Демирташ: В Турция може да избухне гражданска война

Ердоган обвини партията му, че говори с езика на тероризма
Обновена: 10 сеп 2015 07:18 | 10 сеп 2015 07:16, Елка Василева
135
Демирташ: В Турция може да избухне гражданска война
Снимка: Reuters

Основната прокюрдска партия в Турция предупреди, че има опасност от избухване на гражданска война в страната след вълната от насилие между турските сили за сигурност и кюрдски бунтовници, съобщи Франс прес.

Две поредни нощи хиляди демонстранти излязоха по улиците на няколко турски града, за да протестират срещу "терористите" от Кюрдската работническа партия (ПКК) и нападнаха офиси на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), обвинявана, че подкрепя бунтовническото движение.

Още по темата

"Тези атаки са ръководени от една ръка, тази на държавата", каза пред журналисти в Диарбекир съпредседателят на ДПН Селяхаттин Демирташ.

"Целта им е да предизвикат гражданска война, а ставащото от два дни насам е генерална репетиция", допълни той.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган реагира пламенно на тези думи и отново обвини ДПН, че говори с езика на тероризма.

"Лидер на партия да говори за гражданска война, това е безразсъдно", каза той и призова ръководителите на прокюрдската партия "да направят избор между демокрацията и тероризма".

"Ако застанете на страната на тероризма, ще си понесете последиците", каза Ердоган на пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в Анкара.

Веднага след изказването на президента прокуратурата в Диарбекир започна съдебно производство срещу Демирташ за "обида на президента на републиката", "възхвала на терористична организация" и "подстрекаване към насилие". Прокуратурата настоя за сваляне на неговия имунитет.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
20
 
! Отговори
Бай Ганьо джентълмен преди 8 години
В Турция имат сурови закони които се прилагат веднага щом стъпиш закона.В българия законите са за кокошкари.Мачкаш малко детенце на тротоара и хоп условна присъда.Обираш банка 200 лв глоба.Крадеш кола пак условна присъда.За това още много ще завиждате на останалите държави по света.
45
8
 
16
 
! Отговори
До 55 преди 8 години
До АборигенБългария пък е още в каменната ера.Разбити пътища,мръсотия,разхвърлени *** и строителни материали,селата опустели,намусени хора,мизерия,чалга и т.н.В Бг-то и гарги не кацат вече.Народа емигрира и останахте една шепа старци и много роми.
44
10
 
19
 
! Отговори
До 48 преди 8 години
За това ли всички бели европейци налитат към Турция като мухи без глави.Почиват,оставят милиони в Турция и се прибират.Европейците гледат към българите като диваци и ***.Турците в Европа са над 5 млн.Колкото българите в българия.Топите се,и то много качествено.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде да им пратим Юнкер и Паси да им обяснят на кюрдите, как живеем в свят без граници, а хора и капитали се придвижват свободно? Пък те тепърва държава искат, когато тече процес на ликвидиране на държавите и държавността в полза на единният световен капитал с едно условие - команден център Уол Стрийт?
42
7
 
19
 
! Отговори
Абориген преди 8 години
До 100%TURKК'во да ти гледам на фотото? Че половината туркини ходят зачохлени като нинджи ли? Май забравихте, че драпате да влизате в ЕС. Ердоган ще ви върне поне 200 години назад, а вече е и започнал да го прави. В 21-ви век сме! Ама според вашето летоброене, все още сте в 15-ти...
41
5
 
7
 
! Отговори
SS преди 8 години
дреме ми на оная работа за туркия - да си правят каквито си щат войни - граждански, селски, между-селски, между-районни, и пр.
40
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
80% от населението на турция до 16 години са кюрди. турция е бъдещата държава на кюрдите.
39
8
 
5
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
"Демирташ: В Турция може да избухне гражданска война"А дано ама надали...
38
11
 
12
 
! Отговори
100%TURK преди 8 години
Blagodarenie na terorisa demirtas , turskiya narod , za poreden pat se sploti. V tsyala strana se vee znameto na velika TURTSiYA. DOLU TERORA. DOLU pkk. Gledayte na fototo. 80 miliona sa taka ot dva dena.
37
14
 
18
 
! Отговори
ха ха ха ха ха преди 8 години
Турците,Гърците или Европейците не ги мислете!!Всички ще се оправят само българия ще е на дъното.Природата продължава да прави експеримент с българите като ги удря с криза,мизерия,корупция,безработица,мутри и чалга.На това се казва удар под кръстта.Иде зима купувайте дърва и въглища защото ще ревете пак като Сибирска мечка.Да складирате и компоти,боб,сланина и ракия.
36
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствения вариант за мир е Турция да се оттегли от югоизточна Турция и даде независимост на кюрдите. Да разменят населението и точка.
35
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Странно, но където има ислям има и проблеми. Без изключение!
34
2
 
37
 
! Отговори
1 преди 8 години
Самите турци са разединени отностно политиката не Ердоган. От доста време насам Турция навлиза в икономическа и политическа криза. Последния напън на Ердоган да стане султан тече в момента. Ако не се получи наистина ще има гражданска война. След големият възход ще има и голям трасък. За съжаление за това ще платят невинни хора. Най - лошото е, че когато гори къщата на съседа, може да се запали и нашата. Бог да пази България, че политиците май не могат.
33
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция е бъдещата държава на кюрдите.
32
3
 
20
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Плюйте си в пазвата да не става.Защото освен турци/кюрди, ще се почнат и камалисти/ислямисти и ще стане такава манджа с грозде че не ми се мисли.Не че ми е жал за тях,но тогава бежанската вълна ще е цунами.А почнат ли да се трепят никой не може да забрани на изселниците да се връщат в България.А да си донесат сметките и да почнат да ги разчистват и у нас е една крачка.
31
6
 
7
 
! Отговори
До 60 преди 8 години
Все едно говориш за България. Чалганистан,Пуйкистан или ***.Дивашка територия която е била над 7 века под робство.
30
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пуйкистан е една дивашка територия без закони, населена с *** и космати диваци.
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da se vrashtat v Irak ili Siria shto se barkat v Politikata na Turcia
28
15
 
18
 
! Отговори
1453 преди 8 години
Турците са единни!Те не протестират срещу 50 лв и парче пица като някои хора.За това кюрдите ще ядат дървото.
27
13
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Турция е...изкуствено създадена държава,заграбила територии и народи.През столетията е търпяла непрекъснат...разпад.Двадесет милиона кюрди е невъзможно да бъдат...турцизирани;все пак тази държава няма финансовите възможности на Щатите да асимилира на икономическа основа.