Брюксел готов да ни иска още пари за бедна Гърция

Финансовите министри от еврозоната в дилема за помощта
13 авг 2015 15:07,
156
 Брюксел готов да ни иска още пари за бедна Гърция
Снимка: flickr

България може да бъде помолена за втори заем за Гърция, ако новата спасителна програма за Атина не бъде приета до 20 август.  Именно до тази дата Гърция трябва да плати 3,2 млрд. евро на Европейската централна банка, за да не изпадне във фалит.

Европейската комисия съобщи днес, че финансовите министри от еврозоната, които трябва да се произнесат по програмата утре, са поискали да им се представят два начина за решение с плащането.

Още по темата

Първият е одобряването на спасителната програма, при което заемът ще дойде от спасителния фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм. Вторият е парите да се вземат от друг фонд – Европейския механизъм за финансово стабилизиране (ЕМФС), в който участват и страните извън еврозоната.

Той вече беше използван преди няколко седмици, когато 28-те, включително България, дадоха 7 млрд. евро от ЕМФС. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че България е била против да дава пари на по-богатата Гърция. Великобритания и Чехия също са опонирали на идеята.

Няколко дни по-късно обаче, в Народното събрание Борисов уточни, че има "абсолютни гаранции, че един български лев няма да бъде похарчен заради гърците. Просто участваме в един механизъм".

Малко след това ЕС промени правилата на ЕМФС, чрез които страните от еврозоната дадоха гаранции за цялостно компенсиране на държавите, които не използват общата валута в случай на неплащане на длъжника.

Говорител на Европейската комисия категорично отказа днес да обяви коя от двете възможности ще поддържа нейния вицепрезидент Валдис Домбровскис пред финансовите министри от еврозоната в петък.

Тази вечер се очаква гръцкият парламент да одобри споразумението с международните кредитори, което беше договорено "по принцип" във вторник.

Утре следобед финансовите министри от еврозоната ще съберат в Брюксел, за да се произнесат по спасителния план. Говорител на Еврокомисията заяви, че той е за 3 години и размерът му няма да надхвърли 86 млрд. евро, но отказа да назове конкретната сума.

Според наши източници тя ще възлезе на €91.7 млрд. (€85.5 млрд. помощ + €6.2 млрд. приходи от призатизация). Първото плащане по нея ще е още този месец.

Няколко държави от еврозоната вече изразиха резерви по предложението, включително Испания и Финландия, които смятат, че е нужно още време за изглаждане на детайлите.

Германия подкрепи проектопрограмата, но поиска време да го проучи, преди да прецени дали да го предложи за одобрение на Бундестага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още ли, та нали казаха, че няма да даваме? Аз съм работил 40години и вземам пенсия от 300лв., а моята гръцка роднина, която е била детска учителка и се е пенсионирала на 45 години взема 1500 евро и сега ще даваме на тях пари!
24
14
 
5
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Ние сме част от ЕС и трябва да правим каквото се реши. По-добре ли ще е ако положението в Гърция се влоши и изпаднат от ЕС? Не, нали?Затова, нека да помагаме с колкото кажат, ние и без това сме си стабилитетни, това няма да ни се отрази.
23
1
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще признае независимостта на Косово.Това съобщава в днешния си брой белградското издание "Блиц".Вай вай, ква стана тя
22
4
 
8
 
! Отговори
Бат Петко преди 8 години
До Анонимен 27Защо стоиш анонимен, а не си сложиш nick БСП FOR EVER
21
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как мислите, ще се нагъзи ли Рапоня? Не само а и фелацио ще направи на еврогейовете за да го тупкат по дебелия ***. А българина, него кучета го яли, да си мизерства така и си е свикнал. Няма такова продажно същество, отвратителен е.
20
16
 
