Атина под натиск заради пенсионната реформа

Давлението е от страна на кредиторите и на обществото
18 яну 2016 10:52, Елка Василева
12
Атина под натиск заради пенсионната реформа
Снимка: архив, Reuters

Атина е под огромен натиск от страна на кредиторите, които искат по-големи съкращения на обезщетенията за пенсии в проекта, предложен от правителството за пенсионната реформа, съобщават вестниците.

В. "Нафтемборики" пише, че кабинетът Ципрас е поставил червени линии, от които не желае да отстъпи, докато кредиторите бият тревога и искат най-големите в ЕС допълнителни съкращения на разходите за пенсии.

Гърция е изправена пред още едно "дежа вю" и е на път да преживее отново кошмарни мигове като тези от миналата година при договарянията с кредиторите, коментира в. "Вима".

На този фон расте общественото недоволство, като двата синдиката от частния и държавния сектор се споразумяха за обща стачка на 4 февруари срещу пенсионната реформа, отбелязва в. "Етнос".

Вестникът отбелязва, че до тогава стачки и протести свикват също редица браншови сдружения.

Припомня се, че общата стачка на 4 февруари ще е трета за срок от три месеца - от повторното идване на власт на лявото правителство на Алексис Ципрас. Първата бе през ноември, а втората - през декември.

В. "Прото тема" пише, че политическото ръководство на министерството на труда признава, че окончателното договаряне с кредиторите ще е тежко и че поради това то е подготвило алтернативни сценарии във връзка с техните искания. Гърция отделя 17,5 процента от брутния си вътрешен продукт /БВП/ за пенсии, докато в Европа средната стойност е 11,5 на сто от БВП.

Правителството в Атина обяви планове за намаляване на максималните пенсии от сегашните 2700 евро на 2300 евро и за въвеждане на нова минимална гарантирана основна пенсия от 384 евро.

Според договорения с международните кредитори план през тази година Гърция трябва да намали пенсионните си разходи с 1,8 милиарда евро. Законопроектът трябва да бъде обсъден в парламента в началото на февруари.

Европейски източници, цитирани от в. "Имерисия", казали, че "топката сега е в полето на Гърция" и че на сегашния етап европейските партньори на страната нямали основания да бързат и те щели да заемат изчаквателна позиция.

Същите източници не изключвали управляващата коалиция да постави на масата с кредиторите и коза за евентуални избори. Наблюдатели говорят и за настъпила промяна в общественото мнение.

За първи път от година основната опозиционна партия в Гърция Нова демокрация, която неотдавна избра за свой нов лидер Кириакос Мицотакис, изпреварва лявата СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас. Смята се, че това до голяма степен се дължи на избирането миналата седмица на Кириакос Мицотакис начело на Нова демокрация. Той е смятан за реформатор, който иска да придвижи партията към центъра.

Друга причина за увеличаването на популярността на десницата според анализаторите е продължаването на политиката на икономии от правителството на СИРИЗА, макар то да обеща, че ще я спре.

В. "Кердос" посочва, че МВФ ще участва в гръцката спасителна програма не само с техническа помощ, но и с финансиране, чийто размер остава да бъде уточнен. Това щяло да зависи от договарянето на Атина с нейните кредитори за пенсионната реформа.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичи плащания, които не са образни с вноски в НОИ трябва да се отделят и да нямат нищо общо.
7
0
 
4
 
! Отговори
До Shark преди 8 години
Работата е там, че онези с фалшивите инвалидни пенсии и с многото деца не внасят нищо в хазната и не желаят да работят, защото им се вижда ниска заплатата, която се дава за неквалифициран персонал.Това е смисълът на написаното от 5 - много пари се изсипват наготово в помощ на онези,които не дават нищо на държавата,освен още и още гърла за хранене.Крайно време е хората с пълен трудов стаж да си поискат своето, а също и да се спрат всякакви помощи на здрави хора на които може да се намери работа
6
0
 
3
 
! Отговори
Работник преди 8 години
Да се внасят осигуровки на действителните заплати.
5
1
 
4
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Тия гърчоля пенсионери да не реват,защото тука пенсионерите от юли 2016г им вдигат страшно много пенсията с стаж от 157лв на цели 162лв.Товя се казва висок европийски жизнен стандарт,и в Буркино фасо не вземат такива високи пенсии между другото.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С 384 евро се живее прекрасно и в Гърция и в България. Орязвай Ципура, орязвай! Дай им на тия ромеи да се разберат и да осъзнаят колко сгрешиха като гласуваха за теб.
3
1
 
1
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 4. Принципно си прав, но всичко произтича от проблем 1. Именно защото политиците не искат да се намали сивия сектор много хора са принудени да работят там и се съгласяват на непълни осигуровки, понеже такава възможност закона е дал на работодателя. С инвалидните пенсии се злоупотребява именно заради ниските пенсии и доходи, ако хората получаваха прилични доходи никой нямаше да си прави труда да си издейства инвалидна пенсия. А с последното не мога да се съглася.
2
0
 
9
 
! Отговори
До 4 - Пропускаш, че преди 8 години
се дават няколко милиарда годишно за социално подпомагане на онези, които не желаят да учат и да работят, но започват да правят деца още на 12-13 г. Нали вече беше изчислено, че ако тези пари се пренасочеха към пенсиите само на трудовите пенсионери, те ще се увеличат с по 180-200 лв месечно.Да не говорим пък и за това, че точно сред тези - социално подпомаганите, са и най-многото фалшиви инвалиди. Прибави и около половин милиард, който пак те взимат под формата на детски надбавки.
1
1
 
19
 
! Отговори
Чудя им се на нашите преди 8 години
пенсионери. Ако се обединят в една партия или гражданска организация, ще пометат всяка друга политическа сила, защото ще са с несравнимо по-голяма членска маса. така могат да защитят правата си, особено онези, които са трудови пенсионери с пълен трудов стаж - та нали само те са над милион и половина.Те обаче са се разделили на множество малки пенсионерски организацийки, не могат да се гледат помежду си, а когато тръгнат да гласуват, повечето от тях гласуват за БСП и чакат да им върне социализма