачка на работещите в него по призив на техния синдикат, за да протестират срещу новите мерки за икономии, за които по-рано тази седмица бе постигнато споразумение в Брюксел, съобщава радио Атина.

Днес се очаква гръцкият парламент да гласува новите мерки за икономии, с които бе обвързан евентуален нов тригодишен заем за Гърция.

Още по темата

Премиерът Алексис Ципрас се опитва да консолидира управляващата партия СИРИЗА.

Въпреки това оставките в правителството му продължават. След тази на финансовия министър Янис Варуфакис го последва и заместник министъра по европейските въпроси Никос Хунтис.

Според гръцкия сайт "Риал" трима министри ще напуснат кабинета, след като гласуваха против законопроектите, които иска Брюксел.

Ципрас на свой ред заяви, че няма да подава оставка.

"Няма да избягам от отговорностите си", каза той, макар и изправен пред нарастващия бунт в страната му.

Държавните болници днес ще обслужват само спешни случаи. В предупредителна стачка излизат и фармацевтите.

В свое съобщение синдикатът на държавните служители АДЕДИ заявява, че новият меморандум е антинароден и настоява документът да не бъде гласуван и да бъдат предотвратени рестриктивните политики.

Ръководството на централата призовава други браншови федерации и съюзи да излязат също на протести днес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
7
 
! Отговори
OXI преди 8 години
аТАКА! Стачка до дупка, Грехит и приземяване! Няма да започнат внезапно да си плащат масрафа, я!
12
3
 
17
 
! Отговори
художника преди 8 години
Ми как няма да стачкуват чиновниците. До сега получаваха премия от 300 евро над заплатите, ако не закъсняват за работа. Шофьорите на дизелови автомобили пък взимаха 25 евро, защото трябвало да подгреят двигателя преди това. Механици, машинисти, заварчици и т.н. - 400 евро бонус, ако си мият ръцете ???Авантата свърши бе хора. Взимате си реално изработените пари и това е! Много е просто.
11
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 8 години
И против какво протестират, против това че ядоха и пиха на кьорсофра толкова години, и сега трябва да си платят масрафа. Затова ли протестират. Ама защото трябваше да бъдат оставени да правят каквото знаят, да излизат от еврозоната, от ЕС, от всичко. А не да им дават пак нови заеми на наш гръб. Не разбра ми Меркел че с гърците трябва да се пипа с твърда ръка.
10
0
 
27
 
! Отговори
буахахаха преди 8 години
То не е стачка, просто е сряда и хората искат да си починат от дългата работна седмица
9
5
 
13
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Когато МВФ и тем подобни инструменти отпускат заем на някоя държава, те подсигуряват кредитополучателите да НЕ могат да върнат парите.-Това не е вярно. България си върна заемите. След това министър Дянков направи всичко възможно да не вземем нови заеми от МВФ, макар те да настояваха да вземем и така преустанови опеката на МВФ над България.
8
1
 
21
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Някои още не разбират, че хазната е празна и искат приказката да продължи.Е, няма да стане. На немците им писна от празни обещания и вече искат сигурни гаранции за прилагане на реформи, а не само обещания.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До фалит на ГърцияПо-добре ужасен край, отколкото ужаси без край. Гърция днес това е бантустан утре! Кризата не ни е подминала както и фалита.
6
5
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Когато МВФ и тем подобни инструменти отпускат заем на някоя държава, те подсигуряват кредитополучателите да НЕ могат да върнат парите. Целта е пълна икономическа зависимост. Изискват приватизации и промяна в редица закони, за да ограничат шанса държавата да си плати.. Постигат го чрез шепа продажни политици. Ние сме в началото на този процес. След десетина години ще сме съвсем зависими.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
стачки до дупка... приземяване, приземяване, приземяване... закривай
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе на гърка не му се бачка и това е, стачки, почивки, отпуски, ама стане ли дума за бачкане ОХI. Ама в същото време искат немски стандарт, е няма как да стане този номер
3
6
 
26
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
Гърците май не са особено умни - та нали, ако стачкуващите победят и Гърция не приеме споразумението за нови кредити, държавата им се срива и ще имат още по-ниски доходи и то за много години напред. Чака ги ужасяващ фалит. Да си грък патриот не е лесно - трябва да си много, ама много загубен.
2
1
 
26
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
А дано се откажат от споразумението и напуснат Еврозоната!
1
2
 
13
 
! Отговори
маке преди 8 години
ного важно я па 24 часа ке кръкам