Брюксел готов да ни иска още пари за бедна Гърция

Финансовите министри от еврозоната в дилема за помощта
13 авг 2015 15:07,
156
 Брюксел готов да ни иска още пари за бедна Гърция
Снимка: flickr

България може да бъде помолена за втори заем за Гърция, ако новата спасителна програма за Атина не бъде приета до 20 август.  Именно до тази дата Гърция трябва да плати 3,2 млрд. евро на Европейската централна банка, за да не изпадне във фалит.

Европейската комисия съобщи днес, че финансовите министри от еврозоната, които трябва да се произнесат по програмата утре, са поискали да им се представят два начина за решение с плащането.

Още по темата

Първият е одобряването на спасителната програма, при което заемът ще дойде от спасителния фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм. Вторият е парите да се вземат от друг фонд – Европейския механизъм за финансово стабилизиране (ЕМФС), в който участват и страните извън еврозоната.

Той вече беше използван преди няколко седмици, когато 28-те, включително България, дадоха 7 млрд. евро от ЕМФС. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че България е била против да дава пари на по-богатата Гърция. Великобритания и Чехия също са опонирали на идеята.

Няколко дни по-късно обаче, в Народното събрание Борисов уточни, че има "абсолютни гаранции, че един български лев няма да бъде похарчен заради гърците. Просто участваме в един механизъм".

Малко след това ЕС промени правилата на ЕМФС, чрез които страните от еврозоната дадоха гаранции за цялостно компенсиране на държавите, които не използват общата валута в случай на неплащане на длъжника.

Говорител на Европейската комисия категорично отказа днес да обяви коя от двете възможности ще поддържа нейния вицепрезидент Валдис Домбровскис пред финансовите министри от еврозоната в петък.

Тази вечер се очаква гръцкият парламент да одобри споразумението с международните кредитори, което беше договорено "по принцип" във вторник.

Утре следобед финансовите министри от еврозоната ще съберат в Брюксел, за да се произнесат по спасителния план. Говорител на Еврокомисията заяви, че той е за 3 години и размерът му няма да надхвърли 86 млрд. евро, но отказа да назове конкретната сума.

Според наши източници тя ще възлезе на €91.7 млрд. (€85.5 млрд. помощ + €6.2 млрд. приходи от призатизация). Първото плащане по нея ще е още този месец.

Няколко държави от еврозоната вече изразиха резерви по предложението, включително Испания и Финландия, които смятат, че е нужно още време за изглаждане на детайлите.

Германия подкрепи проектопрограмата, но поиска време да го проучи, преди да прецени дали да го предложи за одобрение на Бундестага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Икономист любител преди 8 години
До Анонимен 138Просто потърси в гугъл "външнотърговско салдо по основни търговски партньори", ще видиш информацията директно от НСИ. С Гърция търгуваме много и имаме положителен външнотърговски баланс. И имай в предвид че много българи работят там. На Русия основно и купуваме горивата и имаме силно отрицателен търговски баланс. Износа ни на стоки който беше ударен от ембаргото беше незначителен (спрямо търговията с Гърция).
84
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Щом трябва България трябва да даде необходимите пари за Гърция. Приятел в нужда се познава - българска поговорка.
83
0
 
7
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Докога ще търпим безобразята на управляващите. Ние сме стадо от ***, виждали ли сте *** как изглежда, ето това сме ние, стадо от ***, дори не и от овце. Ние сме *** които ги мачкат, газят по улиците и върху които се упражнява геноцид. И мълчим!!!
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм готов да им покажа среден пръст на брюксел. За съжаление нас ни управляват безгръбначни ***.
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Икономист любите.Абе ***,какъв стокообмен имаме с Гърция???Че им купуваме скапаните пъпеши за по 80 ст. килото и портокалите,мандарините и прасковите?Как може кухата ти глава да сравнява руския пазар с некаква селска държавица?Добре че България има такива управляващи и балъци като теб та да им изкупуваме на безценица селскостопанската им скапана продукция.Аман от *** в този форум!!!
80
4
 