8
 
! Отговори
гербист-столичан преди 8 години
Редно е и ние да дадем, все пак нали всички искахме да сме част от семейството на ЕС, отделно Гърция ни е съседка и е редно да помогнем. Освен това като дадем сега ще се види че сме стабилитетни, че сме добре и че можем да си позволим да помагаме на закъсалата ни съседка Гърция. Да се види че сме по-добре от Гърция.
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България ще прави това което и кажат - няма избор. Нали искахте да живеете като западно-европейци и американци. Е - живейте сега като африканци. Пазарния капитализъм и демокрацията не е само няколко богати страни от Европа и САЩ, ами включва и Третия свят. Познайте къде е вашето място?
18
2
 
17
 
! Отговори
Печелившите преди 8 години
От гръцката криза са страни като Герамамия Швейцария - швейцарския франк МВФ СБ щатския долар Защо бедна България трябва да плаща .....само че българина не може да проумее че след 1989г сме влезли в свят в който едни пият други плащат ние сме от страната на плащащите пиенето е за други
17
1
 
20
 
! Отговори
Някой преди 8 години
До ЕвроатлантикЗащо говориш от името на целия български народ?!Да даваме пари, които и без това нямаме заради същите тези евроатлантици.
16
8
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
До Българи или идиотиЕдно не разбрах - как включи българите в групата на руснаци и гърци? ;-)
15
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На ви ЕС! На ви и *** Тиквата(Румяна, Москов, Кунева, Деса, Мая, Михов, Божидарчо Жалкия,Орехчо и прочие, за които гласувате 25 години! Що за народ е този, за да се разделя помежду си и да не разбере най-накрая, че всичките са едни и съши и само с писане по Интернет нищо няма да стане! Става пред Парламента! И заедно, а не разделени!). Продажници. Овци. Мазохисти. 5 века робство - малко е, заслужено е!
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАТО е призрак.ЕС се разпада.
13
16
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Ами щом се налага... ще даваме! :-D
12
14
 
8
 
! Отговори
Евроатлантик преди 8 години
Българите трябва да докажем, че сме истински евроатланцици и че заслужаваме мястото си в голямото демократично евроатлантическо семейство в което ни оказаха честта да ни приемат. Сега трябва да работим преко сили, да отделяме от залъка си и да затегнем коланите за да подкрепаме нашите по-старши партньори от Вашингтон и Брюксел.
11
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tochno taka.da vnimavame da ne doide chichko Putin s tankove i separatisti,che dupe da ni e qko
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз вече помогнах. Оставих 5000 евро за море там. Стига толкова.
9
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Богатите са богати, защото има бедни и глупави/ беззащитни !
8
20
 
4
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Разбира се, че трябва да участваме равнопоставени с останалите държави и да отделим нужните средства. Не може само ние да се цепим, след като на референдума преди години решихме да станем членове на ЕС, значи трябва да участваме във всички мерки, вкл. и тази. Да покажем че сме много по-стабилитетни от Гърция и ѝ помагаме, защото ние сме по-добре.
7
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МЕХАНИЗМА Е ЧЕ АКО ГЪРЦИЯ НЕ СИ ВРЪЩА ЗАЕМИТЕ НИЕ СМЕ ГАРАНТИ. АТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ НИЕ БОГАТАШИТЕ С ПО 200 ЕВРО ЗАПЛАТИ ЩЕ ИМ ПЛАЩАМЕ НА БЕДНЯЦИТЕ ГЪРЦИ С ПО 1000 ЕВРО ПЕНСИИ ЗАЕМИТЕ КОИТО ИМ ДАВАТ ЕВРОГЕЙЦИТЕ. ЧЕСТИТО БОГАТАШИ. И ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СТАНЕТЕ КАТО ГЪРЦИТЕ!!! НАЛИ ТАКА КАЗА ДРУГАРЯТ БАНКЯНСКА ТИКВА???
6
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
6Наш Бойко само се прави на мъж, кара се на журналисти, на обикновени хора, на всички. Като дойде ред обаче да се направи на мъж в Европа, по наведен от него никъде няма да видите.