Демирташ: В Турция може да избухне гражданска война

Ердоган обвини партията му, че говори с езика на тероризма
Обновена: 10 сеп 2015 07:18 | 10 сеп 2015 07:16, Елка Василева
135
Демирташ: В Турция може да избухне гражданска война
Снимка: Reuters

Основната прокюрдска партия в Турция предупреди, че има опасност от избухване на гражданска война в страната след вълната от насилие между турските сили за сигурност и кюрдски бунтовници, съобщи Франс прес.

Две поредни нощи хиляди демонстранти излязоха по улиците на няколко турски града, за да протестират срещу "терористите" от Кюрдската работническа партия (ПКК) и нападнаха офиси на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), обвинявана, че подкрепя бунтовническото движение.

Още по темата

"Тези атаки са ръководени от една ръка, тази на държавата", каза пред журналисти в Диарбекир съпредседателят на ДПН Селяхаттин Демирташ.

"Целта им е да предизвикат гражданска война, а ставащото от два дни насам е генерална репетиция", допълни той.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган реагира пламенно на тези думи и отново обвини ДПН, че говори с езика на тероризма.

"Лидер на партия да говори за гражданска война, това е безразсъдно", каза той и призова ръководителите на прокюрдската партия "да направят избор между демокрацията и тероризма".

"Ако застанете на страната на тероризма, ще си понесете последиците", каза Ердоган на пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в Анкара.

Веднага след изказването на президента прокуратурата в Диарбекир започна съдебно производство срещу Демирташ за "обида на президента на републиката", "възхвала на терористична организация" и "подстрекаване към насилие". Прокуратурата настоя за сваляне на неговия имунитет.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пра пра дедите ти са влезли през Византия по тези земи , ти на къв ми се правиш сега бе роб вързан с вериги
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Групи от турски националисти са блокирали входовете към квартали с преобладаващо кюрдско население в Истанбул. Всички които влизат и излизат се проверяват. Дори да се успокои положението вече трудно ще има мирно съжителство между турци и кюрди.
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Над десет хиляди излязоха по улиците на Измир вчера. Нападнати са офисите на кюрдската партия, има ранени полицаи които са опитали да препречат пътя на тълпата. Тълпата напада кюрди по улиците и ги карат да целуват турското знаме. Друг кюрдин беше съблечен гол и го накараха да целува бюста на Ататюрк а после го пребиха. Видеото е качено в социалните мрежи. Полицията не може да се справи поради огромния брой на тълпата.
23
5
 
23
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Тероризъм са били англо-американските бомбандировки на София - избиване на мирно население. Същия тероризъм са и турските бомбандировки на кюрдски села сега. Кюрдите нападат само военни и полицай и това не е тероризъм, а борба за свобода.
22
3
 
1
 
! Отговори
Митко от Сливен преди 8 години
ди ман цигар Байчар
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Положението в Турция е сериозно. В рамките на една седмица са загинали 30 турски военнослужещи и над 100 кюрдски партизани. В последните 2 дни над 800 кюрдски семейства от западните части на Турция (Истанбул, Анкара и Измир) са изоставили домовете си и избягали в Източна Турция. Кюрдски магазини в Метрополиите са нападани от разяреното множество. Напрежението ескалира след като загинаха над 30 турски войници през последните дни.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Византия е виновна че те има днес на този Свят
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите коите се крият зад Християнските ценности в България са кюрди , демонстрират с българските си имена гордо че не са Роми , кръвта вода не става
18
9
 
8
 
! Отговори
Бай Ганьо измамника преди 8 години
Не сме народ,а ***.Петко Славейков
17
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Желаещите Турция да се разпадне големи "националисти" първи ще си вдигнат чукалата от тука ако не дай си Боже дойде бежанска вълна от Турция или ако (още по-голямо "не дай си Боже") Ердоган реши наистина да се прави на султан.Устройва ни Турция да е стабилна, европейска и светска. Само глупаците не го осъзнават, ама за жалост са много в България...
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бежанците от турция бягат към Германия ! И турците преминават за там , от години . Та знаят пътя !
15
7
 
10
 
! Отговори
FBI преди 8 години
Докато не се избият Кюрдите(терористи) и Дасикане Рома нема да има Мир на тази Планета
14
4
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 8 години
Прочети стихотворението на Радой Ралин ''На полянка'' и ще ти стане ясно колко струваш!!..........................................................................................
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма надежда за БГ. Чета коментарите и ми става тъжно и жално.
12
2
 
20
 
! Отговори
7 преди 8 години
пикливия турски султан е готов и на гражданска война само и само да запази кокала, само че май този път май попрекали
11
13
 
19
 
! Отговори
ma4enik преди 8 години
До Ъ; Злобата ще ви удави. Няма управия с този малък, жалък, крадлив, лъжлив,мързелив,ленив, злобен,вреден , уродлив, завистлив народ. Абе ***, след войната в Сирия и Ирак ни заля такава беженска вълна. Я си представи,че същото се случи в една съседна на нас държава с население от 80 милиона и град който е 15 милиона и е само на 250 километра от границата ни. Ей няма свян , няма ум в тази мразеща, завиждаща нация. Дето е казано в злобата и завистта си ще се удавите. Ха де, нека се случи..
10
0
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Упс, ко стана, Ердоган, как е, как е
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руски военни сили са в Сирия !Самолетите им са прелетели над Каспийско море , съобщиха американските новини ! Водят се боеве на страната на Асад , срещу И.Д и опозиция !
8
6
 
16
 
! Отговори
Asiti преди 8 години
Turtsiq edna teroristichna darjava ot sazdavaneto do sega uprajnqva genotsit varhu drugite narodi koito ne sa turtsi. Zaklaha milyoniplovina armentsi s teror i nasilie izgoniha gartsite ot istanbul i izmir sega iskat da unishtijat kurdite samo che nqma da mogat zashtoto ima PKK
7
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SKAPANA TURZIA--TERORISTICNA DARGAVA SPRIAMO KURDSKIAT NAROD.