2
 
! Отговори
Икономист любител преди 8 години
До дедо Ташунко150 млн евро пак са си пари. И все пак губим повече ако Гърция се срине, така че това да се случи този заем е в наш интерес, дори да е само отлагане на неизбежното. Това е страна с която търгуваме и имаме висок стокообмен. Загубите от ембаргото на Русия са дребни шишарки спрямо загубите от Гръцката криза. Ще видим какво ще стане.
79
4
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Хора, нашето участие е символично. Това не се обяснява достатъчно добре, защото им липсват познания на журналистите в този сайт. Всеки от участниците в ЕО гарантира връщането на гръцките дългове с процента на приноса си в общата икономика. И ако германските данъкоплатци стоят с 30 милиарда в общата гаранция от 86 милиарда, ние гарантираме със само 150 милиона евро, според мизерния ни принос от 0,2% в брутния продукт на ЕО. Нека не се горещим. ББ нищо не може да промени, той е ДДК. Деветата дупк
78
0
 
6
 
! Отговори
тъфу преди 8 години
Бедната Гърция. АМИ!!! К`во може да се кажа... Аз съм беден, ти си беден, той е беден. Някой друг българин е беден. Който да ни даде пари? Не!
77
0
 
5
 
! Отговори
БоленЗдравНоси преди 8 години
Браво на Юрогейците. Ние където сме 5 пъти по-бедни, ще даваме пари на мързеливите малаки.
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BRAVO GLASUVAI ZA BOIKO---100% SI OSTAVASH GLADEN .
75
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато пиша че бьлгарите са прости те ме обиждат и ми викат червен *** *** и че Путин ми плащал и много подобни глупости и оня само ми трие постовете ! Кьде е демокрацията и свободата на словото бе *** ?
74
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко трябва да повтори сьдбата на Садам Хусейн така е редно
73
4
 
22
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Българите са робски народ.
72
2
 
22
 
! Отговори
морски преди 8 години
Айде сега нека богата България да дава пари на бедна Гърция.Нали диктаторът Борисов каза че няма да даваме пари на гърците,какво стана,май сме се изръсили няколко стотин милиона евро!
71
4
 
21
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
това е само началото скоро ще ви сложат ръка на заплати пенсии на малките фирми разбрахте ли ЕС колко се грижи за вас
70
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ви пука бе, нали сте свикнали да сте бедни, децата ви да бягат по чужбина за да живеят нормално, да ви бият и убивати да остават безнаказани, трайте си и това е , щом ви е добре така... Роби
69
2
 
25
 
! Отговори
Курник преди 8 години
Добре, че се махнах от тая държава и не съм платил един лев данък в нея.
68
0
 
11
 
! Отговори
Не ме гледай умно преди 8 години
българино,кво приказвам,а кво съм подписал!"България подписа новия пакт за бюджетна дисциплина...Договорът за стабилност,координация и управление в Икономическия и валутен съюз(ИВС)беше подписан на церемония в Брюксел,където заседава Европейският съвет.Министър-председателят Бойко Борисов подписа договора от името на България.Договорът има за цел създаване на Европейски механизъм за стабилност (ЕМС)."=========статия от 02.03.2012 от сайта на tv.7P.S. - А кво ли съм подписал!?..........
67
1
 
30
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Ама ще дадем разбира се ние сме свикнали да сме бедни . Нашите села умират старите хора там едва свързват двата края ,а младите след като изучат хващат терминал две защото не виждат никаква перспектива тук. Ако това се случи власт имащите които вземат такова решение трябва да бъдат обявени от всички медии за национални предатели и съдени като такива.
66
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Aми Брюксел Борисов ще се наведе пак и ще даде, нали изтегли 16 милиарда , има за едно потупване по рамото от Брюкселските велможи!